Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutatások az avokádó és a szójabab nem szappanosodó vegyületeiről (ASU)

KUTATÁS: HENROTIN Y.E, DEBERG M.A, CRIELAARD JM, PICCARDI N, MSIKA P, SANCHEZ C. J. RHEUM. 2006; 33:8


Hipotézis: 
Az avokádó/szójabab nem szappanosodó vegyületei megelőzik az oszteoartritiszes szubkondriális csont oszteoblasztjainak gátló hatását a kondrociták által végbemenő aggrekán és a II-es típusú kollagén szintézisében.

Vizsgálati cél: Meghatározni az avokádó/szójabab nem szappanosodó vegyületeinek (ASU) hatását a kondrocita metabolizmus szabályozásának az oszteoblasztok által indukált felborulásában.

Vizsgálat: Az oszteoartritiszt a porc lebomlás és a szubkondriális csont, azaz a porc alatti csont szklerózisa egyaránt jellemzik. A betegség előrehaladtával egyértelműen dokumentálható a szubkondriális csont növekedésének fokozódása. Ez azt jelenti, hogy a csont remodellezés, csont átépülés szabályozásának zavara feltehetően az oszteoartritisz folyamatának részét képezi.

A kutatók humán kondrocita sejteket (a porcképződésért felelős sejtek) izoláltak oszteoartritiszes porcból, majd alginát gyöngyben tenyésztették őket 4 – 10 napon át; az egyik esetben oszteoblasztokkal (csontképződésért felelős sejtek) együtt, a másik esetben pedig azok nélkül; egyik esetben az OA (oszteoartritisz) szubkondriális tálca monorétegének szklerózis-mentes, a másik esetben szklerózisos zónáitól izolálva.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a szklerózisos szubkondriális oszteoblasztok (csontépítő sejtek a csont oszteoartritiszes területein) bizonyos faktorok termelődésének fokozódását okozták, amelyek felelősek lehetnek az oszteoartritiszes páciensek szervezetében megváltozott csont remodellezésért. Az ASU-val kezelt sejtek képesek voltak csökkenteni ezt az abnormális növekedési faktor termelődést, ami azt sejteti, hogy az ASU képes lehet a szubkondriális csont állapotának stabilizálására.

Végkövetkeztetés: Az ASU megelőzte a porc mátrix molekula termelődésének gátlását, ami azt jelzi, hogy ez a vegyület feltehetően elősegíti az OA (oszteoartritiszes) porc regenerálódást a szubkondriális csont oszteoblasztjaira kifejtett hatásával. Ezek az eredmények a vegyület új hatásmechanizmusát, a porcra gyakorolt jótékony hatását tárják fel.
 

KUTATÁS: BOUMEDIENE K, FELISAZ N, BOGDANOWICZ P, GALERA P, GOULLOU GB, PUJOL JP. ARTHRITIS RHEUM 199; 42(1): 148-56.


Hipotézis: 
Az avokádó/szójabab nem szappanosodó vegyületei stimulálják a transzformáló növekedési faktor β-1 és β-2 tenyésztett ízületi kondrocitáinak megjelenését.

Vizsgálati cél: az ASU-nak az ízületi kondrocitákra gyakorolt azon hatásmechanizmusai meghatározása, amelyek annak jótékony hatásáért felelnek a porc metabolizmus folyamatában.

Vizsgálat: Az ASU-val kapcsolatban arról számoltak be, hogy az képes serkenteni a porc-mátrix képződését és megújulását; a mátrix olyan speciális, fehérje-szénhidrát komplexből álló zselészerű anyag, amely a porcsejtek nedvesen tartásáról gondoskodik. E vizsgálat célja az volt, hogy meghatározzák az ASU hatását a transzformáló növekedési faktor β-1 és β-2-re (TGF β-1, TGF β-2); illetve hogy megállapítsák, vajon ez a két növekedési faktor felelős-e az ASU jótékony hatásáért az OA kezelésében.

Végkövetkeztetés: Az ASU képes volt serkenteni a TGF β-1 és TGF β-2 megjelenését; feltehetően ebben áll az ASU jótékony hatása az oszteoartritiszes porc gyógyulásában. Az ASU a plazminogén-aktivátor inhibitor-1 (PAI-1) termelődést ugyancsak növelte, amelynek szerepe van a porc erózió megelőzésében.
 

KUTATÁS: HENROTIN YE, SANCHEZ C, DEBERG MA, PICCARDI N, GUILLOU GB, MSIKA P, REGINSTER JY. J. RHEUMATOL. 2003; 30(8):1825-34


Hipotézis: 
Az avokádó/szójabab nem szappanosodó vegyületei növelik az aggrekán szintézist és csökkentik a katabolikus és gyulladáskeltő mediátoroknak a humán oszteoartritiszes kondrociták által történő termelődését.

Vizsgálati cél: Az ASU hatásának vizsgálata a humán oszteoartritiszes kondrociták metabolizmusára alginát gyöngy kultúrában, 12 napon keresztül.

Vizsgálat: A porc-mátrix olyan zselészerű anyagból áll, amely aggrekánokból, azaz hatalmas fehérje-szénhidrát molekulákból épül fel. A porc-mátrix pusztulásában a mátrix metalloproteináz (MMP) molekulák vesznek részt, a szöveti inhibitor metalloproteináz (TIMP) molekulák pedig gátolják ezeknek az MMP molekuláknak a működését.

