Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

6+1 mód, ahogyan az allicin segít a magas koleszterinszint és annak káros hatásainak csökkentésében

A koleszterinszint csökkentésére azonban ma már számos lehetőségünk van. Sokaknak nehezére esik megváltoztatni az életmódjukat, a táplálkozásukat, elkezdeni rendszeresen mozogni, vagy leszokni a dohányzásról. Vannak viszont olyan lehetőségek, amik egyszerűbbek a teljes életmódváltásnál, így érdemes azokkal kezdeni a koleszterinszintünk csökkentését.

Az egyik ilyen természetes gyógymód a fokhagymában található allicin.

A fokhagymáról már régóta tudjuk, hogy nagyon egészséges, és rengeteg jótékony hatása van. 
 

MI IS AZ AZ ALLICIN?


Az allicin a fokhagymában található szerves kénvegyület. Akkor keletkezik, amikor a friss fokhagymát felvagdossuk, összezúzzuk (ezzel sejtsérülést okozunk). Ekkor az alliináz enzim az alliint allicinná alakítja, ami a friss, „kellemes” aromájáért felelős. Ez a fokhagyma természetes védekező rendszere a kártevők ellen.

Az allicin viszont egy nagyon bomlékony, instabil vegyület, ami hamar átalakul más kéntartalmú vegyületté. Ezért nagy érték, ha olyan allicin tartalmú készítményt találunk, amiben már stabilizált allicin van.

stabilizált allicin egyik nagy előnye, hogy nem „bízza a testünkre”, hogyan alakítjuk át a fokhagymában található alliint allicinné, hanem megbízható módon, azonnal, a számunkra ideális formájában tudjuk azt magunkhoz venni. 
 

MILYEN BIZONYÍTÉKOK VANNAK AZ ALLICIN JÓTÉKONY HATÁSÁRÓL?


Már az 1980-as és 1990-es években is több kutatás megerősítette, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása képes legalább 10%-kal csökkenteni a koleszterinszintet.

Korábbi népegészségügyi kutatások is igazolták, hogy azokban az országokban, ahol több fokhagymát fogyasztanak, alacsonyabb a szívkoszorúér-betegség előfordulási aránya (ennek a betegségnek a legfőbb oka a magas koleszterinszint). Az olaszok, a görögök, a spanyolok, Ázsia és Kína népessége körében sokkal alacsonyabb ennek a betegségnek az aránya, mint például a meglehetősen kevés fokhagymát fogyasztó briteknél.

Egy vizsgálat során három különböző csoportba osztották az embereket. Az egyik csoport magasabb mennyiségben fogyasztott allicint tartalmazó fokhagymát vagy hagymát, a második közepes mennyiséget evett, a harmadik csoport pedig vallási, vagy egyéb okból egyáltalán nem fogyasztotta ezeket a növényeket.

A vizsgálat az alábbi eredményeket hozta:

  • akik hetente több mint 50 gramm fokhagymát ettek, azok vérkoleszterinszintje átlagosan 175 mg/dl volt, 
  • akik hetente 10-50 gramm fokhagymát ettek, azok vérkoleszterinszintje átlagosan 220 mg/dl volt, 
  • akik egyáltalán nem fogyasztottak fokhagymát vagy hagymát, azok vérkoleszterinszintje átlagosan elégre a 250 mg/dl-t.

 

A magas káros koleszterinszint nem önmagában veszélyes, hanem számos nagyon súlyos következménye által hordoz rendkívül magas kockázatot. Az artériák falára lerakódva akadályozza a vér áramlását, így kevesebb oxigén jut a környező sejtjeinkhez, valamint károsodhatnak a szerveink. Könnyebben alakulhatnak ki vérrögök, amik aztán az ereinkben időzített bombaként keringnek, és bármikor okozhatnak elzáródást, ami akár az életünkbe is kerülhet. Emiatt érdemes az allicint nem csak közvetlenül a magas koleszterinre gyakorolt hatása alapján értékelni, hanem figyelembe venni azt is, hogy pozitív hatással rendelkezik a közvetlenül a magas koleszterinszint miatt kialakult kockázati tényezőkre vonatkozóan is.
 

6+1 MÓD, AHOGYAN SEGÍT AZ ALLICIN A MAGAS KOLESZTERINSZINT ÉS ANNAK KÁROS HATÁSAINAK CSÖKKENTÉSÉBEN
  1. Képes csökkenti a káros, LDL- koleszterin képződését. A fokhagyma és a benne található allicin a májsejtekben csökkentik a koleszterinszintézist, ugyanazt az enzimet (HMG-CoA-reduktáz) gátolva, amelyre a napjainkban elterjedt koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, a sztatinok is hatnak.
  2. Megakadályozza a koleszterin, illetve a zsír lerakódását a vérekben.
  3. Kúraszerű alkalmazása mérsékli a thrombocyták (vérlemezkékösszetapadásának mértékét.
  4. Védő hatású a vérrögök (thrombusok) létrejöttével szemben.
  5. Képes a benne található kénvegyületeknek köszönhetően a már lerakódott koleszterinmasszát is feloldani. Ez egy különösen hasznos tulajdonsága, gyakorlatilag képes a szedése előtt kialakult károsodást csökkenteni.
  6. Az allicin gomba- és vírusölő hatása is segíti a szervezet méregtelenítését, és a máj megfelelő működését. Ez azért különösen fontos, mivel az egészségesen működő máj többet termel a jó koleszterinből, így könnyebben állhat be az egészséges egyensúly.
  7. Ez a közvetett hatása, de semmiképpen sem elhanyagolható: mivel segíti a májat az egészséges működésben, így a máj több jó koleszterint tud termelni, és ezek a jó koleszterinek eltakarítják a vérből a káros koleszterineket.

________________________________


Az Allimax az egyetlen olyan fokhagyma termékcsalád, ami 100% stabilizált formában tartalmazza a fokhagyma legaktívabb, vírus- és baktériumölő összetevőjét, az allicint. A márka 4 féle készítménnyel van jelen a hazai piacon, fokhagyma kapszula, fokhagyma gél és fokhagyma-gyömbér kapszula formában vásárolható meg.

Tartalomhoz tartozó címkék: Megoldások betegségekre

Keresés