Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A Te gyermeked hogyan élte meg az első napokat a bölcsiben/oviban?

A beszoktatás nehézségeiről és azok átvészeléséről már írtunk. Érdemes viszont arról is szót ejteni, hogy milyen a nap azon része, mikor a gyermek újból a megszokott környezetben, otthon van egy fárasztó nap után. Igen, jól látod, a gyermekednek is fárasztóak ezek a napok. Hiszen egy új környezetben olyan új, ismeretlen ingerek érik, amelyekkel eddig nem találkozott. Hiába jártatok közösségbe bölcsi, ovi előtt is, itt folyamatosan 6-8 órán keresztül szüntelenül új impulzusok érik. Olyan helyzetekben találja magát, amelyekben eddig otthon nem feltétlenül. Például idegen gyermekekkel kell osztozni a játékokon, be kell tartania számára új szabályokat, egész nap figyelnie kell az óvó nénire. Gondolj csak bele, hogy Neked mennyire megterhelő egy új munkahelyen az első nap, pedig Te reggel tudod, mire számíthatsz.

Míg gyermekedet hiába készíted fel, neki ez akkor is újdonság. Egész nap gyűlnek az ingerek, nem csak pozitív, hanem rengeteg negatív is éri. Például a fentebb említett játék megosztás, de más gyermekek reakciója bizonyos helyzetekre is lehet egy olyan behatás, amit neki fel kell dolgoznia, és most nincs ott anya vagy apa, hogy azonnal elmondja, mi miért történik. Anya vagy apa csak később érkezik meg, addig pedig munkálkodik a kis gondolatai között ez a rengeteg élmény. Ráadásul az egész napos hangulatát befolyásolják az otthoni helyzetek is, például, ha veszteség éri – és itt nem kell a legrosszabbra gondolni, elég csak a kedvenc játékának elromlása, elvesztése -, akkor nehezebben birkózik meg egy kisebb konfliktussal is, mint általában. 

A gyermek a nap végére kimerül, türelme elfogy, és ilyenkor a legkisebb probléma is tűréshatáron kívülre eshet. Egy olyan apróság is a világvégét jelentheti, amikor nem az a vacsora, amihez épp kedve van, vagy nem ő választhat evőeszközt. Ilyenkor nem tetszése vad hisztivé alakulhat, amelyre a szülő – aki szintén fáradt – hirtelen nem biztos, hogy megfelelően tud reagálni. Máris kialakul egy olyan helyzet, amiben mindenki csalódott és/vagy mérges. Pedig senki sem hibázott, csak mindenkinek elfogyott a türelme, kimerült.

Hogyan lehet ezeket a feszültségeket oldani?

 

  • Az egyik legegyszerűbb, ha ovi után rögtön megkínálod gyermeked néhány falattal. Ugyanis gyakran a kis lurkók azért (is) feszültek, mert nem ettek elegendőt napközben. Nem ízlett neki az ebéd vagy egyszerűen nem szeretik azt az ételt, ami aznap volt a menü. Így a rossz kedvük oka szimplán csak az éhség.
  • Hallgasd figyelmesen végig gyermekedet, és amikor gyermekednek kétségei támadnak egy problémát illetően, próbáljátok együtt megfejteni a történteket. Ilyenkor gyermeked nem csak feldolgozza az eseményeket, hanem azt is érzi, hogy anya csak vele foglalkozik. Egy nehéz nap után ez neki feltöltődést jelent.
  • Hazafelé álljatok meg egy játszótéren, ha időtök és az időjárás is engedi. Ugyanis a feszültségének levezetéséhez a testmozgás kiváló módja. Főképp, ha aznap az oviban nem tudott, vagy nem tudtak kint lenni a szabadlevegőn.
  • Engedd gyermekednek, hogy döntést hozzon. Például ajánlj fel választási lehetőséget a vacsorát illetően, így azt érezheti, hogy hozhat döntést egy olyan nap után, amikor egész nap szabályoknak kellett megfelelnie.

Ne feledd, nem csak gyermekednek kell egy fárasztó nap után feltöltődnie, hanem Neked is. Magadra is fordíts elegendő figyelmet, hiszen ha Te lemerülsz, akkor gyermekednek nem tudod a legjobbat adni magadból!

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyerekkel az élet

Keresés