D-vitaminnal a koronavírus ellen?
Update: A legújabb kutatások szerint a megfelelő dózisban és módon szedett D-vitamin 70 százalékkal csökkenti mind a fertőzés, mint pedig a halálozás valószínűségét. (_)
A D-vitamin-hatású vegyületek a szteránvázasok nagy csoportjába, a szteroidszármazákokhoz tartoznak. A D2-vitamin növényi eredetű, a biológiai hatást tekintve azonban aktívabb a bőrben ultraibolya sugarak (napsugárzás) hatására keletkező D3-vitamin.
A fiatalok bőrében a D-vitamin-szintézis kb. kétszer olyan intenzív, mint az idősekében!
Újabban azt is felvetették, hogy a D-vitamin gátolja a daganatos sejtek növekedését. A D-vitamin hiány súlyos betegségekhez vezethet, gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást okoz. Oda kell figyelni adagolására, mert D-vitamin-túladagoláskor az általános toxikus tüneteken túl a lágyszövetek elmeszesedése és a vesekőképződés veszélye is fennáll!
Fontossága:
Megállapították, hogy a D-vitamin kezelés csökkenti a vírusos légúti fertőzések előfordulását, különösen a D-vitamin-hiányban szenvedő betegeknél. Az, hogy társul e a COVID-19 betegséghez nem ismert!
Célja:
A Kutatás célja annak megvizsgálása volt, hogy a COVID-19 teszt előtti utolsó D-vitamin-állapottársul-e a COVID-19 teszt eredményeivel.
Résztvevők:
A csoport összetétele nagyon vegyes volt. Összesen 489 páciens adatait elemezték, mindegyiküket tesztelték SARS-CoV-2-re, valamint a vizsgálatot megelőző évben az egyetemi klinikán D-vitamin-szintet is mértek és regisztráltak náluk.
Éredmények:
Határozott eredmények születtek, miszerint a D-vitamin-hiánnyal küzdők 21,6 százaléka kapta el a SARS-CoV-2-t, míg azok körében, akik D-vitamin-szintje elérte az egészséges mértéket, csupán 12,2 százalék volt a fertőzöttek aránya.
Azonban az eredményeket befolyásolhatja, hogy a mintavételek nem egyszerre, hanem különböző időpontokban történtek, ez pedig a résztvevők vitaminszintjére is hatással lehetett: az anyagcsere, vagy a napon töltött idő stb. mind befolyásolják az aktuális D-vitamin-szintet.
A kutatás vezetői már vizsgálják, hogy a D-vitamin szedése milyen hatással van a koronavírusos betegek állapotára, az eredményeket később teszik közzé.
Azonban az alacsony D-vitamin-szint nem közvetlenül teszi kiszolgáltatottabbá az embert a vírussal szemben, de elindíthat olyan folyamatokat, amelyek az immunrendszer gyengüléséhez, így a betegség kialakulásához vezethetnek.
A lakosság D-vitamin szükséglete nem fedezhető csak étrendi úton. A jó D-vitamin-ellátottság feltételezi a szabad levegőn, napfényen való tartózkodást, azonban a tűző napot kerülni kell. A légköri szennyezők elnyelhetik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D3-vitamin keletkezik a bőrben.
A legbőségesebb D-vitamin források a halmájolajak, a máj, a tojás és a tejtermékek.
Ha nem étkezel elég változatosan, érdemes étrendkiegészítőkhöz fordulni.
Források:
Rodler Imre: Új Tápanyag-táblázat