Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan készülnek a Bock kékszőlőmag termékek?

A beruházás mellett a Pécsi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem szakembereinek bevonásával egy kutatómunka is indult, hogy a lehető legjobb minőségű kékszőlőmag olajat, mikroőrleményt és egy „világújdonságot”: a kékszőlőmag és -bogyóhéj mikroőrleményből készített tablettát fejlesszenek ki.

2018. szeptemberétől már a Bock Borászat saját, modern üzemében készülnek a Bock kékszőlőmag termékek, ahol semmilyen más növény magját nem dolgozzák fel.
 

INTERJÚ A BOCK KÉKSZŐLŐMAG ÜZEM VEZETŐJÉVEL, KIRÁLY ZOLTÁNNAL


Hogyan tárolják el a kékszőlőmagot?

A vörösborkészítés melléktermékeként a borkészítési folyamat része, hogy különválasztjuk a lebogyózott szőlő levét a szőlőmagtól és szőlőhéjtól egy pneumatikus prés segítségével. A présből kinyerjük a törkölyt, majd a törkölyt szétválasztjuk magra és szőlőbogyóhéjra, amit 24 órán belül 10% nedvességtartalom alá szárítunk. A szárított magot és a bogyóhéjat száraz hűvös helyen, fénytől és hőtől óvva tároljuk további feldolgozásig.

Hogyan készül a kékszőlőmag olaj?

A leszárított kékszőlőmagot először hántoljuk, azaz eltávolítjuk a külső burkot róla. A megtisztított kékszőlőmagból olajpréssel, hidegen kisajtoljuk az olajat. Ezt a 100%-os kékszőlőmag olajat ülepítjük. A tiszta, szűretlen olajat töltjük sötétzöld üvegekbe.

Hogyan készül a kékszőlőmag és -bogyóhéj mikroőrlemény?

Miután az olajat kipréseltük a magokból, úgynevezett pellet keletkezik belőle. A pelletet először megőröljük durvaőrlővel, majd a szárított bogyóhéj hozzáadásával újból szárítjuk. Az így összekevert anyagból gyöngymalom segítségével készítünk egy nagyon apró, 84%-ban 50 mikron alatti szemcseméretű port, amit mikroőrleménynek hívunk. Az ilyen apró méretű szemcsékre azért van szükség, hogy a szervezetünk gyorsabban és könnyebben feldolgozhassa belőleaz értékes polifenolokat.

Hogyan készül a kékszőlőmag és -bogyóhéj tabletta?

A tabletta alapanyagát a mikroőrleményünk adja, egyéb természetes eredetű, minimális mennyiségű kötőanyag hozzáadásával. A gyógyszerészeti technológiával készülő étrend-kiegészítő terméket kutatóink úgy fejlesztették ki, hogy napi 2X1 (reggel 1 és este 1) tabletta hatóanyag felszívódási hatékonysága megegyezzen 5 gramm mikroőrleményével.

Mire jó a kékszőlőmag?

A kékszőlőmag olaj, amellett, hogy finom, nagyon egészséges is. Hiszen magas telítetlen zsírsavakban, tehát alacsonyan tartja a koleszterint. Bőrbe masszírozva pedig rendkívüli regeneráló képességgel bír, ezért használják rengeteg kozmetikai termékben, mint: ajakápolók, szappanok, arc- és kézkrémek, szérumok, sminklemosók, arcmaszkok, pakolások stb.

A kékszőlőmag nagyon magas polifenol tartalommal bír, tehát természetes antioxidáns, így a belőle őrölt liszt (mikroőrlemény) is az. A magas polifenol tartalma miatt, ha étrend-kiegészítőként szedjük, segíti a normál vérnyomás és az egészséges bőr fenntartását.

 

 

Forrás: Bock

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek

Keresés