Az Eskimo-3 hatása szív- és érproblémák esetén

eskimo_elony_01Érelmeszesedés – atherosclerosis – esetén az érfalak omega-3 tartalma jelentősen csökken, melyet Eskimo halolaj szedésével kompenzálhatunk.

eskimo_elony_01Az Eskimo-3 a kicsiny, sűrű állagú rossz koleszterint (LDL), nagyobb méretű, kevésbé sűrű állagú részecskévé alakítja. A nagyobb részecske kevésbé képes az érfalba beépülni, gyorsabban tűnik el a keringésből, kevésbé oxidálódik, csökkentve a sejtkárosodás veszélyét.

eskimo_elony_01Az Eskimo-3 kedvezően befolyásolja az eicosanoid összetételt, amely csökkenti a vér rögösödési képességét és az érfal gyulladását.

eskimo_elony_01A természetes, stabil, halolaj csökkenti a lipoprotein szintet, mely az érelmeszesedés - atherosclerosis - kialakulásáért felelős.

eskimo_elony_01A természetes, stabil halolajjal a szívritmuszavarok is megelőzhetőek, ami az omega-3 zsírsavak közvetlen, szívre gyakorolt hatásának köszönhető. Ez a mechanizmus szerepet játszhat a hirtelen szívhalál megelőzésében is.

eskimo_elony_01Az omega-3 segít a magas vérnyomás normalizálásában azáltal, hogy megakadályozza a thromboxan túltermelődését, és így elősegíti az erek megnyúlását és elernyedését. Továbbá megakadályozza az artériák gyulladásához vezető láncreakciót is.

-
shop_eskimokapsz_105
shop_eskimoolaj
-
omega3wellness_tovabb Kipróbálom az Eskimo-3 halolajat
-
-
PDF Nyomtatás E-mail

Omega-3 és a szívproblémák

 

Kérdések és válaszok:Az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri

megbetegedések kapcsolata svéd tudósok

kutatásai alapján


A szív ereit érintő atherosclerosis (érelmeszesedés) számos szívbetegség és szívhalál fő problémája.

Kutatásainkban a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők artériáiban eltérő zsírsavjellemzőket találtunk. Az érfalak omega-3 zsírsav tartalma jelentősen csökkent, és ez a hiány fontos szerepet játszhatott ezen érfal rendellenességekben.

Logikusnak látszik az omega-3 zsírsav tartalmú halolajak hatását vizsgálni atherosclerosis esetén. Már számos kutatást folytattak, miképp előzi meg az omega-3 az atherosclerosist, melynek eredményeként a következő mechanizmus feltételezhető:

Az omega-3 megváltoztatja az LDL részecske (rossz koleszterin) struktúráját, megnöveli a részecskék méretét, viszont denzitását (sűrűség) csökkenti. A nagyobb részecske kevésbé képes az érfalba behatolni, ezáltal atherosclerosist indukálni.

koleszterin

Az omega-3 LDL partikula (részecske) növelő hatását fontosabbnak tartják, mint az orvosnál mért koleszterin szintet.

Az omega-3 LDL gátló hatása fokozható a testsúly csökkentésével, a fizikai aktivitás növelésével, az egyszerű szénhidrátok fogyasztásának csökkentésével.

Az omega-3 további kedvező hatása a jobb eicosanoid összetétel, amely csökkenti a vér rögösödési képességét és az érfal gyulladását.

Kimutatták, hogy a természetes, stabil, halolaj csökkenti a lipoprotein szintet is, mely az atherosclerosis kifejlődésének fontos faktora.

Továbbá az omega-3 EPA előnyös hatást fejt ki a makrofágokra (nagy falósejt), mely sejtek az atherosclerosis kifejlődésében részt vesznek, a beteg erek endotheliumát (az erek és a savós üregek bélését alkotó egyrétegű laphám) károsítják.

