Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A nők és az omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak a szervezet sejtmembránjaiba épülnek be és egészségünk szempontjából nagy a jelentőségük. A sejtmembránokból történő felszabadulásuk után ezek a zsírsavak a lokálisan termelődő hormonok eikozanoidjainak prekurzoraivá* válnak, amelyek jelentős szerepet töltenek be számos betegség elleni védekezésben, illetve azok gyógyításában.

A két legfontosabb omega-3 zsírsav, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) napi átlagos bevitelét az ötszörösére kell emelnünk, napi 0,25 mg-ról napi 1,25 mg-ra ahhoz, hogy ezt a hiányt ellensúlyozni tudjuk.

A halban és hal tartalmú termékekben szegény diéta az omega-3 zsírsav bevitelünk 80%-kos csökkenéséhez vezetett az elmúlt évszázadban, a sejtek omega-3 zsírsav hiányos állapota pedig mára már általánosnak mondható.
 

MENSTRUÁCIÓ


fájdalmas, görcsös menstruáció a leggyakoribb nőgyógyászati panasz, valamint a gyakori iskolai hiányzások vezető oka is a serdülőkorú lányok között. A nők több mint 50%-át érinti. Hátterének egyik mechanizmusa a gyulladásgátló, vazodilatátor** omega-3 eredetű eikozanoidok, valamint a gyulladás kialakulásáért felelős, vazokonstriktor*** omega-6 eredetű eikozanoidok közti egyensúly felborulása. Ebben az állapotban az omega-3 zsírsav bevitel növelése megfordíthatja a tüneteket, mivel a sejtmembránban ezáltal csökken az omega-6 zsírsav aránya.
 

Napi 7,5 μg B12-vitamin bevitele növelte az omega-3 zsírsavak hatékonyságát. Egy másik vizsgálat során napi 6 g természetes (38 % omega-3) halolaj jelentősen enyhítette a serdülők menstruációs fájdalmait.


Svédországban gyakorta javasolják nagy stabilitású (megfelelő antioxidáns tartalmú) természetes halolaj napi 5–10 ml-nyi bevitelét, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellett, vagy anélkül a fájdalmas menstruációban szenvedő nők számára.
 

TERMÉKENYSÉG – TERMÉKETLENSÉG


Míg ötven évvel ezelőtt a nőknek arra kellett figyelniük, hogy ne essenek teherbe, mára a probléma gyakran éppen a fordítottja: a meddőség.

A terméketlenség egyik oka a várandósság késleltetése. Egy másik lehetséges oka, hogy a megváltozott táplálkozási szokás és étrend egyre kevesebb omega-3 zsírsavat tartalmaz, aminek következtében felborult az eikozanoidok egyensúlya.

A nagymértékű szénhidrát bevitel következtében megemelkedik a vér inzulin szintje, ez pedig csökkentheti a termékenységet, ugyanakkor például az omega-3 zsírsavak bevitele által megemelkedett prosztaciklin/tromboxán arány növelheti a termékenységet.

A nők terméketlenségének egyik oka a policisztás petefészek szindróma (PCOS); ezt a betegséget tartják a vetélések egyik okának is.

Emellett ezeket a tüneteket az omega-3 zsírsavak hiányának következtében felborult eikozanoid egyensúly felborulásával hozzák összefüggésbe. A PCOS-ben szenvedő nők az endokrinopátia**** jeleit mutatják, néhányuknak súlytöbblete van, az inzulin és glükóz szintjük magas, a HDL-koleszterin szintjük alacsony. A policisztás petefészek szindrómát a magas luteinizáló hormon (LH) szérum szinttel, valamint a megemelkedett LH/follikulus-stimuláló (tüszőérlelő) hormon (FSH) aránnyal is összefüggésbe hozzák.
 

VÁRANDÓSSÁG


Az omega-3 zsírsavak pótlása a várandósság ideje alatt csökkenti a koraszülés kockázatát és növelheti a terhesség idejét, valamint az újszülött várható születési súlyát, mivel megváltoztatja a vajúdás során aktivált eikozanoidok egyensúlyát és a placentáris vérellátás javításával elősegíti a magzati növekedést. A várandósság ideje alatt az omega-3 zsírsavak bevitele, valamint a szoptatás kedvezően hathat a gyermek agyi fejlődési folyamataira is.

A korszülés egészségügyi kockázatot jelent az újszülött számára. Az omega-3 zsírsavak emelik a prosztaciklin szintjét, amely lazítja a méhizomzatot, ebből kifolyólag késlelteti a vajúdás kezdetét. A koraszülések a terhességek 6–7%-át teszik ki és az újszülöttkori halandóság és megbetegedések, valamint a hosszú távú neurológiai betegségek és az alacsony IQ legfőbb oka. A preeklampszia*****, a fertőzések és a magas vérnyomás kockázata a várandósság ideje alatt szintén növekszik koraszüléskor.

