Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan együk magunkat okosra?

HOGYAN LESZÜNK AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAKTÓL OKOSABBAK?


Az emberi agy 30%-át az omega-3 zsírsavak egy fajtája
 teszi ki, mely az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban játszik szerepet. Agyi kapacitásunk, intelligenciánk ezen kommunikáció egészséges működésétől függ. Az omega-3 olajok tehát fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban, az agy számára nélkülözhetetlenek. Sajnos szervezetünk nem képes előállítani őket, így más módon (leginkább természetes halolaj készítményekkel) szükséges pótolnunk a szervezet számára szükséges mennyiséget, ha ki szeretnénk hozni a maximumot magunkból. 

A halolaj növeli az agy egyik speciális enzimjének aktivitását, ami fontos vivőanyag az idegsejtek közötti kommunikációban. A tanulási képességet javítja és a memóriát is támogatja. Ezek a pozitív hatások erőteljesebbek természetes, stabil halolaj fogyasztása esetén.
 

KUTATÁSOK A TÉMÁBAN


Egy 2017-ben publikált kutatás szerint egyértelmű kapcsolat van a rendszeres omega-3 fogyasztás és az IQ hányadosunk között. 541 gyermeket és szüleiket kérdeztek ki a táplálkozási szokásaikról, és mérték a gyermekek IQ-ját. Azok, akik legalább heti egy alkalommal fogyasztottak halat átlagosan majdnem 5 ponttal magasabb értéket értek el, mint akik ritkán, vagy soha. Akik néha fogyasztottak halat, ők is több mint 3 ponttal magasabb eredményt produkáltak a halat egyáltalán nem evőknél.

Egy felnőtteken végzett vizsgálatban az agyi funkciót az agysejtek egymás közti kommunikációjáról információt adó speciális agyhullámok sebességének vizsgálatával mérték. Már 2 órával az omega-3 bevételét követően magasabb sebességet észleltek. DHA (az egyik leghasznosabb omega-3 zsírsav) nagy mennyiségben található az idegvégződésekben, ami ellenőrzi az információ-áramlást az agysejtek között. Omega-3 felvételét követően az agy gyorsabban kezeli az információkat. Ez az oka annak, hogy japán diákok feltöltik szervezetüket omega-3 zsírsav tartalmú halolajjal vizsgáik előtt.
 

MIRE VAN MÉG SZÜKSÉG?


Nem az omega-3 zsírsavak az egyedüli természetes, mindenmentes (laktóz-, glutén- és tejcukor érzékenyek által is fogyasztható), várandós és szoptatós kismamáknak is ajánlott, biztonságosan szedhető táplálék-kiegészítők, amivel tehetünk agyunk karbantartásáért, fejlesztéséért, és az agysejtjeink fiatalon tartásáért.

Szervezetünknek és az agyunknak omega-6 zsírsavakra is szüksége van az ideális működéshez. Az omega-6 nagy mennyiségben megtalálható a ligetszépe olajban.
 

A LIGETSZÉPE OLAJRÓL


Bár neve egy kicsit megtévesztő, mivel nem csak a szépségünkre, de az egészségünkre nézve is számos pozitív hatással rendelkezik. A ligetszépe egy Észak-Amerikában őshonos virág, és egyben a legértékesebb omega-6 zsírsavforrás. Két féle többszörösen telítetlen zsírsav található benne, a linolsav és a gamma-linolénsav. Számos jótékony hatással rendelkezik, melyek közül az egyik, hogy javítja az agyi funkciókat.
 

MI AZ A Q10 ÉS MIÉRT LESZÜNK ETTŐL IS OKOSABBAK?


A Q10 zsíroldékony, vitaminszerű anyag, ami a test minden sejtjében és szövetében megtalálható. Szorosan kapcsolódik a sejtekben a tápanyagokból történő energianyerő folyamatokhoz. Erős antioxidánsként hat: hatástalanítja a szabad gyököket, még mielőtt azok roncsolnák a sejthártyát és a génállományt. (Ebben segíti az E-vitamin is.)

A koenzim Q10-et már régóta használják a szív-és érrendszer, illetve az agy működésének javítására. A Q10 segíti a mitokondriumot abban, hogy energiát állítson elő. A mitokondriumok energia ellátási zavarai korai öregedéshez, korai agyi sejthalálhoz vezethetnek.A szabad oxigén gyökök károsíthatják a mitokondriumokat. Épp ezért létfontosságú a test számára az egészséges sejtfolyamatok fenntartásához ez az antioxidáns hatás.

A koenzim ráadásul nem csupán a sejtjeink működésére, hanem az agymunkára is kedvezően hat. Serkenti az agysejteket, egy argentin felmérés kimutatta, hogy a pácienseknek adott koenzim Q10 következtében az addig lelassult agyi folyamatok felgyorsultak.

Azok számára, akik bizonyos béta-blokkolókat (vérnyomáscsökkentőket) illetve koleszterinszint csökkentő sztatinokat szednek, különösen ajánlott a szervezetük Q10 pótlása, mivel ezek a gyógyszerek akár 40%-kal is csökkenthetik a Q10-koenzim szérum szintjét a szervezetben.

A Q10-koenzim az Egyesült Államokban a harmadik legkelendőbb étrend-kiegészítő az omega-3 és a multivitaminok után.
 

MIRE JÓ AZ E-VITAMIN, MINT ANTIOXIDÁNS?


Az E-vitamin (vagy tokoferol) egy antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. Ezt a védő hatást úgy éri el az E-vitamin, hogy nagy oxidáló hatása révén a szabad gyökök hamarabb lépnek vele reakcióba, mint a szervezetünk sejtjeivel. (Szabad gyökök minden sejtben keletkeznek azok anyagcseréje során, ez egy természetes folyamat.)

Az E-vitamin agyunk számára is jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabad gyökök károsító hatásának. Az E-vitamin segíti a megfelelő állapot fenntartását.

Az alfa-tokoferolt (ez az E vitamin egyik gyakori formája) az emberi szervezetben található legaktívabb antioxidánsként tartják számon. Ezen túl az agyban (a hippokampuszban és különböző neuronokon) fokozza a regenerációt, serkenti az idegnövekedési faktor és a neurotropoin szintézisét.
 

ÖSSZEGZÉS


Ha röviden áttekintjük a fentieket, akkor megállapíthatjuk, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak az agy fő táplálékai közé tartoznak, ezért érdemes figyelni, hogy ezeket megfelelő mennyiségben vigyük be a szervezetünkbe, hiszen ezeket nem tudjuk őket előállítani.

Q10-koenzim segíti az agyat az ideális működésben, valamint véd a káros szabadgyökök ellen. Ha csökken a szervezetünkben a mennyisége, akkor az agysejtjeink korai halálához vezethetnek.

Az E-vitamint megint a káros gyökök ellen nyújt hatékony segítséget, valamint fokozza az agyunkban a regenerációt és serkenti azt.

 

 

(_) (_) (_) (_) (Tom Saldeen: All about omega-3)

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutatások_ statisztikák

Keresés