Ezen érfal károsodások a vérrögösödés, a szívinfarktus, a hirtelen halál alapját képezik. Az omega-3 zsírsavak az ilyen érfal károsodások veszélyét csökkentik.

A nitrogén-oxid egy fontos értágító, amelynek szintje nagymértékben növekszik stabil, természetes halolaj felvételét követően. A hatás a szabad gyökök csökkenését követően csökkenő nitrogén-oxid lebomláson alapul.

A nem stabil halolajak nagyobb mennyiségű szabad gyököt szabadítanak fel, így nem növekszik a nitrogén oxid mennyisége a szervezetben.

A stabil halolaj után megjelenő nagyobb mennyiségű nitrogen-oxid ellensúlyozni tudja az erekciós problémákat, hatása a potencianövelőkhöz hasonló.

Kimutattuk, hogy a természetesstabil halolajjal szívritmuszavarok is megelőzhetőek, ami az omega-3 zsírsavak közvetlen, szívre gyakorolt hatásának köszönhető. Ez a fő mechanizmus szerepet játszhat a hirtelen halál megelőzésében is.

Az arritmiákat (szívritmuszavar) a thromboxan indukálhatja, a prostacyclin (a vérlemezkék tömörülését gátolja) megelőzheti. A thromboxan mennyisége jelentősen csökkent halolaj fogyasztására. Az omega-3 felvételét követően megnövekedett prostacyclin / thromboxan hányados fontos preventív hatásúnak tűnik szívritmuszavarok, hirtelen szívhalál tekintetében.

Mint említettük, a hirtelen szívhalált szenvedettek szívében alacsonyabb szintű omega-3 zsírsavtartalom volt, ami magyarázhatja az életet veszélyeztető kamrafibrilláció kialakulását.

A kamrafibrilláció különösen veszélyes, amelynek során a kamrai aktivitás annyira szabálytalan, hogy a kamrák pumpafunkciója megszűnik és megáll a vérkeringés. Ha a jelenség percek multával sem szűnik meg, halálhoz vezet.

A hirtelen szívhalál gyakran középkorúaknál jelentkezik, akik közül sokan nem tudnak veszélyeztetettségükről. Ennek az egyik oka, hogy az utóbbi 100 évben drasztikusan csökkent az omega-3 zsírsavfogyasztás.

Korábban az orvosok a legnagyobb rizikónak a magas koleszterin szintet tartották.

Később a krónikus, emelkedett CRP-vel járó gyulladást gondolták a legveszélyesebbnek.

Mára azonban az omega-3 zsírsav hiány tekinthető a hirtelen szívhalál legveszélyesebb rizikó faktorának.

Egy 22000 orvoson, az USA-ban végzett 17 éves utánkövetéses vizsgálatban kimutatták, hogy a magas omega.3 zsírsavszinttel rendelkezők veszélyeztetettsége hirtelen szívhalálra 90%-kal alacsonyabb, mint az alacsony omega-3 zsírsav szinttel rendelkezők és ez a rizikó tényező fontosabb, mint a koleszterin és a CRP együttesen.

Forrás: Prof. Tom Saldeen, M.D., Ph.D. – All about Omega-3 - „The Vitamin from the Ocean”

-
shop_eskimokapsz_105
shop_eskimoolaj
-
omega3wellness_tovabb Kipróbálom az Eskimo-3 halolajat

 

-
omega3wellness_lapteteje A lap tetejére

 

 

Az omega-3 olajok közvetlenül hatnak a szívre

és az erekre?


A magas vérnyomás szélütéshez és szívrohamhoz egyaránt vezethet.

Ennek egyik oka lehet, hogy túl magas az egyik omega-6 eicosanoid, a thromboxan szintje. A thromboxan az erek egyik hatékony összehúzója.

Az omega-3 olajok segítenek a magas vérnyomás normalizálásában azáltal, hogy megakadályozzák a thromboxan túltermelődését, és így elősegítik az erek megnyúlását és elernyedését.