Valószínűleg a vajúdásban résztvevő eikozanoidok egyensúlyának megváltozásával késlelteti a halolaj a szülés idejét, illetve azáltal, hogy a méhlepény vérellátásának javításával elnyújtja a magzati növekedés ütemét.

Azoknál a nőknél, akik a terhesség korai szakaszában nem fogyasztanak elegendő mennyiségű tengeri halat, nagyobb lesz a koraszülés vagy a születéskori alacsony testsúly kockázata, mint a tengeri hal tartalmú ételeket fogyasztó várandós nőknél. Ezt egy közel 9000 várandós nővel készített dán tanulmány mutatta ki, amelyben a nők halfogyasztási szokásait vizsgálták.

A vizsgálat kimutatta, hogy az alacsony tengeri hal fogyasztás erős összefüggésbe hozható a koraszüléssel, valamint az alacsony születési súllyal, különösen azoknál a nőknél, akik kevesebb, mint 0,15 mg omega-3 zsírsav mennyiséget fogyasztanak naponta. A halat soha nem fogyasztó nők 7,1%-ának volt koraszülése, a legalább heti egyszer halat fogyasztó nők körében ugyanez az arány 1,9% volt. Az eredmények azt sugallják, hogy legalább a várandósság első szakaszában, már mindössze egy darab 0,5 g természetes halolajat tartalmazó kapszula rendszeres szedése is elegendő lehet a koraszülés megelőzésére.
 

SZÜLÉS UTÁNI DEPRESSZIÓ


A szülés utáni depresszióban szenvedő anyák anyatejében kimutathatóan alacsonyabb a DHA szintje, mint a posztpartum depresszióban nem szenvedő édesanyák. Az édesanyák szervezetének DHA szintje felére csökkenhet a várandósság ideje alatt és ezek az értékek a születés utáni hat hónap alatt nem állnak vissza. A többszörösen telítetlen zsírsavak fontosak az agyműködés számára, ugyanis nemcsak az agy idegsejtjeinek szerkezeti összetevői, hanem úgy tűnik, ezek is részt vesznek a neuronok szignál transzmissziós folyamatában is. A szülés utáni depresszió az édesanyák 10 – 15 %-át érinti. Az omega-3 zsírsavak, különösen a DHA szintje alacsony a szülés utáni depresszióban szenvedő édesanyák anyatejében és vörösvérsejtjeiben. Ezt a szintcsökkenést az alacsony halfogyasztással hozzák összefüggésbe.

Arra is van néhány bizonyíték, hogy az omega-3 zsírsavak pótlása segíthet megelőzni a menopauzális problémákat, a posztmenopauzális oszteoporózist, valamint a mellrákot. Sőt, mivel az emelkedett triglicerid szint gyakran jár szív-érrendszeri megbetegedéssel is, különösen a nők körében - és mivel az omega-3 zsírsavak képesek befolyásolni a trigliceridek mennyiségét - a nők különösen sokat nyerhetnek ezeknek a zsírsavaknak a rendszeres bevitelével. Ez azon nők körében kiemelten fontos, akik hormonkezelést kapnak, ami által növekedhet szervezetük triglicerid szintje.

Nem mindegy azonban, hogy milyen kiegészítést választunk! Az omega-3 zsírsav készítmények minősége lényeges szempont. Megfelelő antioxidáns tartalommal kell, hogy rendelkezzenek, hogy ne serkentsék a lipidperoxidációt, valamint dioxin és poliklór-bifenil (PCB) tartalmuk a megállapított biztonságos határérték alatt kell, hogy maradjon.

 

Hamarosan újabb bejegyzéssel jövünk a Nők és az omega-3 zsírsavak kapcsolatáról, melyben szó lesz a változó kori problémákról, a csontritkulás megelőzéséről, a mellrákról, a szív- és érrendszeri megbetegedésekről és a hormonterápiákról.

 

* Egy olyan vegyület, mely egy másik vegyületet előállító reakcióban vesz részt. A biokémia szűkebb értelemben használja a fogalmat. Itt egy vegyület prekurzorán az anyagcsereláncban őt közvetlenül megelőző vegyületet értik.

** Az ér űrterületét tágító.

*** Érszűkítő hatású.

**** A hormontermelés változása.

***** A preeklampszia a terhesség 20. hete és a szülést követő első hét vége között jelentkező magas vérnyomás, amellyel együtt a vizeletben fehérjeürítés, vagy folyadékvisszatartás tapasztalható.

 

Forrás:

FOLYAMATOS ORVOSTOVÁBBKÉPZÉS FOLYÓIRAT (CME REVIEW) - 29. ÚJSÁGCIKK

Nőgyógyászati és Szülészeti Szemle, 59. kötet 10. szám

Tartalomhoz tartozó címkék: Az omega-3 zsírsavakról Egészségtippek

Keresés