Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mik azok az adaptogén gyógynövények?

Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk az „adaptogén gyógynövény” kifejezéssel, és sokaknak nem több ez egy hangzatos szóösszetétel, viszont ha tudnánk, hogy miről is van szó, nagy segítség lenne gyógynövénykészítmény vásárlásakor. Ebben a cikkünkben összefoglaltuk az adaptogén gyógynövényekkel kapcsolatos legfontosabb információkat, hogy egy helyen tájékozódhass mindenről a témában.

Mit jelent az, hogy „adaptogén gyógynövény”?


„Az adaptogén gyógynövények olyan természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, nem kívánatos mellékhatások nélkül” – írja a Wikipédia. De mit is jelent ez pontosan?

Őseink már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy vannak bizonyos növények, amik mind a túlműködő, mind pedig az alul működő szervekre kedvező hatást váltanak ki. A megfigyelések helyesek voltak, ugyanis létezik 22 olyan ismert gyógynövény, ami a szervezetbe juttatva folyamatosan arra törekszik, hogy harmonizálja, egyensúlyban tartsa belső elválasztású mirigyeinket és immunrendszerünket. Ennek érdekében alulműködő szerveinket felgyorsítja, a túlműködőket pedig lelassítja. Azaz az adaptogén növények akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk.  Az adaptogén vegyületek közös jellemzője, hogy minden sejtre hatnak és egyensúlyba hozzák azok működését. A tudománynak mindezidáig nem sikerült ilyen precizitású készítményt előállítania.
 

Milyen problémákat okozhat a stressz?


Belső szerveink nem megfelelő működéséhez sok esetben szervesen hozzájárul a stressz. Kutatások szerint a betegségek több, mint 80 százaléka a stresszben gyökerezik. Napjainkban nincs ember, aki ne lett volna még soha stresszes, hisz ébren töltött időnk nagy részében ki vagyunk téve olyan hatásoknak, melyek stresszt idézhetnek elő.

Mikor ilyen feszült helyzetbe kerülünk, a szervezetünkben úgynevezett stressz reakciók indulnak be, amiket jól ismerünk. Ilyenkor megemelkedik a vérnyomásunkfelgyorsul a szívverésünkmegváltozik a verejtékezésünkfelborul a só-víz háztartásunkmegemelkedik a vércukorszintünk, a vér pedig a vázizomzat felé kezd áramlani. Amint a feszültség forrása elmúlik, megnyugszunk, és rövidesen el is felejtjük azt, a szervezetünkben elindult folyamatok azonban nem tudnak egyik percről a másikra normalizálódni. Ez addig nem is okozott különösebb problémát, amíg az ilyen helyzetek csak ritkán fordultak elő az emberrel, ma azonban, mikor folyamatosan állandósult rejtett stressznek vagyunk kitéve, jelentős következményei lehetnek. 
 

Mikor stresszről beszélünk, nem csak a klasszikus stresszre kell gondolnunk (munkahelyi feszültség, teljesítménykényszer, internetezés, TV-nézés), hanem olyan új típusú stresszre is, mint például a környezetszennyezés, az élelmiszerekben található méreganyagok, melyekre testünk nem tud felkészülni.

Az ősembertől eltérően, aki időszakosan szembesült a stresszel, mely harcra vagy menekülésre kényszerítette, a modern kor embere által tapasztalt stressz krónikusabb természetű az emberi szervezetre nézve.

A stressz elsődleges következményei olyan civilizációs betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, és a magas vérnyomás – e betegségek terén világszinten is az élen járunk -, de ezeken túl más szervi problémákat is okozhat. Dr Selye János, világhírű kutató egereken végzett vizsgálataival a hosszú ideig fennálló stressz olyan negatív hatásait bizonyította, minta mellékvesekéreg megnagyobbodása, nyirokszövetek sorvadása, gyomor-bélrendszer fekélyesedése.
 

Mitől lesz egy gyógynövény adaptogén?


Ahhoz, hogy egy növényt adaptogénnek tekintsünk, meg kell felelnie bizonyos kritériumoknak. Csak olyan növény lehet adaptogén, ami

  • non-toxikus és a szervezetre nézve tökéletesen ártalmatlan,
  • folyamatos normalizáló hatású az egyén pszichológiai funkcióira,
  • nem specifikus tevékenységet folytat,
  • fenntartja a normális testi funkciókat a szervezetet érő változatos, folyamatos támadásokkal  szemben,
  • normalizálja a testi funkciókat, tekintet nélkül a meglévő kóros állapotokra (azaz korrigálnia kell a hipo- vagy hiper funkciós zavarokat a szervezeten belül).

