Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Eskimo-3 halolaj készítmények

A svéd Eskimo-3 termékcsalád több évtizedes tudományos kutatómunka eredménye. A márka több mint 20 éves megbízható szereplője a piacnak, hatékonyságát számos tudományos vizsgálat és klinikai dokumentáció támasztja alá*. A készítmény rendelkezik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) engedélyével, illetve a termék gyógyszernek nem minősülő gyógyászati készítmény, így Egészségpénztári számlára is megvásárolható. 
 

 • természetes: igazolt eredetű, vadhalászatból származó alapanyagok, Friend of the Sea minősítés
 • hatékony: kimagasló omega-3 zsírsav tartalom
 • stabil: több mint 6 hónapig nem avasodik meg**
 • tiszta: nem tartalmaz egészségre káros, rákkeltő anyagokat
 • biztonságos: legalacsonyabb PV Totox érték (1,27)
 • baba-mama barát: várandósoknak és kismamáknak kimondottan ajánlott
 • igazolt: rendelkezik az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével 
 • gazdaságos: egészségpénztári számlára is megvásárolható
 • mentes: laktóz-, tejcukor-, és gluténérzékenyek is fogyaszthatják

 

Miért érdemes az ESKIMO-3 halolajat választani? Miért van szükségünk omega-3 zsírsavra? Összetevők Várandósoknak Szoptatós anyukáknak Felnőtteknek Időseknek Sportolóknak


ISMERD MEG AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK POZITÍV HATÁSAIT!


Tedd kosaradba a számodra legjobb kiszerelést!

 

 

 

JELLEMZŐK


Miért érdemes az Eskimo-3 halolajat választani?

 

✔ Mert nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez.

✔Mert előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, az agy- és idegsejtek működését.

✔Mert növeli a szellemi potenciált és a kognitív teljesítőképességet, azaz javítja a memóriát, a koncentrációt és a reakcióidőt.

✔Mert védi az érfalakat az érelmeszesedéstől.

✔Mert segíti az olyan, gyulladásos típusú betegségek gyógyulását, mint az ízületi problémák, az asztma, vagy az allergia.

✔Mert segít a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében.

✔Mert csökkenti az újbóli szívinfarktus bekövetkezésének rizikóját.

✔Mert csökkenti a vérrög kialakulásának a kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat, növeli a véralvadási időt, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, csökkenti a vér viszkozitását.

✔Mert segít olyan bőrbetegségek tüneteinek kezelésében, gyógyításában, mint például az ekcéma, a pszoriázis, az atópiás dermatitisz vagy a hajhullás.

✔Mert csökkenti az érösszehúzó hatású tromboxán és a gyulladásos reakciókat kiváltó leukotrién szintjét, és növeli az értágító hatású prosztaciklin szintet.


Az omega-3 hatására testünkben sejtszinten indulnak el a kedvező változások. Ennek köszönhetően egymással nem közvetlen kapcsolatban álló szervekben és testrészekben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat. Ilyenek például a szív, a vérerek, az ízületek, a bőr vagy a szemek is.

 

MILYEN ESETEKBEN AJÁNLOTT A SZEDÉSE?


Megelőzés céljából:

A készítmény szedése konkrét egészségügyi problémák jelentkezése nélkül is ajánlott, ugyanis kutatások által bizonyított, hogy hatékonyan csökkenti számos krónikus betegség kialakulásának esélyét.

Egészségügyi problémákra:

 • Szív- és érrendszeri betegségek esetén: szívritmuszavar, szívinfarktus megelőzésére, az újbóli szívinfarktus rizikójának csökkentésére, vérrögképződés ellen, érelmeszesedés ellen, magas vérnyomás, magas koleszterinszint kiegészítő kezelésére.
 • Bőrproblémák esetén: száraz bőr, ekcéma, pszoriázis, atópiás dermatitisz, hajhullás megelőzésére, kiegészítő kezelésére. Bőrproblémák esetén a belsőleges alkalmazáson túl, helyileg is felvihetjük az érintett felületre a halolajat.
 • Ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére.
 • Asztmatikus, allergiás tünetek enyhítésére, kiegészítő kezelésére.
 • Stressz, szorongás, depresszió tüneteinek enyhítésére, kiegészítő kezelésére.
 • Várandósság és szoptatás ideje alatt.

 

Tedd kosaradba a számodra legjobb kiszerelést!

 

ÖSSZETEVŐK


Tengeri halolaj

Az Eskimo termékcsalád minden készítményében vadhalászatból származó, hidegvízi, mélytengeri halak olaja található. A kinyerés során a gyártó különös figyelmet fordít a minőségre, ezért ezek a halolajak 38%-ban, azaz nagyon magas koncentrációban tartalmazzák az EPA és DHA zsírsavakat, amit természetes halolaj elérhet.

A speciális és precíz tisztítási folyamatnak köszönhetően a halak olajából garantáltan eltávolítják az egészségre káros, rákkeltő hatású anyagokat, és nem alkalmaznak semmilyen kémiai beavatkozást, így 100%-ban tiszta és természetes olaj kerül a kapszulákba és az üvegekbe.

