Így kerüld el a nyári ételmérgezéseket - 6 tipp a szalmonella, E-coli és más baktériumok ellen

Így kerüld el a nyári ételmérgezéseket - 6 tipp a szalmonella, E-coli és más baktériumok ellen

A nyár az év legjobb időszaka. Ilyenkor a hosszabb nappalok és a jó idő miatt is gondtalanabbnak, boldogabbnak érezzük magunkat, nyaralni megyünk, sokat vagyunk a szabadban, strandolunk, grillezünk, és élvezzük az életet. Ezt az idilli képet könnyen beárnyékolhatja egy ételmérgezés. Ha azonban betartunk néhány „szabályt”, könnyen elkerülhetjük a fertőzést.

Mit nevezünk ételmérgezésnek?

Ételmérgezésnek vagy ételfertőzésnek nevezzük, amikor élő baktériumok a szervezetbe kerülve olyan toxinokat termelnek, amik 8-12 órás lappangás után gyomorrontásos tüneteket okoznak. Ezek a baktériumok általában helytelenül tárolt élelmiszerekkel jutnak be szervezetünkbe, ahol azt megelőzően jól el tudtak szaporodni.

Mire figyeljek, hogyan fertőződhetek meg?

Leggyakrabban tejes, tojásos krémek, fagylalt, főtt tészta, halas-gombás ételek, nyitva hagyott konzervek, nem megfelelően hőkezelt húsételek fogyasztása után jelentkeznek a tünetek, ugyanis ezek azok az ételek, amik a legideálisabb táptalajt biztosítják a kórokozók számára.

Mik az ételmérgezés tünetei?

Az, hogy milyen tüneteket tapasztalunk, függ az élelmiszerben található baktériumok típusától, az elfogyasztott mennyiségtől és immunrendszerünk védekezőképességétől is, de általánosságban a következő panaszok jelentkeznek ilyen esetben:

hányás, gyengeség, hányinger, émelygés, láz, hidegrázás, hasmenés, görcsös hasfájás, kiszáradás, ájulás, gyomorgörcs, gyomortáji görcsös fájdalom, lábikragörcs

A legtöbb fertőzés csak rövid ideig tart, ha a tünetek 24 óra elteltével nem csillapodnak, forduljunk orvoshoz!

Milyen baktériumok okozhatnak ételmérgezést?

Rengeteg élelmiszerekben szaporodó baktérium létezik, ezek közül viszont csak kevés olyan van, ami gyakran okoz megbetegedést. Az 5 leggyakoribb ilyen baktérium Staphylococcus Aureus, a Salmonella, az E-coli, a Lisztéria és a Campylobacter.

Staphylococcusaureus: a baktérium hőtűrő toxinja okozza a tüneteket. Tojásos ételek, tejszínes krémek, fagylaltok, belsőségekből készül ételek, főtt tészták adják számára a legkedvezőbb táptalajt. Előfordulhat, hogy a baktériumot légúti hurutfertőzés formájában hordozó személyen keresztül kerül az élelmiszerbe.

Salmonella: általában a higiénés szabályok be nem tartása folytán kerül az ételekben mosatlan kézről, vagy fertőzött eszközökről. Leggyakrabban húskészítmények, tojás, cukrászsütemények útján kerül a szervezetbe.

Escherichia coli (E-coli): fő forrása a széklet, leggyakrabban piszkos kéz, ruházat, saláta és egyéb nyers zöldségek közvetítik. Az E-coli 0157 fertőzés általában olyan helyiségekből indul ki, ahol együtt kezelik a nyers és a hőkezelt húsokat.

Lisztéria: jellemzően hideg készételek (előre csomagolt szendvicsek, sajtok, felvágottak, stb.) útján kerül szervezetünkbe, gyermekekre, várandós nőkre fokozottan veszélyes vírusfertőzés.

Campylobacter: kifejezetten ellenálló baktérium, fogyasztott élelmiszerekben is sokáig képes életben maradni, ez okozza az ételmérgezések egyharmadát. Leggyakrabban pasztőrözött tejjel, salátával, nyers hússal (jellemzően csirke) és vízzel visszük be szervezetünkbe.