A világon mindössze 22 olyan ismert gyógynövény él, ami teljes mértékben megfelel a fenti elvárásoknak, és mellékhatások, valamint a szervezet megzavarása vagy károsítása nélkül fejti ki jótékony hatását. Fontos, hogy az adaptogén gyógynövények csak akkor fejtik ki hatásukat, ha szükség van rá. (Például egy adaptogén vérnyomáscsökkentő gyógynövény csökkenti a vérnyomását azoknál, akiknek magas, viszont hatástalan azoknál, akiknek normális.)

Néhány ismert adaptogén gyógynövény: ginzeng, fokhagyma, ginkgo, alapacho, rózsagyökér, kasvirág, csicseriborsó, kínai magnólia
 

A gyógynövények királynője/ A százévesek gyökere - a Rhodiola Rosea

A gyógynövények királynője/ A százévesek gyökere - a Rhodiola Rosea


Adaptogén és adaptogén gyógynövény között is van különbség. A rózsagyökérként, sarki gyökérként, aranygyökérként, illatos rózsásvarjúhájként is ismert Rhodiola Rosea számos olyan egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik, amik megkülönböztetik a többi adaptogéntől.

A növény gyógyító hatásairól beszámoló első írásos feljegyzések a 7. évszázadi Tibetből származnak, ahol főként rossz hangulat, fáradtság csökkentésére, fizikai teljesítmény fokozására használták. Évszázadokon keresztül csak a beavatottak és családtagjaik ismerték a vadon termő aranygyökér termőterületét, illetve a begyűjtés helyét, a kivonat elkészítésének titkát. A kínai császárok különleges alakulatokat küldtek az Urál hegységbe a gyökérért, amiből kizárólag a nagyhatalmú vezetők fogyaszthattak.

A növény a Kelet-Szibériában őshonos crassulecea család tagja, ami 2000 méter feletti nyílt, sziklás területeken él. Nevét a rózsáéhoz hasonló illatáról kapta.

A hozzávetőlegesen 200 Rhodiola faj közül a rózsagyökér az egyetlen, ami a rosavin mellett a hozzá kapcsolódó fitokemikáliákat, a rosint és a rosarint is tartalmazza a szalidroziddal együtt, így ez a biológiailag legaktívabb mind közül.

A modern tudomány 1961-ben kategorizálta adaptogénként a növényt G. V. Krilov, az Orosz Tudományos Akadémia Nemesítési és Botanikai Tanszék vezető kutatójának megfigyeléseik alapján. Krilov professzor kutatási eredményeit hosszú ideig titokban tartották, és a növényt csak a szovjet űrhajósok, az élsportolók teljesítőképességének növelésére, valamint pártvezetők szellemi-fizikai állapotának javítására használták.

 

 

 

 

A Rhodiola a következő tudományosan dokumentált vagy egészségügyi előnyökkel rendelkezik:

  • Stressz- és depresszió ellenes hatás
  • A szívizom funkcióinak erősítése
  • Szívritmus-szabályozó
  • Kardioprotektív
  • Adaptogén és immunjavító hatások
  • Az immunfelderítés javítása (daganatellenes hatás)
  • A kemoterápia káros hatásainak enyhítése
  • A sportteljesítmény fokozása
  • A szellemi funkciók javítása
  • A szexuális funkciók harmonizálása mindkét nem esetén
  • A vércukor szabályozás harmonizálása
  • Májvédő hatás
  • Erőteljes antioxidáns védelem sejtszinten
  • Az idős korral járó rendellenességek és betegségek megelőzése
     
A Rhodiola Rosea stresszellenes hatása


A stressz egymással összefüggő folyamatok rendszere, melyeket az azt kiváltó tényezőtermészete, intenzitása, időtartama, valamint az egyén stresszre adott reakciója befolyásol. A stresszre adott válaszreakciónk egy rendkívül bonyolult folyamat, ami hosszú távon tartós megbetegedésekhez vezethet. Bár a stresszorokat nem tudjuk elkerülni mindennapjaink során, bizonyított, hogy a rózsagyökérrel csökkenteni lehet a stressz okozta pszichológiai és fiziológiai reakciót, és javítani lehet a stresszhez való rugalmasabb alkalmazkodást.

