Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyors felépülés a kiégési (burnout) szindrómából

MI IS AZ A KIÉGÉSI SZINDRÓMA?


Ez egy tünetegyüttes, amely a hosszabb távon minket érő érzelmi megterhelés és kedvezőtlen stressz hatások nyomán jön létre. Gyakorlatilag egy teljes fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. Tünetei lehetnek a kimerültség, a közöny, az alacsony önértékelés, saját lelki-fizikai szükségletek háttérbe helyezése, az egyén saját „belső világával” való kapcsolat elvesztése, amikor idegennek érezzük a testünket. A tünetek nem kizárólag a szakmai tevékenységre korlátozódnak, hanem életérzéssé alakulnak. A magánéletben is kiábrándulttá, cinikussá és rosszindulatúvá válhatunk. A fogalom megalkotása Freudenberger nevéhez fűződik (1974).
 

MITŐL ALAKULHAT KI?


Az anyagi, erkölcsi elismerés hiánya, túl sok túlóra, és a nagy felelősség. Ezen tényezők fennállása esetén is kiemelten veszélyeztetettek az egyedül dolgozók, akik nem tudják kivel megbeszélni a munkahelyi történéseket, nincs, aki közvetlen visszajelzést adjon nekik a hétköznapokban. Leggyakrabban az egészségügyben dolgozók, tanárok, rendőrök, programozók, felsővezetők, ügyfélszolgálatosok és a pénzügyi területen dolgozók körében alakul ki.
 

HOGYAN KEZELIK A KIÉGÉSI TÜNETEKBEN SZENVEDŐKET?


Jellemzően szakember segítségével, vagy a munkahelyen szervezett képzésekkel, tréningekkel javítható az ebben szenvedők állapota. Tekintettel arra, hogy a betegséget egy pszichés teher okozza így annak a megszüntetésére, átformálására való fókuszálás van a terápiás beszélgetések központjában. A valóságos helyzetre való összpontosítás, a célok átformálása, a munkatársakkal való kapcsolat erősítése, a pozitívumok kiemelése és új, reális célok keresése mozdíthatja ki az érintetteket ebből az állapotból.

Tehát a jelenleg alkalmazott kezelések a kiváltó okokat tárják fel, és változtatnak a beteg nézetein, gondolkodásmódján. Ez bár nagyon hatékony, de mindenképpen egy lassú folyamat, így a tünetekkel a kiégési szindróma azonosítása után viszonylag sokáig együtt kell élni nem csak az érintettnek, de a családjuknak is.
 

HOGYAN SEGÍT A RÓZSAGYÖKÉR A KIÉGÉS TÜNETEITŐL SZENVEDŐKÖN?


Egy 2017-es vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a rózsagyökér (Rhodolia rosea) kivonatot tartalmazó táplálék-kiegészítő szedésével rendkívül gyors javulás érhető el a már kialakul burnout szindróma esetén.

Annak ellenére, hogy első alkalommal vizsgálták a rózsagyökér kivonat hatását burnout szindrómásokon, az eredmények megerősítették a korábbi pozitív tapasztalatokat. A kivonat hatékony segítség a kiégés tipikus tüneteinek javításában, mint a stressz kezelésben, a mentális és fizikai kimerültség, valamint a depressziós tünetek csökkentésében.

A kutatásban 118, 30-60 év közötti férfi és nő vett részt, akik mindannyian szenvedtek a kiégés tüneteitől. 12 héten keresztül naponta 400 mg-ot fogyasztottak rózsagyökér kivonatból.
 

GYORS EREDMÉNYEK


Meglepő módon a tünetek többsége már az első héten mérhetően javult. A tanulmányok rögzítették olyan panaszok csökkenését, mint érzelmi kimerültség, fáradtság, öröm hiánya, deperszonalizáció (idegen test érzése), életkedv elvesztése. Ezen kívül a résztvevők beszámoltak fokozott szexuális érdeklődésről és működésről, ami támogatja a rózsagyökér kivonat aktivitását a kiégés tüneteinek csökkentésére.
 

FONTOS ELSŐ LÉPÉS


Annak ellenére, hogy a kiégés tüneteinek kezelése jellemzően egy hosszú és elnyújtott folyamat, a vizsgálat első hetében megfigyelt gyors eredmények rácáfolnak a korábban alkalmazott terápiák lassú eredményeire. A tipikus tüntetek, mint a kimerültség, fáradtság és szubjektív stressz-érzékelés csökkenése jelentősen javítja a burnout szindrómában szenvedők állapotát. Az eredmények összegzését követően arra jutottak, hogy a rózsagyökér kivonat szedése a terápia fontos kezdeti lépése lehet a kiégés tüneteinek folyamatos csökkentésében, ezáltal gátolva a tünetek súlyosbodását és megelőzheti a későbbi rendellenességek, például depresszió vagy fizikai betegség kialakulását.
 

SOKKAL KEVESEBB MELLÉKHATÁS, MINT A SZERTALIN TARTALMÚ GYÓGYSZEREKNÉL


Egy másik kutatás – mely az antidepresszánsok lehetséges alternatíváit vizsgálta (ezeket a kiégéshez hasonló tünetek esetén szokták alkalmazni) – összehasonlította egy depressziós tünetetek enyhítésére jellemzően alkalmazott szertalin tartalmú gyógyszer és a rózsagyökér kivonatot tartalmazó táplálék-kiegészítők hatását. Ennek a kutatásnak az eredményei között állapították meg, hogy bár a természetes alapú gyógynövény hatása enyhébb volt a gyógyszeres kezelésénél, de a gyógynövény alkalmazása esetén jelentősen kevesebb és enyhébb mellékhatás lépett fel.

______________________________________________________________________


Az Arctic Root rózsagyökér (Rhodiola rosea) kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő természetes módon segít a megfelelő szellemi-fizikális erőnlét fenntartásában.
Az adaptogén rózsagyökér növeli a koncentrációt, elősegíti a jó hangulatot, segít a stressz leküzdésében, antioxidáns hatásának köszönhetően gátolja a káros oxidatív folyamatokat.

Az Arctic Root hatása, miszerint növeli a koncentrációt és segít a stressz leküzdésében, klinikailag bizonyított.

(_) (_) (_)

Tartalomhoz tartozó címkék: Megoldások betegségekre

Keresés