Természetes E-vitamin keverék

Mivel a tisztítási folyamat során elkerülhetetlenül elvész a halolajban található természetes antioxidánsok egy része. Hogy ezek hatását pótolják, és így megerősítsék a termék stabilitását, természetes antioxidáns keveréket adagolnak az olajhoz. 

Ezt a speciális, teljesen természetes keveréket PUFANOX®-nak nevezik, aminek különlegessége abban rejlik, hogy optimális arányban tartalmaz az alfa-, delta, és gamma-tokoferolt. Ennek a mixtúrának köszönhetően a termék rendkívül stabil lesz, ami azt jelenti, hogy felbontás után 200 napig garantáltan nem okoz lipid peroxidációt, azaz nem avasodik meg sem az üvegben, sem fogyasztás után a testen belül. 

 

A MÁRKÁRÓL

 

Az Eskimo-3 skandináv halolajat 1988-ban kezdték el árusítani, és ma már 20 országban emberek milliói szedik. A márka különlegessége, hogy a legkevésbé szennyezett vizekből halászott halakból állítják elő. Páratlan tisztaság, kiemelkedő stabilitás, hatékonyság és biztonság jellemzi!

Magyarországon 2000-óta elérhető a patikák, gyógynövény boltok polcain valamint webáruházunkban. Összetételének és biztonságos, hatékony felhasználásnak köszönhetően gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítmény besorolással és az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével rendelkezik.

Mélytengeri, igazolt eredetű, vadhalászatból származó alapanyagát a Friend of the Sea minősítés garantálja. Az esetlegesen előforduló szennyeződéseket, egészségre károsanyagokat (higany, ólom, DDT, dioxinok, rákkeltő anyagok stb.) a létező leghatásosabb technológiával távolítják el a készítményből, amely egy kiemelkedő tisztasági értéket eredményez! 

A tisztítási folyamat során fontos antioxidánsok veszhetnek el, ezért ezeket vissza kell állítani, mivel rendkívül fontosak a halolaj biztonsága és hatékonysága miatt!

Az oxigénnel szembeni stabilitás a hatékonyság alapja, amely a halakban található anitoxidánsoknak és a hozzáadott természetes E-vitamin (alfa-, delta- és gamma-tokoferol) keveréknek köszönhető. A természetes anitoxidánsok visszaállítása a gyártó által kifejlesztett technológia alapján, laboratóriumi körülmények között a svédországi gyárban történik.

Ennek eredményeként az Eskimo halolaj kiemelkedő stabilitási értéket mutat, felbontás után több mint 6 hónapig nem avasodik meg.

7 országban végzett laboratóriumi stabilitás és tisztaság tesztek eredményei is megerősítették azt, hogy ma az Eskimo-3 termékek a legstabilabbak és legtisztábbak a piacon! Ezeknek az eredmények is köszönhető, hogy Magyarországon is a várandós anyukák és kismamák számára kimondottan ezt a márkát javasolják.

Az Eskimo-3 termékeket több mint 20 éve intenzív tesztekkel vizsgálják. Ezeken a teszteken a zsírsav szerkezet, vérlipidek, vérnyomás értékek, vese és máj funkciók, a lipid peroxdáció és a gyulladási faktorok változásait követik nyomon.

Ezalatt az idő alatt semmiféle mellékhatást sem tapasztaltak, ami elsősorban a halolaj készítmény különlegesen magas stabilitásnak köszönhető, ami tökéletesen kompenzálja a megnövekedett lipid peroxidációt.

Az Eskimo-3-mal kapcsolatos kutatási eredmények 119 tudományos publikációban jelentek meg, amelynek 20 klinikai kísérlet, és 5 doktori disszertáció az alapja, és ezért az Eskimo-3 ma a legbiztonságosabb halolaj címet érdemelte ki!

Az Eskimo-3 készítmények mind olaj, mind pedig kapszula formában megvásárolhatók Hogy megkönnyítsük a döntést, az alábbi táblázatban összehasonlítjuk a kétféle terméket.

 

A HALOLAJRÓL


A következőkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az omega-3 tartalmú halolajokról, különös tekintettel az emberi szervezetre gyakorolt hatásaira.

Mit kell tudni általában a halolajakról?

 • A növényi eredetű ételek nem tartalmaznak omega-3 EPA-t vagy DHA-t, amelyek az algákban, halakban és halolajokban találhatóak.
 • A helyes omega-3 – omega-6 arány biztosításához célszerű halolajat fogyasztani, mivel az nem tartalmaz omega-6 zsírokat.
 • Az omega-3 ideális forrása a vadhalászatból származó hidegvízi, mélytengeri hal, amely 38%-ban tartalmaz omega-3 EPA  és DHA zsírsavat.
 • A halolajak minőségét meghatározó jellemzők: a készítmények tisztasága, stabilitása és mellékhatás mentessége.
 • A halolajak előállítása egy kényes, összetett folyamat, mivel az omega-3 zsírokon kívül fontos sejtvédő összetevők is vannak a halakban, melyek elveszhetnek a folyamat során. Tehát a gyártási folyamatoktól is függ, hogy a készítmény mennyire hatékony és biztonságos.
 • A halolaj biztonságát a tisztasága garantálja, mely abból adódik, hogy a gyártás során megtisztítják a készítményt a környezeti szennyeződésektől, rákkeltő anyagoktól.
 • A halolaj hatékonysága a készítmény stabilitásától függ.
 • A halolaj stabilitása a halolajban lévő természetes sejtvédő antioxidánsok és a természetes E-vitamin (gamma-, delta- és alfa-tokoferol) hatásmechanizmusán alapul. A sejtvédő antioxidánsok hiánya és a nem megfelelő E-vitamin nagyban ronthatja a készítmény hatékonyságát!
 • A halolaj tudományos, klinikai dokumentációja orvos szakmailag is alátámasztja a készítmény hatékonyságát és biztonságosságát.
   