A Rhodiola Rosea képes a test homeosztázisának (a belső környezet dinamikus állandósága) létrehozására, a stressz modulációja által. Így az immunrendszer és a hormonok szintje egyensúlyba kerül, és a potenciálisan káros vegyületek az egészséggel összeegyeztethető szinten maradnak.
 

A Rhodiola Rosea antidepresszív hatása

A Rhodiola Rosea antidepresszív hatása


A depresszió egy olyan összetett rendellenesség, mely a lakosság megközelítőleg 15 százalékát érinti. A betegség abból adódik, hogy az agyban nem megfelelő a szerotonin szint.

A szerotonin egy olyan ingerületátvivő vegyület, ami számos folyamatban részt vesz kezdve a simaizmok összehúzódásától a hőmérsékletszabályozáson és az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásán át az étvágy ellenőrzéséig.

Az agyban a csökkenő szerotonin szint a depresszió mellett szorongással, a kényszeres viselkedési zavarral és a skizofréniával is összefüggésbe hozható. Tudományosan bizonyított, hogy a rosavin és a szalidrozid, a Rhodiola Rosea aktív hatóanyagai az agyi szerotonin szint emelésével képesek megelőzni vagy akár megszüntetni a depressziós szimptomatológiát. A Rhodiola Rosea fokozza a szerotonin előfutárainak, a triptofánnak és az 5-hidrokszitriptofánnak az agyba való szállítását, így növelve az agyi szerotonin szintet, és ezzel csökkentve a depresszió tüneteit.

Norvég kutatók egy 91 ember bevonásával végzett kutatás során kimutatták a rózsagyökér kivonat antidepresszív hatását. A vizsgálatban részt vevők HAMD értéke a 0. napon magasan 20 felett volt, 42 nap elteltével ez az érték kontrollcsoportok esetében jelentősen csökkent, míg í placebo csoport esetében mindössze jelentéktelen csökkenés volt megfigyelhető.

A HAMD (Hamilton Rating Scale for Depression) egy nemzetközileg elfogadott és alkalmazott skála a depresszió mértékének megállapítására. Minél magasabb a vizsgált személy pontszáma ezen a skálán, annál súlyaosabb depresszióról beszélünk.

A 0-7 közötti érték tekinthető normálisnak, míg 20 felett már súlyos vagy nagyon súlyos depresszióra utalnak, ilyen esetekben általában klinikai vizsgálatra van szükség a betegség súlyosságának pontos meghatározására.

 

 

 

A Rhodiola Rosea hatása a szívre


A rózsagyökér szívre gyakorolt hatásainak megértéséhez szintén a stresszhez kell visszanyúlnunk. Testünk stresszre adott válasza szorosan kapcsolódik szívműködésünkhöz. Mivel szinte folyamatosan stressznek vagyunk kitéve, túlhasználjuk ezeket a szabályozó mechanizmusokat, ami károsan befolyásolja a szív működését.

Stressz hatására a szívizomrostok túlságosan összehúzódnak, aminek következtében a rost elszakadhat. Ennek következményeképp a szívizom a továbbiakban rendellenesen működik, sőt az ezen áthaladó ingerület is összezavarodik, ami szívritmuszavarhoz vezethet. Minél magasabb a stresszhormonok szintje, annál nagyobb a túlzottan összehúzódó szívizomrostok száma, ami miatt megnő a szívelégtelenség miatt bekövetkező hirtelenhalál valószínűsége is.

A rózsagyökér csökkenti a stresszválasz során kibocsátott katekolamin és kortikoszteroid mennyiségét, helyreállítja a vérben lévő koleszterinszintet, és a vérnyomást, így csökkentve a szívbetegségek kockázatát. Aritmia ellenes hatását pedig az ópiátokhoz hasonló vegyületek, az endogén opioidok által fejti ki.
 

A Rhodiola Rosea hatása az immunrendszerre


A rózsagyökér immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásai szintén a stressz leküzdésében betöltött szerepére vezethetők vissza. A stressz tönkreteszi immunrendszerünk támadásokkal szembeni ellenálló képességét. Mindhárom immunmechanizmusunkat (immunrendszer ellenállása nem saját anyagok ellen, immuntolerancia saját antigének iránt, daganatellenes immunitás) legyengíti, így teszi lehetővé a betegségek kialakulását.

A rózsagyökér a homeosztázis helyreállításával helyes működésre sarkallja az immunsejteket, így ellensúlyozza a stressz okozta hatásokat, és támogatja szervezetünk természetes védekező képességét.
 