Az ételmérgezés kezelése

Hányással és hasmenéssel járó betegségek esetében minden esetben fontos az elvesztett ásványi sók pótlása, az esetleges görcsök csillapítására pedig kalciumot érdemes alkalmazni. Ha a hányinger csökkent, széntabletta vizes oldatának fogyasztásával mérsékelhetjük a további tüneteket.

A gyulladt gyomor –bél nyálkahártya kímélése érdelében fontos diétát tartanunk. 12 órán belül ne vegyünk magunkhoz élelmiszert, és ezt követően is csak vízben főtt burgonya, kétszersült, rizs, banán fogyasztása javasolt egy darabig.

Ha betartjuk ezeket, a tünetek rendszerint 1 napon belül megszűnnek.

Hogyan kerülhetem el?

A gyomorrontásos tünetekkel járó fertőzések néhány egyszerű alapszabály betartásával könnyen elkerülhetők.

- Rendszeresen tisztítsuk konyhánkat, kiemelt figyelmet szentelve a hűtőre és a gyakran használt konyhai eszközökre!

- A földdel szennyezett zöldségeket, nyers húsokat mindig gondosan különítsük el a többi élelmiszertől!

- Húsételek készítésekor ügyeljünk arra, hogy azok alaposan átsüljenek/megfőjenek, így ugyanis biztosan elpusztulnak a bennük található baktériumok!

- A kész ételeket megfelelően tároljuk, mert ilyenkor újra elszaporodhatnak a kórokozók az ételben! Újramelegítéskor is gondosan járjunk el.

- Mindig mossunk kezet WC használat után, és főzés, étkezés előtt!

- Támogassuk immunrendszerünk természetes védekező képességét, hogy az hatékonyabban vehesse fel a harcot a fertőzésekkel szemben!

Az Allimax és az Alligin fokhagyma kapszula 100% stabil allicin tartalmának köszönhetően természetes antibakteriális hatású gyógynövény készítmény, ami hatékonyan védi szervezetünket a bakteriális, virális és gombás fertőzésekkel szemben egyaránt, sőt a betegségek leküzdésében is hathatós segítséget nyújt!

Napi 1 kapszula szedésével növelhető a baktériumok és vírusok által okozott fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, 5 kapszula egyidejű bevételével pedig hatékonyan és gyorsan csökkenthetők a hasmenéses tünetek.

(Forrás: Peter Josling, Norman Bennett: Stabilished Allicin – Power Performance Proof, 2014)

______________________________________________________________________________________________________

  • Allimax 90 db-os fokhagyma kapszula. Az Allimax egy olyan kivonat, amely friss fokhagymából kinyert allicinnel látja el a szervezetet. A 100% stabilizált allicin kivonatnak köszönhetően a termék a fokhagyma minden jótékony hatásával rendelkezik, kellemetlen fokhagyma szag és íz nélkül. Több mint 10 éve Európa és az USA egyik kedvenc természetes egészségőre.

      10 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

  • Előnézet
    4 190 Ft‎

    Allimax 30 db-os fokhagyma kapszula. Az Allimax egy olyan kivonat, amely friss fokhagymából kinyert allicinnel látja el a szervezetet. A 100% stabilizált allicin kivonatnak köszönhetően a termék a fokhagyma minden jótékony hatásával rendelkezik, kellemetlen fokhagyma szag és íz nélkül. Több mint 10 éve Európa és az USA egyik kedvenc természetes egészségőre.

      4 190 Ft‎ (27% ÁFA-val)

  • Előnézet
    7 990 Ft‎

    Az Alligin az Allimax termékcsalád legújabb, továbbfejlesztett terméke, amiben a 100% stabilizált allicin és a fokhagyma erejét ötvözték a gyömbér szív- és érrendszer védő hatásával. Így a készítmény amellett, hogy erősíti szervezetünk védekezőképességét, gondoskodik szívünk és ereink optimális állapotának megőrzéséről.

      7 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód