Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az artritiszben szenvedő beteg dilemmája: Van megoldás?

Egy biztonságos és jól dokumentált alternatíva
Dr. CG. Nilsson, vezető rehabilitációs orvosszakértő 
(fordítás)

 

„Rehabilitációs orvosként naponta találkozom komoly fájdalmaktól szenvedő emberekkel. Azok számára, akiknek a teste többé nem működik kielégítően, az egyszerű, mások számára természetes, hétköznapi tevékenységek teljesítése is hatalmas győzelemnek számít. Sok artritiszben szenvedő páciens álmodozik arról, hogy egy nap majd fájdalom nélkül ébred és minden diszkomfort érzés nélkül lesz képes járni.

Az ízületi fájdalmak kezelésére alkalmazott hagyományos gyógyszerek használatának kockázataival kapcsolatos publikációkat követve azt hiszem, hogy sokan keresnek olyan alternatívákat, amelyek kevesebb mellékhatással járnak. Számos orvos kollégámmal együtt jómagam is törekszem a káros mellékhatással járó gyógyszerek használatának elodázására, csökkentésére vagy kerülésére.

A (legalábbis) Svédországban újdonságnak számító természetes gyógynövény kivonatot, az avokádó és a szójabab nem szappanosodó vegyületeinek (ASU) kivonatát tartalmazó keverékét találtam a legígéretesebbnek. Ezeket a növényi kivonatokat az Egészségügyi Hatóságok már számos országban gyógyszerként vagy étrend-kiegészítőként fogadták el. Franciaországban például az ASU már évtizedek óta ismert. Jóváhagyott orvosi szerként mindenben eleget tesz a megfelelő klinikai dokumentáció, a hatékonyság és a megbízhatóság követelményrendszerének.”

Dr. CG. Nilsson
 

AZ ARTRITISZ ÉS A REUMÁS MEGBETEGEDÉSEK


A reumás megbetegedések csoportja több mint 100 különböző betegséget foglal magába. 
Ezek a betegségek eredhetnek egyetlen okból, illetve többféle okból is; minden egyes formája eltérő kezelést igényel. Az oszteoartritiszt (OA) jelenleg a legelterjedtebb reumás megbetegedésként tartják számon.

A kanadaiak több mint 25%-a szenved a reumás megbetegedések valamely formájától; a leggyakoribb tünetek között szerepel az ízületi és mozgásszervi fájdalom. Statisztikák szerint a munkavégzők 33%-a jelent be munkaadója felé munkaképtelenséget és betegséget az orvos által diagnosztizált ízületi és mozgásszervi problémák miatt.
 

A REUMÁS MEGBETEGEDÉSEK TÍPUSAI
 

A reumás betegségeket alapvetően négy csoportra osztjuk; mindegyiket különböző sajátosságok jellemzik:

1. Az ízületek degeneratív megbetegedése; ilyen például az artritisz, melyek közül a leggyakoribb az oszteoartritisz.

2. Az ízületi gyulladás, amikor a gyulladásos állapot korlátozza az ízületi funkciókat; ilyen például a reumatoid artritisz.

3. Szisztémás reumás megbetegedés, amely nem csak az ízületekben, hanem a bőrben és számos egyéb belső szervben és lágyrészben gyulladásos állapotot idézhet elő; ilyen például a reumás láz és a szisztémás lupus erythematosus (SLE).

4. Egyéb fájdalmas állapotok, amelyek mozgásbeszűkülést okoznak; ilyen például a fibromialgia, ideggyulladás
 

A HAGYOMÁNYOS KEZELÉS PROBLÉMÁJA


Az ízületi gyulladásos folyamatok sok esetben az ízületi porc pusztulásával járnak.
 Jelenleg nem létezik olyan gyógyszer, amely klinikailag bizonyítottan gyógyítani tudná ezt a betegséget. Az artritisz kezelése jelenleg alkalmazott gyógyszerek a fájdalomcsökkentésre, az ízületi merevség csökkentésére és a gyulladás csökkentésére képesek. A gyógyszeripar jelenleg olyan gyógyszerek kifejlesztésére törekszik, amelyek a tüneteket tudják hatékonyan csökkenteni; ugyanakkor azonban ezek a gyógyszerek nem kezelik a probléma okát.
 