A Rhodiola Rosea hatása a rosszindulatú betegségekre


A daganatos megbetegedések kialakulása a celluláris (sejtek közötti) kommunikációban bekövetkező zavar okozza. Ez a kommunikáció teszi lehetővé, hogy testünk minden egyes sejtje meghatározza saját szerepét szervezetünkben. Ahhoz, hogy ez az egység tökéletesen tudjon működni, elengedhetetlen, hogy minden sejt kommunikáljon a többi sejttel. Ha ez a kapcsolat valamilyen oknál fogva összeomlik, a sejtek vagy alkalmazkodnak, vagy hajlamossá válnak az elszigetelődésre, sérülésekre.

Mivel minden sejtünk osztódik, ha nincs ami meggátolja a sérült sejt osztódását, az el tud burjánzani, daganattá tud fejlődni. Az ilyen mutációkat az úgynevezett daganatelnyomó gének gátolják, akik feladata, hogy meggátolják a sejtek replikációját, vagy arra késztetik a sejtet, hogy „öngyilkosságot” kövessen el. A P23-as gén felelős azért, hogy a sérülést szenvedett DNS szerkezete mihamarabb visszaálljon eredeti állapotába, „meggyógyuljon”.

A Rhodiola Rosea aktív hatóanyagai nem csak a szabadgyökök és a mutagének káros hatásainak megelőzésében játszanak szerepet, hanem részt vesznek a károsodást szenvedett DNS megjavításában, így akadályozva meg a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulását, elterjedését. A rózsagyökérről kimutatták, hogy képes meggátolni a genetikai mutációkat.
 

A Rhodiola Rosea hatása a fizikai teljesítményre


Több, sportolókkal (súlyemelők, birkózók, tornászok) végzett vizsgálat is azt bizonyítja, hogy a rózsagyökér kivonat amellett, hogy pozitívan hat az ember általános szellemi és fizikai állapotára, növeli a fizikai munkára való kapacitást, és csökkenti a fáradtságot. Ez annak köszönhető, hogy a gyógynövény növeli az izmokban lévő fehérjék, a kreatin-foszfát és az adenozin-trifoszfát szintjét, így fokozva a teljesítményt és a teherbírást.

Az adenozil-trifoszfát (ATP) pedig egy, a sejten belüli anyagcsere folyamatokért felelős nukleotid. Az izmok összehúzódásakor ez a vegyület felbomlik (Adenozin-difoszfát + foszfátcsoport). Mivel a szervezet nem képes nagy mennyiségű ATP-t tárolni, a felszabaduló energia kreatin-foszfát formájában raktározódik. A kreatin-foszfát testépítők által gyakran használt szer, mert gyors ütemben képes fokozni az izomerőt, és az állóképességet.

A növény más sportágak esetén is gyors ütemben fokozta a vizsgált alanyok teljesítményét.
 

Összegzés 


Összefoglalva
 az adaptogén gyógynövények egyedülálló módon gyakorolnak pozitív hatást szervezeünkre: igyekszenek egyensúlyt teremteni szerveink működésében. Ez az, ami miatt ezeket a növények évezredek óta használják az egészségügyi állapot javítására. A 22 adaptogén növény közül kiemelkedik a rózsagyökér, amit Tibettől Kínán át az egykori Szovjetúnióig csodanövényként tartottak számon, és amit ma is előszeretettel alkalmaznak a stressz mentális és fizikai tüneteinek mérsékrésére.

 
Az Arctic Root rózsagyökér kapszulát a kutatás-fejlesztésben világhírű svéd SHI gyár fejlesztette ki. A kapszula megfelel a legszigorúbb SHR-5 szabványnak. 

  • Csökkenti a levertség és kimerültség érzését.
  • Javítja az általános közérzetet, erősíti a szervezet stressz tűrő képességét.
  • Fokozza a mentális aktivitást azáltal, hogy csökkenti a "burnout" - kiégés szindrómát.
  • Az Arctic Rootban található SHR-5 a legjobb minőségű Szibériából származó rózsagyökér kivonat.
  • Svédországban 5x tüntették ki kategóriájában az év terméke díjjal.
  • A benne található rózsagyökér gátolja a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokat.
  • A gyártó, a svéd SHI, 35 éve világszinten elismert az immun támogató és adaptogén természetes készítmények kutatásában és gyártásában.

 

*Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek, az eredményeket garantálni nem tudjuk. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Megoldások betegségekre

Keresés