Miért van szükségünk omega-3 zsírsavra?


Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában.

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat esszenciális, azaz alapvető zsírsavaknak nevezzük, ami orvosi nyelven azt jelenti, hogy ezek a zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészséges élethez!

Hasonlóan a vitaminokhoz a szervezet az omega-3 zsírsavakat sem képes előállítani, ezért azokat csak étkezés alkalmával tudjuk magunkhoz venni.

Egyoldalú táplálkozásunknak köszönhetően az omega-3 típusú zsírokból alig fogyasztunk, ezzel szemben étrendünk nagy mennyiségben tartalmaz magas omega-6 tartalmú állati zsírokat és hidrogénezett növényi olajokat. Ezért fontos, hogy omega-3-mal egészítsük ki az étrendünket!

Szervezetünkben számos betegség okozója is lehet az omega-3 hiány illetve az egészségtelen irányba eltolódott omega-3 - omega-6 arány. Az ideális 1:1, maximum 1:5 lenne, ezzel szemben napjainkban az omega-3 - omega-6 arány 1:25 - 1:30 közé esik.

Ennek oka, hogy a szervezetnek nélkülözhetetlen omega-3 EPA és DHA többszörösen telítetlen zsírsavak főként a hidegvízi, mélytengeri halak húsában találhatóak, amelyekből alig fogyasztunk.

Hazai körülményeink között legegyszerűbben halolaj készítménnyel pótolhatjuk a szervezetünk számára szükséges omega-3 mennyiséget.
 

Hogyan segíti szervezetünk működését és egészségünk megőrzését az omega-3?


Az omega-3 zsírsavaknak két alapvetően fontos szerepe van szervezetünkben:

 1. minden sejtünkben megtalálhatók, a test fontos építőelemei
 2. a vérnyomás és immunrendszer szabályozásában fontos szerepet játszó eicosaonid hormonok forrásai

Az omega-3 azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segíti az összes szervrendszer egészséges működését.

Omega-3 zsírsav fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, így számos sejten belül lejátszódó folyamatot is segít, mint például az enzim és receptor aktivitás, ionáramlás, stb. Ezek az alapvető sejtszintű folyamatok rendkívül fontosak szervezetünk egészséges működéséhez!

Az omega-3 előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, valamint az agy- és idegsejtek működését, ezáltal javul memóriánk és koncentrációs képességünk! Az immunrendszer normális működéséhez is nélkülözhetetlen.

Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, ezzel biztosítva az egészséges vérkeringést.

Továbbá segíti a gyulladásos típusú betegségek (Pl. ízületi gyulladások) gyógyulását is.

A keringésen keresztül még számos jótékony hatást fejt ki szervezetünkben. Fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében. Csökkenti az újbóli szívinfarktus bekövetkezésének rizikóját. Az omega-3 úgy csökkenti a vérrög kialakulásának a kockázatát, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat:

 1. növeli a véralvadási időt
 2. gátolja a vérlemezkék összecsapódását
 3. csökkenti a vér viszkozitását.

Alkalmazható bőrbetegségek (pl.ekcéma, pszoriázis, hajhullás stb.) enyhébb formáinak megelőzésére és kiegészítő kezelésére is.

Az a tény, hogy omega-3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el, magyarázza azt, hogy számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben illetve testrészben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat. Ilyenek például a szív, a vérerek, az ízületek, a bőr vagy a szemek is.

 

Tedd kosaradba a számodra legjobb kiszerelést!
 

Kinek ajánlott?

Az omega-3 zsírsav szervezetünk számára elengedhetetlen fontosságú alkotóelem, ami a magzati kortól egészen az időskorig pozitívan befolyásolja testünk működését. Vannak azonban bizonyos életszakaszok, mikor kiemelkedő fontosságú a megfelelő omega-3 bevitel. Ezeket gyűjtöttük össze, és mutatjuk be részletesen alább. 
 

1. VÁRANDÓSOKNAK

A gyermekáldás minden családban különleges esemény. A várakozással teli izgalmat, illetve az esetleges aggodalmakat a kismamák egészségi állapota és a magzat fejlődése jelentősen befolyásolja.

Ezért is fontos körültekintően kiválasztani és beilleszteni a kismamák étrendjébe azokat a tápanyagokat, amelyek feltétlenül szükségesek a várandósok egészégének megőrzéséhez, és a magzat normális fejlődéséhez.

Az állapotos nőknek a terhesség ideje alatt megfelelő mennyiségű telítetlen omega-3 zsírsavat szükséges fogyasztaniuk, ezzel tudják ugyanis biztosítani az optimális tápanyagokat babájuk agyának és idegrendszerének optimális fejlődéséhez. Különösen a terhesség utolsó trimeszterében javasolt a magas omega-3 bevitel, mivel ebben a periódusban fejlődik a legtöbbet a magzat agya és idegrendszere.

A 30. héttől kezdett omega-3 tartalmú halolaj szedése, az omega-3/omega-6 arány normalizálásával 40-50%-kal csökkentheti a koraszülés veszélyét, meghosszabbíthatja a terhesség idejét és növelheti a születendő gyermek súlyát.

Ezen kívül a placenta keringésének javításával a gyermek növekedését is segíti. Számos bizonyíték mutatja, hogy a normális omega-3 szint csökkentheti a preeclampsiát (magas vérnyomás, ödéma, fehérjevizelés) a terhesség folyamán és csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának veszélyét is.

Nincs annál nagyobb boldogság, mint amikor a várva várt gyermek egy problémamentes várandóssági periódust követően időben és egészségesen születik meg. Tudományosan bizonyított, hogy azoknak a várandós nőknek, akiknek a napi omega-3 DHA bevitele 1100 mg (+ 800 mg omega-3 EPA) volt terhességük idején, gyermekeik jobb eredményeket értek el a kognitív felméréseken, és a 4 éves korig végzett IQ teszteken is jobban teljesítettek társaiknál.

Ugyancsak tudományosan bizonyított, hogy azoknál a babáknál, akiknek az édesanyja több omega-3 DHA-t fogyasztott a terhesség idején, kiegyensúlyozottabb alvási mintákat tapasztaltak. Továbbá, terhesség idején omega-3 EPA és DHA tartalmú halolajat fogyasztó nők babáinál erősebb immunrendszert és az allergiás megbetegedések gyakoriságának csökkenését figyelték meg.


Az Eskimo-3 hatása a kismamák egészségi állapotára:

 • pozitívan befolyásolja a placenta keringését
 • segíti a tejmirigyek fejlődését
 • jelentős szerepe van az egészségmegőrzésben
 • immunerősítő hatással rendelkezik
 • megelőzhető a szülés utáni depresszió


Az Eskimo-3 halolajak kiemelkedő tisztaságuknak köszönhetően a várandósság teljes időtartama alatt biztonságosan fogyaszthatók!


Az Eskimo-3 hatása a magzat fejlődésére:

 • nélkülözhetetlen az agy és a központi idegrendszer fejlődéséhez
 • pozitívan befolyásolja a szemideghártya, ezáltal a látásélesség fejlődését
 • növekszik a születendő baba súlya
 • csökken a koraszülés rizikója
 • csökken az egyes típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye
   

A várandósság alatt szedett omega-3 hosszú távú hatása a gyermek fejlődésére:

 • növekszik a gyermek szellemi teljesítőképessége
 • segíti az érzékszervi intelligencia fejlődését
 • kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb alvást eredményez
 • erősebbé válik az immunrendszer
 • jobb ellenálló képesség az allergiával szemben
   
Az Eskimo-3 és a szülés utáni depresszió


Várandósság idején a magas omega-3 DHA bevitellel, amellett hogy a baba agyfejlődését segítjük, a szülés utáni depresszió is megelőzhető.

A postpartum depresszióban szenvedő anyáknál alacsonyabb omega-3 szintet mértek a vérükben, és az anyatejben is alacsonyabb volt a DHA szint, mint a depresszióban nem szenvedő kismamáknál.

Az anya DHA szintje akár a felére is csökkenhet a terhesség során, sőt a terhességet követő 6. hónapra tovább romolhat ez az állapot, hiszen a baba szervezetének az egészséges fejlődéshez szüksége van többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakra, melyet a szoptatós kismama szervezete biztosít számára.

Tehát a várandós anyáknak különösen nagy szüksége van omega-3 EPA és DHA pótlásra.

 

2. SZOPTATÓS ANYUKÁKNAK

 

Az Eskimo-3 hatása a csecsemő fejlődésére:

Az anyatejen felnövő babák esetében az egyetlen tápanyagforrás az anyatej. Ezért fontos a szoptatós kismamák diétáját omega-3 DHA tartalmú készítménnyel kiegészíteni, amely az anyatej DHA tartalmát is előnyösen befolyásolja.

Az omega-3 DHA:

 • nélkülözhetetlen az agy és a központi idegrendszer fejlődéséhez, ezáltal segíti az érzékszervi intelligencia fejlődését
 • pozitívan befolyásolja a szemideghártya, ezáltal a látásélesség fejlődését
 • növekszik a gyermek szellemi teljesítőképessége, ez kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb alvást eredményez
 • erősebbé válik az immunrendszer, ezáltal növekszik az allergiával szembeni ellenálló képesség is
 • csökken az egyes típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye

Az Eskimo-3 szoptatás ideje alatt is alkalmazható!
 

Az omega-3 és a kismamák


Az omega-3 DHA nélkülözhetetlen tápanyag a szervezet számára. Ez a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav az alapja az idegsejtek optimális működésének és fejlődésének (tanulási képesség, memória), a látásélesség fejlődésének illetve megőrzésének is.

Az omega-3 DHA alapvető forrásai a mélytengeri halak, ám mivel a magyar lakosság halfogyasztása igen alacsony, a kismamák anyatejében is alacsony az omega-3 DHA koncentráció. Pedig az omega-3 fogyasztás a kismamák diétájában nagyon is meghatározó, ugyanis a gyermek az anyatejen keresztül tudja csak felvenni azt.

Fontos megjegyezni, hogy az omega-3 LNA (alfa-linolénsav), amely főképpen növényekben található (lenmag olaj, repce olaj, dió, stb.)  nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nem alakul át omega-3 DHA-vá a szervezetben végbemenő anyagcsere folyamatok során, ezért a növényi omega-3 helyett állati eredetűt érdemes beépítenünk étrendünkbe – ha másképp nem, étrendkiegészítő formájában.

Kutatások kimutatták, hogy olyan kismamáknál, akiknél alacsony volt az omega-3 DHA tartalom az anyatejben, és 11.000 mg omega-3 LNA-t fogyasztottak 4 héten keresztül, nem tapasztaltak változást az omega-3 DHA tartalomban. Tehát kimondhatjuk, hogy a teljes omega-3 bevitel (LNA, DHA, EPA) önmagában nem feltétlenül befolyásolja az anyatej omega-3 DHA tartalmát, ezért a kismamáknak direkt DHA bevitelre van szükségük, amelyet halolaj készítmény vagy rendszeres tengeri hal fogyasztással biztosíthatnak a szervezetük számára.
 

Mennyi omega-3 DHA-t kell bevinni a szoptatás ideje alatt?


Már kevés direkt omega-3 DHA bevitel esetén is komoly, gyorsan észrevehető DHA növekedés indul el az anyatejben.

A szoptatás ideje alatt napi 300 mg omega-3 DHA fogyasztás esetén az anyatejben található DHA szintje 0,39%-ra emelkedik, ami már magasabb annál (0,35%), ahol a kutatások jobb mentális és vizuális fejlődést és eredményeket  tapasztaltak a vizsgált babák esetén.

Napi 200mg omega-3 DHA 4 hónapon át tartó fogyasztása esetén növekedett a DHA tartalom a vérplazma foszolipidben, és a babák 30 hónapos korukban jobban teljesítettek a BPD (Bayley Psychomotor Development Index) felméréseken.

További kutatásokban pozitív összefüggést találtak a babáknál az anyatejben lévő magas omega-3 DHA szint és a látás fejlődése között.

Egy norvégiai tanulmányban kimutatták, hogy azok a gyermekek, akik édesanyja a szülés után napi 1183 mg omega-3 DHA-t és 803 mg omega-3 EPA-t szedett 3 hónapon keresztül (miután 18 hetes terhességüktől fogva is ugyan ezeket az adagokat fogyasztották), mentálisan jobban fejlődtek és az intelligencia szintjük is magasabb volt 4 éves korukban társaikénál.

Számos tanulmányban kimutatták, hogy azoknak a babáknak, akiknek az édesanyjuk EPA és DHA tartalmú halolajat fogyasztott a szoptatás ideje alatt, a látásélessége jobb volt 4 hónapos korában, mivel vérükben a vörösvértestekben magasabb volt az omega-3 telítetlen zsírsavak aránya, összehasonlítva azokkal a babákkal, akiknek az édesanyjuk omega-3 EPA és DHA hiányos diétán volt a szoptatás ideje alatt.
 

Az omega-3 és a babák


Az anyatejen felnövő babák esetében a növekedéshez és a fejlődéshez az egyetlen tápanyagforrás (beleértve az omega-3 DHA-t is) az anyatej, ezért is nagyon fontos, hogy milyen az összetétele.

Az omega-3 DHA nélkülözhetetlen tápanyag a csecsemők szervezete számára. Ez a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav az alapja az idegsejtek optimális működésének (tanulási képesség, memória) és a látásélesség fejlődésének illetve megőrzésének. Az agy és a szemideghártya (szem látóhártya) normális működéséhez is elengedhetetlen az omega-3 DHA.

2005-ben Fleith és Clandinin tanulmányaikban kimutatták, hogy a gyermekek fejlődő szervezetének szüksége van a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakra, és az anyatejben található DHA szintje ideális esetben 0,4%. A megfelelő omega-3 szintnek köszönhetően jobb mentális és vizuális fejlődést tapasztaltak a vizsgált babák esetén.

Kutatások bizonyítják, hogy az olyan csecsemő tápszerek fogyasztásánál, amelyeknek az omega-3 DHA tartalma 0,36% (összehasonlítva a hagyományos növényi omega-3 LNA tartalmú tápszerekkel) volt, a babák jobban teljesítettek a különböző szellemi fejlődést mérő teszteken (MDI- Mental Development Index). Ezekkel a tesztekkel a babák teljes szellemi fejlődését vizsgálták. Ilyenek például az érzékelési, a memória, a probléma megoldási, hang, absztrakt gondolkodási és alap matematikai feladatok.