KEZELÉSI CÉLOK


Minden betegség esetében fontos az alkalmazandó egyedi kezelési cél, illetve a legjobb eredményeket ígérő kezelési mód meghatározása. Úgy tűnik, hogy a rendelkezésre álló gyógyszerek nem ígérnek jobb eredményeket, mint az egészséges étrend és a testmozgás programjának kombinációja. Sőt, valójában az egészséges étkezés, a stresszmentes életmód és a rendszeres testmozgás tartósabb és hatékonyabb eredményeket hozhat az ízületi fájdalom és merevség enyhítésében, mint a hagyományos gyógyszerészeti készítmények.

Ennek ellenére emberek milliói válnak függővé az ún. „fájdalomcsillapítóktól” azért, hogy úrrá lehessenek az OA okozta mindennapos küszködéseiken. (A több mint 10 éve visszahívott, rofecoxib hatóanyagú Vioxx kockázatainak ismertetése előtt pl. úgy gondolták, hogy ez a gyógyszer okozza az azt szedő betegek 20%-ánál tapasztalt különböző mellékhatásokat.)

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az ASU természetes vegyülete nem csupán csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, hanem akár helyre is állíthatja az ízületek mozgékonyságát és csökkentheti vagy teljesen meg is szüntetheti egyéb gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésének szükségességét. Ennek a ténynek hatalmas a jelentősége, mivel a nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) visszafogása és az új Cox-2-szelektív inhibitorok együttes alkalmazása várhatóan csökkenteni fogja az azokat szedő betegek által tapasztalt mellékhatások számát.
 

A NEM-SZTEROID GYULLADÁSCSÖKKENTŐ SZEREK (NSAID) HATÁSAI


A „fájdalomcsillapítóként” emlegetett gyógyszerek elsősorban az NSAID néven ismert vegyületcsoportot jelentik. A NSAID-vel történő hosszú távúkezelés azonban számos mellékhatáshoz vezethet, többek között például gyomorfekélyt, gyomorvérzést, légúti problémákat, máj- és veseelégtelenséget, keringési zavarokat, fejfájást és hányingert okozhatnak. Norvég tanulmányok kimutatták, hogy a NSAID-k alkalmazása a porcok regenerálódását is meggátolhatja és felgyorsíthatja a porckopás folyamatát, ezáltal az oszteoartritisz folyamatának előrehaladásához vezethet.

(Forrás: Knowledge Database, University of Stockholm)
 

MIT KELL TUDNI AZ AVOKÁDÓ/SZÓJABAB NEM SZAPPANOSODÓ VEGYÜLETEINEK KEVERÉKÉRŐL (ASU)?


Az ASU egy természetes, növényi alapú, 
különösebb mellékhatások nélküli vegyületamely képes csökkenteni az oszteoartritisz és más ízületi megbetegedések okozta ízületi fájdalmakat és merevséget. A Health Canada nevű egészségügyi szövetségi minisztérium 2006. júniusában az ASU-t természetes egészségügyi termékként ismerte el; az ASU az AVOSOL márkanév alatt szerezhető be.

Hatásmechanizmusát tekintve, az ASU azokat a folyamatokat szabályozza, amelyek a porc leépüléséhez vezethetnek, ugyanakkor a porcépítésért felelős folyamatokat támogatja. Az ASU egyharmad rész avokádó olaj és kétharmad rész szójabab olaj kivonatának keveréke. Az olajpárlat keverék összmennyiségének hozzávetőlegesen 1%-át kitevő nem szappanosodó összetevők tartalmazzák azokat a hatóanyagokat, amelyek szerepet játszanak a reumás megbetegedések kezelésében.
 

EGY, AZ ORVOSOK ÁLTAL GYAKRAN FIGYELMEN KÍVÜL HAGYOTT SZEMPONT


Az oszteoartritisz vagy más reumás megbetegedések a betegek életmódjára és anyagi helyzetére is jelentős hatást gyakorolnak.