A New England Journal of Medícine nemrégen arról számolt be, hogy a szélütéssel és szívrohammal összefüggésbe hozott, megkeményedett és beszűkült artériákat (az ateroszklerózist) az erek falainak krónikus gyulladása is okozhatja.

Ez a gyulladás olyan pirossággal és duzzadással kezdődik, mint amikor az ujjunkon egy vágás elfertőződik, a szakértők szerint azonban az erek túl aktív immunsejtjei ezt a gyulladást fenntartják, és így egy eredetileg védekezési mechaniz­mus rombolásba fordul.

Még az is felmerült, hogy az ilyen gyulladás az ateroszklerózis jóval alapvetőbb oka, mint a koleszterin vagy a magas vérnyomás. Az omega-3 olajok még azelőtt semlegesítik az omega-6 olajokat, hogy azok az artériák gyulladásához vezető láncreakciót indíthatnának, s így ezáltal is fontos szerepet játszanak a szívbetegségek megelőzésében.

Az omega-3 olajok a szívritmus szabályozásában is segítenek. A szívrohamok nem mindig halálosak, könnyen halállal végződhetnek azonban, ha a szív vad, szabálytalan, aritmikus rezgéssel - fibrillációval - válaszol rájuk, ami megakadályozhatja, hogy a vér eljusson egy-két létfontosságú szervbe, mint például az agyba. A halolajból származó omega-3 olajok segítik megelőzni az aritmia (szívritmuszavar) kialakulását. A túl gyors szívdobogást is lelassítják azáltal, hogy csökkentik a szívizmok sejtjeinek elektromos izgathatóságát.

A University of Wisconsin orvosi karán dolgozó Dr. Ronald és Barbara Klein a Journal of the American Medical Association orvosi lapban beszámolnak arról, hogy a dohányzás ugyanúgy károsítja a szívkoszorúeret. A dohányzás nemcsak a védő antioxidáns tápanyagok hatékonyságát ássa alá, hanem a vérrögképződésért felelős vérsejtek ragacsosságát is növeli. Az omega-3 olajok és a sok-sok antioxidáns tápanyag beillesztése étrendünkbe elsőrangú védelmet jelent ezekkel a keringési problémákkal szemben.

-
shop_eskimokapsz_105
shop_eskimoolaj
-
omega3wellness_tovabb Kipróbálom az Eskimo-3 halolajat

 

-
omega3wellness_lapteteje A lap tetejére

 

Az omega-3 olajok tényleg segíthetnek a szívroham

és a szélütés megelőzésében?


Igen, mégpedig több módon is. Először is az omega-3 olajok megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését azáltal, hogy az AA omega-6 zsírsavból létrejövő thromboxan nevű eicosanoid szintjét szabályozzák. A normális szintű tromboxan által kiváltott vérrögképződésre szükségünk van ahhoz, hogy egy-egy sérülés alkalmával ne vérezzünk el, a túl sok tromboxan által okozott rendellenes vérrögképződés azonban veszélyes. A felesleges vérrögök akadályozhatják a keringést, csökkenthetik egy-egy testrész vérellátását. Ha egy rög (trombus) nem hagyja, hogy a szívbe vagy az agyba elég vér jusson, szívroham, vagy szélütés léphet fel. Dr. Edward N. Siguel szerint az EPA nevű omega-3 olaj szintjének növekedése a vérben az aszpirinhez hasonlóan megakadályozhatja a vérrögök képződését, és így megelőzheti a szívbetegséget, ráadásul mindenféle mellékhatás nélkül.

Az omega-3 olajoknak megvan az a különleges képessége is, hogy egy vérben található zsír, a triglicerin magas szintjét csökkenti. Egy omega-3-kutató, William Harris Ph.D., a Kansas Cityben lévő University of Missouri orvosprofesszora szerint a megemelkedett triglicerinszint a szívbetegségek egyik fontos rizikófaktora.