A 0,36% omega-3 DHA tartalmú csecsemőtápszerrel folytatott kutatásoknál kimutatták, hogy a babák látása, látásélessége, fényérzékelése jelentősen fejlődött egy 12 hónapos felmérésen. A felméréseket a Sweep Visual Evoked Potential (SVEP) teszttel végezték el, amely az agyhullámok változásain keresztül vizsgálja a látást.

Többek között a fenti eredményeknek is köszönhető, hogy egyre több omega-3 DHA tartalmú csecsemőtápszer kerül forgalomba Észak-Amerikában és a világ többi részén is!

További tanulmányok a magas illetve alacsony omega-3 DHA szint hatását vizsgálták az anyatejen felnövő babák látásának és idegrendszerének fejlődésével kapcsolatosan. A változásokat a BPD (Bayley Psychomotor Development Index) felméréseken követték nyomon. A BPD teszt méri a babák különböző készségeinek fejlődését beleértve mentális és motorikus (test kontrol, izom koordináció, kézügyesség, ujjak ügyessége, és a tárgyak érintéssel való felismerésének képessége) tevékenységüket is.

Azoknál a babák, akik 4 hónapos koruktól 0,35% omega-3 DHA tartalmú anyatejet fogyasztottak (a kismamák napi omega-3 DHA bevitele 200 mg volt), összehasonlítva 0,20% DHA tartalmú anyatejet fogyasztott babákéval, jelentősen jobb eredményeket értek el 30 hónapos korukban a BPD teszteken. (1. ábra)

A BPD (Bayley Psychomotor Development Index) 30 hónapos korban végzett felméréseken 8.4 ponttal magasabb eredményt értek el azok a babák, akik omega-3 DHA gazdag (0,35%) anyatejet fogyasztottak. Ez a 8.4 pontos különbség átlagosan 8%-kal magasabb eredményt jelentett az alacsony omega-3 DHA tartalmú anyatejet fogyasztó babákkal szemben.

Számos egyéb tanulmány is foglalkozik az omega-3 DHA a babák fejlődésére gyakorolt pozitív hatásaival, kihangsúlyozva születésük utáni 12 hónapos időszakban kifejtett pozitív hatásukat.

 

3. FELNŐTTEKNEK

 

Az Eskimo-3 svéd felnőtt halolaj készítmények már 12 éves kortól hatékony és biztonságos omega-3 utánpótlást jelentenek szervezetnek. Az igazolt eredetű, vadhalászatból származó alapanyagnak köszönhetően a legmagasabb EPA-DHA százalékkal rendelkeznek, amit egy természetes halolaj elérhet.
 

Mikor javasolt az Eskimo-3 halolaj fogyasztása?
 

 • Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez.
 • Előnyösen befolyásolja a szem látóhártya az agy- és idegsejtek működését.
 • Növeli a szellemi potenciált és a kognitív teljesítőképességet: memória, koncentráció, reakcióidő.
 • Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől.
 • Segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását: ízületi problémák, asztma, allergia.
 • Segít a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében.
 • Csökkenti az újbóli szívinfarktus bekövetkezésének rizikóját.
 • Csökkenti a vérrög kialakulásának a kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat:
  • Növeli a véralvadási időt.
  • Gátolja a vérlemezkék összecsapódását.
  • Csökkenti a vér viszkozitását.
 • Segít a különböző bőrbetegségek, mint pl. ekcéma, pszoriázis, atópiás dermatitisz, hajhullás gyógyításában.
 • Csökkenti a káros hatású thromboxán és a leukotrién szintet, és növeli a jó hatású prosztaciklin szintet.
 • Segít csökkenteni a szervezeten belüli omega-6 túlsúlyt, ezáltal enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit. (Pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, szívritmuszavar, gyulladásos betegségek, immunrendszer problémák stb.)
 • Segíti szervezetünk egészséges sejtműködését.

Az omega-3 hatására testünkben sejtszinten indulnak el a kedvező változások. Ennek köszönhetően egymással nem közvetlen kapcsolatban álló szervekben és testrészekben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat. Ilyenek például a szív, a vérerek, az ízületek, a bőr vagy a szemek.
 

Az omega-3 és a felnőttek
 

1999-ben Marylandben a bethesdai NIH szakmai konferencián a következő ajánlást fogalmazták meg az omega-3 DHA és EPA bevitellel kapcsolatosan:

2000 kcal energia-bevitelen alapuló étrend esetén a felnőttek energia bevitelének legalább a 0,3%-át omega-3 DHA és EPA zsírsavakból kéne fedezni. Ez az ajánlás 220 mg omega-3 EPA és 220 mg omega-3 DHA napi bevitelének felel meg.

Mialatt számos kutatást folytattak az omega-3 EPA és DHA a gyerekek mentális és látás fejlődésére gyakorolt pozitív hatásaival kapcsolatosan, a felnőttekkel kapcsolatos vizsgálatokból kevesebb készült.

A legtöbb kutatást és klinikai vizsgálatot az idegrendszerrel kapcsolatosan végezték azoknál a felnőtteknél, akik pszichiátriai kezelésre szorultak valamilyen okból kifolyólag. Egy 2005-ben publikált olaszországi klinikai kísérletben az omega-3 EPA és DHA a kognitív teljesítőképességre (a megismerés folyamatával kapcsolatos (tudat, gondolkodás, tanulás, felfogás és elbírálás)) gyakorolt hatásait vizsgálták átlagosan 33 éves egészséges felnőtteknél.

A kutatás során napi 800 mg DHA és 1600 mg EPA fogyasztása mellett 35 napon keresztül figyelték a kognitív teljesítőképesség változását a POMS (Profile of Mood Stage – Hangulat változási profil) analízis segítségével. A POMS analízis az energikusság és a szellemi potenciál egyértelmű növekedését mutatta, míg más hangulati megnyilvánulások (düh, aggódás, szorongás, fáradtság, levertség, depresszió, szétszórtság) csökkentek. Ebben a klinikai kísérletben ismertetett eredmények megmutatták annak a lehetőségét, hogy az egészséges felnőtteknél is lehet növelni a kognitív teljesítőképességet azáltal, hogy a központi idegrendszer aktivitását természetes úton segítjük. Figyelemre méltó, hogy a DHA és EPA teljes napi bevitel 2400 mg volt, amely többszöröse a bethesdai konferencián ajánlott mennyiségnek és az észak-amerikai átlagos bevitelnek.

 

4. IDŐSEKNEK

 

Miért fontos az Eskimo-3 halolaj az időseknek?

 • Lassítja illetve megállítja a kognitív funkciók csökkenését (pl. feledékenység, memóriaproblémák)!
 • Élénkíti a mentális képességeket és a szellemi potenciált!
 • Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől!
 • Segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását!
 • Csökkenti az ízületi fájdalmakat!
 • Segít a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében!
 • Csökkenti az újbóli szívinfarktus bekövetkezésének rizikóját!
 • Csökkenti a vérrög kialakulásának a kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat!
   

Az omega3 és az idősek


1999-ben Marylandben a bethesdai NIH szakmai konferencián a következő ajánlást fogalmazták meg az omega-3 DHA és EPA bevitellel kapcsolatosan:

2000 kcal energia-bevitelen alapuló étrend esetén a felnőttek energia bevitelének legalább a 0,3%-át omega-3 DHA és EPA zsírsavakból kellene fedezni. Ez az ajánlás 220 mg omega-3 EPA és 220 mg omega-3 DHA napi bevitelének felel meg.

Egy 2005-ben publikált chicagói kutatásban 65 éves vagy annál idősebb embereket vizsgáltak 6 éven keresztül és figyelték a rendszeres halfogyasztás hatását (EPA/DHA forrás) a kognitív funkciókra. Az eredmények a szellemi hanyatlás jelentős lassulását mutatták.

Más tanulmányokban természetes halolaj készítményt használtak EPA és DHA forrásként. A vizsgálat végére az idősek vérében megnövekedett EPA és DHA szintnek köszönhetően a kognitív funkciók csökkenése lelassult illetve megállt.

Egy másik tanulmányban, ahol olyan 65 és 98 év közötti időseket vizsgáltak 12 éven keresztül, akik cerebrovaszkuláris (az agy érrendszerével kapcsolatos) betegségekkel küzdöttek. A vizsgálatban résztvevőknél a rendszeres halfogyasztásnak köszönhetően jelentősen csökkent a stroke kialakulásának veszélye. Azoknál az idős embereknél, akik legalább heti ötször fogyasztottak halat, volt a legalacsonyabb (30%-kal csökkent) veszélyforrás a stroke. Ez a rendszerességű és mennyiségű halfogyasztás napi 700 mg DHA és EPA bevitelének felelt meg.
 

Az öregedés és az omega-3
 

A legjobb dolog, amit az agyunkkal tehetünk, hogy DHA tartalékait feltöltve tartjuk.

A Tufts University-n dolgozó Dr. Ernst Schaefer az omega-3 hatásaival kapcsolatos vizsgálata során több, mint ezer egészséges, 65 éves ember vérplazmájának szintjét mérte meg és naplózta. Kilenc év elteltével ismét felvette a kapcsolatot a résztvevőkkel, és bizonyos vizsgálatok után megállapította, hogy azok az emberek, akiknek a legalacsonyabb volt a DHA szintjük a felmérés kezdetén, 160 százalékkal nagyobb eséllyel lettek szenilisek 74 éves korukra.

Hollandiában 900 idős ember körében végeztek felmérést, és megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik a legtöbb omega-6 linolinsavat (LA) fogyasztották, alakult ki a legnagyobb eséllyel szenilis dementia. A legjobb mentális működést azoknál az idős embereknél tapasztalták, akik a legtöbb halat ették. A boncolások kiderítették, hogy az Alzheimer-kórnak is van egy gyulladásos eleme. A gyulladást okozó elemek az agy azon részében koncentrálódtak, amelyekben a betegség a legnagyobb pusztítást végezte. Ahhoz, hogy agyunkat megóvjuk a károsodásoktól, ügyeljünk arra, hogy étrendünkben elég természetes gyulladásgátló omega-3 olaj legyen.