A betegség életmódra gyakorolt hatásai a következők lehetnek:

  • depresszió
  • szorongás
  • tehetetlenség érzés
  • munkalehetőségek beszűkülése
  • a személyes és családi örömökben és felelősségvállalásban való részvétel nehézsége

A betegség anyagi körülményekre gyakorolt hatása:

  • kezelési költségek
  • jövedelem elvesztése a munkaképtelenség következtében
     
ASU: KLINIKAILAG IGAZOLT EREDMÉNYEK


Legalább négy publikált tanulmány dokumentálja az ASU jótékony hatásait. Ezek a tanulmányok dupla vak, placebo-kontroll csoportos, három hónaptól két évig tartó vizsgálatok voltak. A klinikai tanulmányok mellett számos laboratóriumi és állatok körében végzett kutatás folyt és sok cikk látott napvilágot a témában.

Három tanulmány kimutatta, hogy napi 300 mg ASU fogyasztása elég ahhoz, hogy javuljon az ízületi mobilitás, csökkenjen a fájdalom és csökkenthető legyen az alkalmazott NSAID mennyisége. A tanulmányok szerint az ASU egyfelől stimulálja a porcképződést, másfelől következményes hatásként megállíthatja a porc akut eróziós folyamatait.

 

Az ízületi mobilitás javulása

Egy két évig tartó klinikai tanulmány célja volt, hogy felmérje oszteoartritiszben szenvedő betegek ízületi mozgásterjedelmének változását; a betegek egyik csoportja ASU-t kapott, a másik csoport pedig placebót. A tanulmány az ASU-nak az ízületi mobilitásra gyakorolt hatását is vizsgálta, valamint összehasonlító vizsgálatot is végzett az ASU-t illetve placebót szedő páciensek által tapasztalt fájdalomszintek eltérései között.

Miután a betegség súlyossága alapján beosztották a csoportokat, a legsúlyosabb fokú artritiszben szenvedő, ASU-t szedő betegek jelentős ízületi mozgásterjedelem változásról számoltak be a placebo csoporthoz képest. A két csoport közti különbség statisztikailag jelentős volt; a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ASU feltehetően állagmegtartó hatást képes gyakorolni az ízületi porcra.

 

A gyulladáskeltő interleukin-1 (IL-1) semlegesítése

Az ASU semlegesíteni képes a gyulladáskeltő interleukin-1 (IL-1) citokint (jelzőmolekulát). A porcban és a sejtmembránban fokozódó IL-1 termelődés fontos szerepet játszik az artritisz progressziójában, mivel ez a gyulladáskeltő molekula az ízületi csontok leépülését okozhatja. Ezt bizonyítja az a kutatási eredmény is, hogy az IL-1 ízületek közé való bejuttatása hasonló károkat okozott állati szervezetek porcaiban, mint amit az artritiszben szenvedő részvevőknél megfigyeltek.
 

A TANULMÁNYOK ÁTTEKINTÉSE


Számos alternatív terápiás módszer létezik az artritisz kezelésére
, többek között például a gyógynövény/masszázs terápia, kiropraktikai kezelések és az akupunktúra alkalmazása. Míg ezek a terápiák nagy népszerűségnek örvendenek az azokat felkutatók körében, a lakosság java része nem ismeri őket. Az alternatív terápiákat is vizsgáló hagyományos randomizált, placebo-kontrollált, dupla vak vizsgálatok hiányában ezeknek az alternatív megközelítéseknek az artritiszre gyakorolt jótékony hatása gyakorlatilag ismeretlen.

A Bornemouth-i Egyetemi Egészségügyi és Közösségi Tanulmányok Intézete (Egyesült Királyság) elvégezte egy pár gyógynövény terápiával kapcsolatos tanulmány metaanalízisét. Az metaelemzés kimutatta, hogy a gyógynövény alapú kezeléseket az érintett alanyok minden jelentős mellékhatás nélkül, jól tolerálták. Amikor azonban olyan gyógynövényes terápiákat kellett találni, amelyeknek a fájdalomcsökkentésre és az ízületi mobilitásra gyakorolt jótékony hatását meggyőzően lehet dokumentálni, az Intézet egyedül az ASU-t találta megfelelőnek és hitelesnek. Emellett az ASU biztonságos alkalmazását alátámasztó, átfogó feljegyzések is rendelkezésre állnak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés