Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az esszenciális zsírsavakról röviden

"Rendben vannak a makrók?" Ismerős lehet ez a kérdés, ha diétáról vagy úgy egyébként a kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélgetünk egy hozzáértővel. A makrók, vagyis a makronutriensek biztosítják testünk működéséhez a szükséges tápanyag igényt, azaz szénhidrátok, fehérjék és zsírok. Az egészséges táplálkozás alapköve, hogy ezek megfelelő mennyiségben és arányban forduljanak elő az elfogyasztott ételeinkben. Nem csak az energiát szolgáltató folyamatokban, hanem szervezetünk felépítésében is részt vesznek.

Fordítsuk most figyelmünket a gyakran emlegetett zsírok, vagy zsiradékok felé.

A szervezetünkbe táplálékként bejutatott zsírok, vagy más néven lipidek egy része sejtjeink felépítésében vesznek részt, a sejtmembránok nélkülözhetetlen alkotóelemei. Másik része zsír-raktárként tárolódik, és hőszigetelő hatású, de részt vesznek az idegrendszer működésében, biztosítják a hormonális működést, és fontos szerepük van a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában is. Túlzott bevitelük azonban növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és hosszú távon az elhízás kialakulásához vezethetnek.

Az állati és növényi eredetű zsírok legnagyobb része triglicerid formájában fordul elő, ami glicerinből és zsírsavakból áll. A trigliceridek fizikális tulajdonságait, halmazállapotát, a zsírsavlánc hossza és telítettségi állapota határozza meg.  

A többszörösen telítetlen zsírsavak között kiemelt szerepe van az esszenciális zsírsavaknak, amik nagyon fontos biológiai funkciókat látnak el. Az esszenciális kifejezés azt jelenti, hogy ezeket nem vagyunk képesek előállítani, hanem táplálkozással kell biztosítanunk szervezetünk számára. Legfontosabb két típusa az omega-3 és omega-6 zsírsavak.

Az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavaknak fontos szerepe van a sejtek határhártyájának (membránjának) felépítésében, a sejtek rugalmasságának biztosításában. Nélkülözhetetlenek a véralvadás folyamatában, az idegrendszer működésében és gyulladásos folyamatokban.

Hazai táplálkozási vizsgálatok szerint étrendünk sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazza az omega-6, mint az omega-3 esszenciális zsírsavakat, hiszen ez utóbbiak jelentős mennyiségben a hidegvízi halakban, lenmag- és repceolajban találhatók, és ezekből nem fogyasztunk kellő mennyiségben. A táplálkozással bevitt omega-3, omega-6 zsírsavak arányának különös jelentősége van. Az omega-6 zsírsavak javára eltolódott bevitel sajnos számos egészségügyi kockázattal járhat.

Fontos omega-3 zsírsav források az olajos magvak és a belőlük sajtolt olajok. Érdemes a salátákat olajos magvakkal keverve, vagy olajukkal (lenmagolaj, repceolaj, mandulaolaj) meglocsolva fogyasztani.

Az omega-3 esszenciális zsírsavak közül, a legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkező eikozapentaénsavat (EPA) és dokozahexaénsavat (DHA) különböző hidegvízi halfajták: a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia tartalmazzák. Hazai körülmények között legegyszerűbben és legbiztonságosabban igazolt eredetű, vadhalászatból származó, bizonyítottan stabil és tiszta halolaj készítménnyel pótolhatjuk a szervezetünk számára szükséges omega-3 zsírsavak mennyiséget.

Tartalomhoz tartozó címkék: Az omega-3 zsírsavakról Érdekességek

Keresés