Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az omega-3 zsírsavak hatása figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra (ADHD)

Mi az az ADHD?


A gyermekkorban előforduló figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD egy neurobiológiai rendellenesség, ami az iskoláskorú gyerekek 3-7%-át érinti.

A probléma már egész kis korban is kialakulhat, több ADHD-s anyuka azt mondja, már a pocakjában is többet mocorgott a gyermek, mint egy átlagos baba. A korai kialakulás ellenére általában csak óvodás, vagy iskolás korban derül fény erre a zavarra, mert ekkor követelik meg a gyerekektől a hosszabb távú folyamatos koncentrációt, figyelmet és fegyelmet.

Az ADHD genetikai eredetű probléma, ami örökölhető is, tehát ha a felmenők között volt hasonló eset, akkor érdemes fokozottan figyelni a gyermek viselkedését, ugyanis az idejében felismert zavar könnyebben kezelhető. Fontos megjegyezni, hogy az ADHD nem eredhet nevelési hibákból, így a szülőknek nem kell attól tartania, hogy ők rontottak el valamit.

Bár a rendellenesség nem gyógyítható, megfelelő kezeléssel jól kordában tartható.
 

Az ADHD tünetei


Az ADHD-s gyermekeknél a leggyakrabban jelentkező tünetek a következők:

1. Hiperaktivitás, erőteljes mozgás

Ennek következtében a gyermek nem képes egyhelyben ülni, folyamatosan csinálnia kell valamit. Pl. tanítás közben feláll, szaladgál, mocorog, ugrál, felmászik mindenre, stb. Ez a fiúknál általában kifejezettebb, ezért a lányokat aluldiagnosztizálhatják.

2. Figyelemzavar, nehézkes koncentráció

Az ADHD sok esetben magas intelligenciával társul, a gyerekekről gyakran mgis azt hiszik, hogy az átlagnál gyengébb értelmi képességűek, mert képtelenek figyelmüket hosszabb ideig egy dologra koncentrálni. Emiatt sokszor rosszabbul teljesítenek az iskolában, ha viszont megkapják a számukra szükséges kezelést, az osztály kiemelkedő tagjai lehetnek, kreativitásuknak és képességeiknek köszönhetően.
A tablet, okostelefon és a számítógép ennek ellenére képes lekötni őket, ilyenkor teljesen kizökkennek a világból, órákig el tudják nyomogatni ezeket a készülékeket.

3. Impulzivitás

Ez az egyik legnagyobb probléma az ADHD-s gyerekeknél, és egyben a kiközösítés leggyakoribb oka is. Az impulzív hevesség, indulatosság következtében a gyerekek türelmetlenek, gyakran agresszívan viselkednek, nem ritkák a dühkitörések sem.
Az impulzivitásnak köszönhető az is, hogy a gyerekek több felelőtlen döntést hoznak (pl. tizenéves korban dohányzás)
 

Az ADHD kezelése


Bár a figyelemzavaros hiperaktivitás-zavar nem gyógyítható, megfelelő kezeléssel jól karban tartható. A nem kezelt betegséghez gyakran társul szorongásdepressziószégyenérzet, és az impulzivitás miatt korai dohányzás, drogfogyasztás, a szexuális élet korai megkezdése.

Az ADHD-ról diagnózist ma Magyarországon kizárólag gyermekpszichiáter adhat, aki a terápiás mód kijelöléséért is felelős.

A kezelés attól függően változhat, hogy a gyermek milyen szinten van, illetve hogy mennyire idejében diagnosztizálták a zavart, és problémát okozhat a beilleszkedés is. A szakemberek általában multimodális terápiát javasolnak, melynek lényege, hogy a gyermek minden oldalról megkapja a számára szükséges támogatást. Ennek része a pedagógiai szakszolgálat, a szülői tréning és a viselkedésterápia.

Ha súlyosabb figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról van szó, akkor ezt gyógyszeres kezeléssel egészítik ki a megfelelő hatás elérése érdekében.

Mindenképp érdemes a fentiek mellett megemlíteni az omega-3 készítmények kiegészítő kezelésként való alkalmazását, rengeteg eset bizonyítja ugyanis, hogy a gyerekeknél már önmagában ettől jelentős javulás tapasztalható


 

Az omega-3 zsírsavak szerepe az ADHD kezelésében


Az elmúlt évtizedekben számos természetes módszert vizsgáltak a figyelemzavaros problémák kezelésére, melyek közül élen járnak a halolajjal kapcsolatos kutatások.

Kutatók 2000-ben felfedezték, hogy a hiperaktív gyerekek EPA- és DHA-szintje jóval alacsonyabb, mint az egészséges gyermekeké. Ezt követően kezdték vizsgálni, hogyan is járulhat hozzá a normál esszenciális zsírsav bevitel a figyelemhiányos problémák sikeres és természetes módon történő kezeléséhez.

