Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bock kékszőlőmag termékek

A Bock Borászat a Villányi Borvidékről évente átlagosan 11 ezer mázsa kékszőlőt szüretel. A borszőlő feldolgozásának egyik mellékterméke, a rendkívül magas antioxidáns tartalmú, kedvező élettani hatásokkal rendelkező kékszőlőmag biztosítja az alapanyagot a Bock Kékszőlőmag termékcsaládhoz.

  • A polifenolok védik a szervezetet az érrendszeri betegségekkel, valamint egyes ráktípusokkal szemben.
  • Mérséklik a szabadgyököket, így segítenek a gyulladásos betegségek megelőzésében.
  • A magas vérnyomás és a káros koleszterinszint csökkentésével védik a szívet.
  • Kedvező hatásúak a visszértágulat vagy érszűkületből eredő lábfájás esetén. Csökkenthetik a cukorbetegség egyes tüneteit.
  • Jól alkalmazhatóak szembetegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére. Enyhítik az allergiás tüneteket.

 

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK >         KOZMETIKUMOK > 

 

A BOCK BORÁSZATRÓL

 

A Bock Borászat a Villányi borvidék egyik meghatározó borászata, csak minőségi borokat készít, melyek nagy része a magyarországi gasztronómiában és borszaküzletekben kerül értékesítésre.

Szőlőterületeik Magyarország déli részén, a Villányi borvidék legjobb dűlőiben vannak, melyeken főként vörös szőlőfajták teremnek.

A borászat a remek borok mellett ma már különböző szőlőmag alapú termékeket - kozmetikumokat és étrend-kiegészítőket - is készít, hogy ne vesszen kárba a szőlőmagok jótékony hatása. 

A 72 éves villányi borász, Bock József több, mint 10 éve beépítette mindennapi étkezésébe a kékszőlőmag mikroőrlemény és a kékszőlőmag olaj fogyasztását. Meggyőződése, hogy ennek köszönhetően olyan energikus a mai napig, hogy azt a 20-as, 30-as éveiben járó fiatal kollégák is megirigylik. Eleinte bérben dolgoztatta fel a borkészítés leghasznosabb melléktermékét, majd 2015-ben jött az elhatározás, hogy saját szőlőmag üzemet építsen.

{tab A SZŐLŐMAGRÓL}

A szőlő és a bor jótékony hatásairól már a Bibliában is olvashatunk, ám a kékszőlőmag belseje még ennél is nagyobb kincset rejt. Polifenol tartalma az egyik legmagasabb a természetben előforduló növények közül, emellett gazdag esszenciális zsírsavakban, illetve számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz.

A szőlőmag természetes polifenol forrás. A polifenolok antioxidáns hatású vegyületek, amelyek hozzájárulnak a bőr egészségének megőrzéséhez. A szőlőmag hozzájárul a normál vérnyomás, az erek normál állapotának és működésének fenntartásához.

A szőlő héja és magja rendkívül gazdag a gyógynövények jótékony hatását is biztosító flavonoidokban, de tartalmaz még a növény immunválaszaként termelődő rezveratrolt, valamint A-, C- és E-vitamint is. Nagy arányban találhatóak bennük antioxidánsok is, amelyek a szervezet egyik létfontosságú alkotóelemei, és számos élettani folyamatban kulcsszerepük van. Nem meglepő tehát, hogy a szőlő ezen apró, de annál értékesebb része nagyon jó hatással van az egészségünkre!

Miért egészséges a szőlőmag?

A témában számos tudományos kutatás is napvilágot látott, immár például ismert, hogy a szőlőmag legértékesebb összetevői között említhetjük az úgynevezett oligomer proantocianidineket (OPC-k).
Az OPC-k az úgynevezett flavonoidok - illetve a vörösbor-fogyasztás előnyös hatásai kapcsán gyakran említett tanninok - közé tartoznak, azaz a növényi élelmiszerek azon vegyületei közé, amelyek bár nem rendelkeznek tápértékkel az emberi szervezet számára, mégis fontos egészségvédő szerepet tulajdoníthatunk nekik.

A borszőlő feldolgozása során nagy mennyiségben marad hátra melléktermékként szőlőmag, ami lehetőséget nyújt az egészségügyi előnyök célzott kiaknázására. Őrlemény vagy olaj formájában ugyanis előállíthatók olyan táplálék-kiegészítők, amelyekben megtalálhatóak a magok legfontosabb összetevői, beleértve flavonoidokat és hasznos tápanyagokat, így például esszenciális zsírsavakat egyaránt.

 

HOGYAN HAT?

 

Szívbarát

Kutatásokkal igazolták, hogy a szőlőmagban található vegyületeknek, az úgynevezett proanthocyanidinoknak fontos szerepük lehet bizonyos szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Rendszeres fogyasztásuk segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint normalizálásában, megvédi a kollagént és az elasztint a lebomlástól, így a hajszálereket is ellenállóbbá teszi, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Ezek a tényezők együttesen járulnak hozzá a szívünk egészséges működéséhez.

 

Jót tesz a bőrnek

A szőlő magjából sajtolt olaj kiváló kozmetikai alapanyag, elsősorban a magas antioxidáns- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően, vitamintartalma ápolja és hidratálja a bőrt. Testápoló olajoknak kiváló vivőanyaga/alapja, illóolajokkal keverve rendkívül kellemes házi kozmetikumot állíthatunk elő belőle. A Free Radical Biology and Medicine című szaklapban megjelent kutatás szerint a szőlőmag-kivonatból készült kenőcs helyileg alkalmazva gyorsítja a sebgyógyulást és fokozza a bőr regenerálódását.

Emellett a benne található fitotápanyagok védik a bőr sejtjeit az ultraibolya sugárzástól.

 

Véd a kognitív hanyatlás ellen

Szintén a magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően a szőlőmag segít megelőzni az érelmeszesedést, fogyasztása pedig a korral járó kognitív hanyatlás mértékét is lassíthatja, védi az idegsejteket. Bár nagyobb vizsgálatok még nem igazolták, a kutatók azt is feltételezik, hogy a szőlőmagból készült étrend-kiegészítők az Alzheimer-kór ellen is védelmet nyújthatnak.

 

Jót tesz az emésztésnek

Magas rost- és víztartalmának köszönhetően segíthet normalizálni az emésztésünket, bátran fogyasszuk hát, ha például székrekedéssel küzdünk.

 

Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek, az eredményeket garantálni nem tudjuk. A felhasznált tartalmak, információk a Bock Borászat Kft. szellemi tulajdonát képezik.

Keresés