Emellett fogyasszunk antioxidáns tápanyagokat, mint például A-, E- és C-vitamint, szelénium ásványi sót, illetve természetes karotinokat, polifenolokat és bioflavonoidokat - akár étel, akár táplálék kiegészítők formájában -, hogy így védjük az agy szöveteit az oxidációs pusztításoktól.

 

5. SPORTOLÓKNAK

 

Legyen szó a tökéletességre törekedő versenysportolókról vagy akár a napi munka melletti amatőr sportolókról, abban megegyeznek, hogy a megfelelő teljesítmény eléréséhez biztosítani kell szervezetük tápanyag szükségleteit.

Sok vitamin és kiegészítő hat pozitívan a fizikális erőre, gyorsaságra, munkabírásra, azonban az omega-3 mindezekre együttesen képes építő hatást kifejteni.

Az emberi szervezet az elmúlt 10-15 ezer évben alig változott, azonban táplálkozásunk radikálisan átalakult. A cukor, feldolgozott élelmiszer, gyógyszerfogyasztás jelentősen emelkedett, ahogy az omega-6 zsírsavak aránya is. A mai nyugati diétában az omega-3 és omega-6 bevitel aránya 1:20, a megfelelő 1:3 helyett, és ez gyulladások, hiánybetegségek kialakulásához vezet. Az omega-3 fogyasztás ezt az állapotot képes stabilizálni.

Az omega-3 zsírsavakat nem képes szerveztünk előállítani, és táplálkozással is nehezen pótolható, különösen a nagy fizikai munkát végzőknél és a sportolóknál.

Az Eskimo-3 svéd halolaj készítmények már 12 éves kortól hatékony és biztonságos omega-3 utánpótlást jelentenek szervezetének. Az igazolt eredetű, vadhalászatból származó alapanyagnak köszönhetően a legmagasabb EPA-DHA tartalommal rendelkezik, amit egy természetes halolaj elérhet. A 15 éves múltra visszatekintő készítmény az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével rendelkezik, így a patikákban akár egészségpénztári számlára is megvásárolható.

Miért fontos az Eskimo-3 halolaj a sportolóknak?

 • Csökkenti a hirtelen szívhalál rizikóját!
 • Segíti a fáradt izmok regenerációját, mivel fokozza az izmok tejsavtartalmának lebomlását!
 • Támogatja az egészséges vérkeringést, ezáltal növekszik a terhelhetőség!
 • Növeli a koncentrációs képességet!
 • Csökkenti a reakcióidőt!
 • Növeli a fizikai teljesítőképességet!
 • Nem doppingszer!

Sportolókat hátráltató tényezők

Leggyakrabban az alábbi tényezők hátráltathatják a sportolókat remélt eredmények elérésében:

 •          Gyakori megbetegedések
 •          Hosszú lábadozási időszak sérülések után
 •          Lassan múló izomláz
 •          A nagy megterheléseket követő esetleges keringési és szívproblémák
 •          A megfelelő koncentráció hiánya a legfontosabb pillanatokban

A halolaj fogyasztás előnyei sportolóknak

Tudományos kutatások igazolták, hogy a sportolók szervezetében elszaporodnak az oxigén alapú szabad gyökök egy-egy kemény edzést követően! Egy ilyen tréning a szívet is keményen igénybe veszi. Amennyiben a sportoló szervezete – pl. az egyoldalú táplálkozásnak köszönhetően omega-3 hiányos állapotú, akkor az elszaporodó szabad gyökök miatt az izmok regenerációja hosszabb ideig tart, sőt ez az állapot a teljesítőképességet is mérsékelheti. Ma már nem ritka fiatal sportolók pályán vagy edzés közben bekövetkező tragédiája, amelynek oka sok esetben a hirtelen szívhalál!

Legújabb svéd tudományos publikációk kiemelték, hogy ma már az omega-3 hiány tekinthető a hirtelen szívhalál legveszélyesebb rizikófaktorának. Az omega-3 bevitel rendszeres halolaj fogyasztással könnyen megoldható.

Orvosi kutatások során kimutatták, hogy a természetes, stabil halolajjal szívritmuszavarok is megelőzhetők, ami az omega-3 zsírsavak közvetlen, szívre gyakorolt pozitív hatásának köszönhető. Ez a fő mechanizmus, amely szerepet játszhat a hirtelen halál megelőzésében is. A hirtelen szívhalált szenvedettek szívében alacsony volt az omega-3 zsírsavak koncentrációja, ami magyarázhatja az életet veszélyeztető kamrafibrilláció kialakulását.

Hangsúlyoznunk kell a halolaj stabilitásának, természetességének és tisztaságának fontosságát, hiszen ez esetben kemény edzésekről, nagy megterhelésekről van szó és a hatékonyság és biztonság csak így garantálható. Különösen azon sportágak esetében fontos ez, ahol a versenyző a teljesítőképessége határáig is elmehet.

 

Tedd kosaradba a számodra legjobb kiszerelést!

 

**T. Saldeen, K. Engström, R. Jokela, R. Wallin The Royal Society of Chemistry, Cembridge, UK. Special Publication No. 240: 326-330, (1999) Importance of in vitro stability for in vitro effects of fish oil

 
 
 

Keresés