Agyunk 60%-ban zsírból áll, aminek körülbelül egyharmada DHA, azaz egy többszörösen telítetlen zsírsav. A DHA zsírsavakat szervezetünk nem állítja elő, ezt a vitaminokhoz csak étkezéssel tudjuk bevinni. Az ezzel foglalkozó kutatások bebizonyították, hogy a DHA-szint növelése hozzájárul a normális agyműködés fenntartásához, elősegítéséhez.
 

A DHA legnagyobb mennyiségben az agysejtekben és a retinában fordul elő természetes formában, és minél több van belőle, annál jobban fejlődnek, annál hatékonyabban működnek ezek a szerveink. Hogy szervezetünk sose szenvedjen hiányt belőlük, megfelelő táplálkozással pótolhatjuk őket!


Megfelelő omega-3 zsírsav bevitellel tehát már önmagában is sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk figyelemzavaros tünetei enyhüljenek
, nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt választunk!

Főként a gyermek omega-3 termékeknél kell különös figyelmet fordítani arra, hogy az tiszta és stabil, így biztonságosan adható és valóban hatásos legyen. Ha tehát gyermek halolaj készítményt vásárolsz, mindig győződj meg arról, hogy ellenőrzött forrásból származó halolaj található benne, ami körültekintő tisztítási folyamat után kerül a kapszulába/üvegbe.

Tipp: Ha gyermeked elfogadja, lehetőség szerint a kapszula helyett inkább olajat válassz, mert ennél rögtön észrevehető, ha a készítménynek valamilyen minőség beli problémája van (avas, nem elég tiszta).

 

Eskimo Kids gyermek halolaj - szülői vélemények viselkedészavarra


Az elmúlt években számos anyuka és apuka tisztelt meg minket azzal, hogy megírta tapasztalatait termékeinkkel kapcsolatban. Nincs ez másként az Eskimo Kids halolajjal sem. Most azok közül szemezgettünk, amikben a viselkedés, figyelem javulásáról számoltak be a szülők.
 

„2 éves kisfiam számára kerestem enyhe viselkedési problémára megoldást, mikor rátaláltam a halolajra. Azért ezt választottam, mert magasabb az EPA-DHA tartalma, mint már halolajnak. Kristóf most már 1 éve lelkes Eskimo Kids halolaj fogyasztó, és mióta szedi az olajat, okosabb, fogékonyabb a dolgokra. Megkaptam, amit a terméktől vártam.” Timi

„5 és 3 éves gyermekeim 2 éves koruk óta rendszeresen eszi a halolajat, ez nálunk reggelente már a rutin része, sorban állnak érte, köszönhetően hatásának és a kellemes ízének. Mindketten túlmozgásos fiúgyerekek, a készítmény segít a nyugodtabb viselkedés elérésében. Nagyon szépen fejlődnek, az átlagosnál kevesebbet betegek, nyugodtabban alszanak.” Krisztina

„Az Eskimo Kids halolajat használja az 5 éves túlmozgásos fiam szeptember óta. Sokkal nyugodtabb, kiszámíthatóbbak lettek a reakciói és nem utolsó sorban azóta nem volt beteg, még a nagy óvodai járvány alatt sem. Köszönjük.” Orsolya

„Nagyon szeretem a halolaj terméküket gyerekünknek és magunknak is kapszulában. Kisfiam viselkedését jelentősen javította, mióta ezt kapja.” Anikó

„Kisfiam Patrik 3 éves lesz. 2008. november óta szedi az Eskimo kids halolajat. A készítmény ízvilága abszolút elnyerte a tetszését. Nekünk az igazi visszajelzést az jelentette, amikor a kicsinkre oly jellemző hiszti látványosan csökkent. Türelmesebb, nyugodtabb lett, de ezt a család ismerősei is észlelték anélkül, hogy tudatában lettek volna a Kids halolaj alkalmazásának. Egyik betegsége alkalmával, amikor amúgy is sok más gyógyszert kellett beszednie, nem kapta egy hétig. Ezután sokkal akaratosabb, szófogadatlanabb volt. Majd újra elkezdtük adagolni, és visszaállt a régi rend. Kíváncsiságból még egy párszor felfüggesztettük az adását, várva a hatást. Persze, ezt megint egy hisztisebb viselkedés jellemezte. Az átlagosnál kevesebbet dacol, pedig most éppen ebben a korban van. Bárhol bármit meg tudok vele beszélni, nem kell félnem, hogy jelenetet rendez. Ez pedig már azt is igazolja, hogy nagyon jó a problémamegoldó és a helyzethez való alkalmazkodó képessége. Természetesen azért, neki is vannak rosszabb napjai...A memóriája pedig mindig meglep. Egyszer hallott dolgot hetekkel, hónapokkal később újra meséltet. Szerintem nekünk a magasabb intellektuális és beszédfejlődési szint elérésében is sokat segített az Eskimo kids. A testvérének is adni fogom, ha betölti az első évét.” Mónika 

 

 

*Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.

Keresés