Az omega-3 és az omega-6 olajok együttesen alkotják azokat a speciális lipideket vagy zsírokat, amelyek a testünk minden egyes sejtjét felépítő membránokat alkotják. Ezek a membránok olyanok, mint a ház falai. Amellett tehát, hogy eicosanoidokat termelnek, az omega-3 és omega-6 olajok annak szabályozásában is részt vesznek, hogy mi kerül be a sejtjeinkbe és mi kerül ki belőlük, azaz tulajdonképpen kapuként is működnek.

Az omega-3 olajok növelik a vörösvértest membránjának rugalmasságát, ennek eredményeként a vörösvértestek könnyebben jutnak át a hajszálerek kanyarjain. Egyszóval a vér folyékonyabbá válik, ami nemcsak az egész test vérkeringését javítja, beleértve az agyat is, hanem a szív dolgát is megkönnyíti.

-
shop_eskimokapsz_105
shop_eskimoolaj
-
omega3wellness_tovabb Kipróbálom az Eskimo-3 halolajat
-
-
-
-
-

Segíthetnek az omega-3 olajok olyan embereken is,

akiknek már van valamilyen érrendszeri

betegségük?


Artemis P. Simopoulos, M.D. szerint az omega-3 olajok a már előrehaladott szívkoszorúér betegségben szenvedő embereken is segíthetnek.

A bizonyítékot két híres kísérlet szolgáltatja; az egyik az Angliában végzett DART-próba, a másik a franciaországi Lyon-diétával végzett szívkutatás. Mindkét nagy kutatás szívroham után felépült embereket állított be két különböző étrendre.

Az emberek fele a szívspecialisták és az Amerikai Szívbetegek Társasága által ajánlott, ún. „okos" diétát követte, mely omega-6 olajokban gazdag és omega-3 olajokban szegény volt.

Az emberek másik fele omega-3 olajokban gazdag étrendet fogyasztott. Sokkal több beteg maradt életben az omega-3 csoportban - olyannyira, hogy két év után a francia felmérés etikai okok miatt hirtelen véget ért, hiszen az új diéta annyival jobbnak bizonyult.

Dr. Donald O. Rudin nem hivatalos felmérésében két beteg, akik angina pectorisban (a mellkasban jelentkező fájdalom, melyet a szív elégtelen vérellátása okoz terhelés esetén) szenvedtek, „minden fájdalom teljes megszűnéséről számoltak be néhány hónappal azután, hogy lenmagolaj-kúrát kezdtek" - írja Dr. Rudin. Egyik önként jelentkezője keringési problémái miatt még arra is képtelen volt, hogy rövid távokat gyalog megtegyen anélkül, hogy kínzó fájdalmat ne érezzen. Az omega-3 néhány hónapon belül itt is a fájdalom megszűnését eredményezte.

„Egy másik keringési betegség, az ún. Raynaud-betegség - mely a kéz és a láb ereinek rendellenes összehúzódása révén jeges végtagokat eredményez - két beteg esetében is javarészt megszűnt" - írja Rudin.

Forrás: Clara Felix: All about omega-3 oils

-
shop_eskimokapsz_105
shop_eskimoolaj
-
omega3wellness_tovabb Kipróbálom az Eskimo-3 halolajat

-

-
omega3wellness_lapteteje A lap tetejére
 

Kosár tartalma

VirtueMart

Kosara pillanatnyilag üres.

Megrendelés

20 éve Eskimo

eskimo3 banner2014 5

Paleo és allergia

allergia banner 3

Pick Pack Pont

_pick_pack_banner

Termékbiztonság


Az Eskimo termékeket biztonsággal fogyaszthatja

  • mivel környezeti szennyeződésektől és rákkeltő anyagoktól garantáltan megtisztítottak!
  • és kiemelkedő stabilitásuknak köszönhetően nincs mellékhatásuk!