A kutatók megfigyelték, hogy az ASU serkenti az aggrekán és a TIMP-1 szintézisét, ezzel elősegítve a porc felépülést és ugyanakkor gátolja az MMP-3 (stromelizin-1) termelődését, ezáltal meggátolva a porcpusztulást.

Végkövetkeztetés: Az eredmények arra utalnak, hogy az ASU-nak struktúra módosító hatása lehet az oszteoartritisz esetében, mivel gátolja a porcpusztulást és elősegíti a porcépülést.
 

KUTATÁS: CAKE MA, READ RA, GUILLOU B, GHOSH P. OSTEOARTHRITIS AND CARTILAGE 200; 8, 404-411


Hipotézis:
 Az ízületi porc és a szubkondriális csont patológiájának módosulása avokádó és szójabab nem szappanosodó vegyületeinek (ASU) hatására, birka oszteoartritiszes meniszkuszának műtéti modelljében.

Vizsgálati cél: Az ASU orális készítményként történő alkalmazásának hatásvizsgálata az ízület patológiás folyamatának kialakulásában, oszteoartritiszes birka meniszkusz modelljén keresztül, komputer hisztomorfometrikus módszerek alkalmazásával.

Vizsgálat: Birkák térdízületében kétoldali laterális meniszkektómiával oszteoartritiszt idéztek elő. Az eljárás során eltávolították a térdízületből a meniszkusz egy darabját. A csoport egyik fele ASU-t kapott (900 mg), a másik fele placebót. 16 állatot nem operáltak meg, mivel kontroll csoportként vettek részt a vizsgálatban. A metszeteket a felső sípcsont kondriális frakciójából és az ízületi csontfelszín frakciójából vették és szövettani vizsgálatot végeztek a porc patológiájának meghatározására.

A vizsgálati eredmények azt mutatták ki, hogy az ASU-val kezelt állatok porcvesztesége csökkent a placebo és a kontroll csoportban levő állatokéhoz képest.

Végkövetkeztetés: A meniszkektómiát követően az ASU a készítménnyel kezelt állatok esetében enyhe, de statisztikailag jelentős védőhatást fejtett ki az ízületi porcra.  Az eredmények megerősítették más vizsgálatok eredményei, amelyek szerint az ASU feltehetően képes az oszteoartritisz lefolyását befolyásolni.
 

KUTATÁS: LITTLE CV, PARSONS T, LOGAN S. (COCHRANE REVIEW) IN: THE COCHRANE LIBRARY, ISSUE 1, 2004. CHICHESTER, UK: JOHN WILEY & SONS, LTD


Gyógynövény terápia oszteoartritisz kezelésére

Háttér: A komplementer és alternatív gyógymódok növekvő népszerűsége különösképpen nyilvánvaló a krónikus betegségben szenvedők körében. Az oszteoartritisz kezelésében az egyik terápiás módszer, amely potenciálisan jótékony hatású lehet, az a növényi és gyógynövény-alapú gyógyszerek alkalmazása (fitoterápia).

Vizsgálati célok: A gyógynövény terápiák hatásának meghatározása az OA kezelésében.

Kutatási stratégia: A hagyományos és komplementer jellegű gyógymódok adatbázisát vizsgálták át; a kutatás előfeltétele volt, hogy az artritisz minden formája szerepeljen a gyógynövények terápiás vizsgálati anyagában is. A következő elektronikus adatbázist vizsgálták: a Cochrane adatbázis vázizomrendszerre vonatkozó csoportos nyilvántartása; a Cochrane adatbázis komplementáris gyógymódok nyilvántartása; a Cochrane kontrollált vizsgálatok nyilvántartása; MEDLINE, EMBASE, CISCOM, AMED, CINAHL, Disszertáció absztraktok, valamint a IBDS ISA. A be nem fejezett vizsgálatok szakirodalmi anyagát is átvizsgálták.

Kiválasztott kritériumok: Az oszteoartritisz kezelésében alkalmazott összes gyógynövényes módszer randomizált vizsgálata placebo csoporttal összevetve. A vizsgálatokat a priopri protokollnak megfelelően végezték. Egyeztetés is történt két kutató között, akik egymástól függetlenül olvasták át az összes kiválasztott dokumentációt, hogy azok tartalmának minősítését elvégezhessék. Az összes nyelven megírt dokumentációt belefoglalták a vizsgálatba.

Adatgyűjtés: Az adatokat egymástól függetlenül, ugyanazon két kutató gyűjtötte be.

Főbb eredmények: Öt vizsgálat (négy különböző gyógynövényi alapú) felelt meg a kutatási kritériumoknak. Két vizsgálat felelt meg az adatgyűjtés céljának. Az egyes vizsgálatokból nem lehetett határozott következtetéseket levonni, de az avokádó/szójabab nem szappanosodó vegyületeivel kapcsolatos két kombinált vizsgálat jótékony hatást mutatott ki a funkcionalitási index-szel, a fájdalommal, a nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentők szedésével és az általános értékeléssel kapcsolatban. Komoly mellékhatásokról nem számoltak be.

Végkövetkeztetés: Az avokádó/szójabab nem szappanosodó vegyületeinek hatásvizsgálata az OA terápiájában meggyőző, de más gyógynövény alapú terápiás módszerek tekintetében nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a használatukra vonatkozóan javallat vagy ellenjavallat születhessen.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutatások_ statisztikák

Keresés