Agy-idegrendszer 

Manapság egyre többen felismerik, hogy a szellemi egészség nem kevésbé fontos, mint a fizikai jóllét, emiatt fokozott figyelmet kap ez a terület is az egészségtudatos emberek mindennapjaiban.

A szellemi egészség ugyanúgy jelenti az érzelmi, lelki, pszichológiai jólétet, mint az erős szociális érzékenységet. Tudatunk frissessége befolyásolja gondolkodásunkat, érzéseinket és cselekedeteinket is. Ugyanakkor meghatározza hogyan kezeljük a stresszt, hogyan viselkedünk közösségekben és hogyan hozunk döntéseket. Vagyis életünk minden pillanatára rányomja bélyegét gyermekkortól időskorig.

Idegrendszerünk egy szinte felfoghatatlanul bonyolult „gépezet”, amiben minden mérnöki pontossággal megtervezve kapcsolódik egymáshoz, így látva el egész testünket információkkal – azaz agyunk testünk főhadiszállása. Minden akció innen indul, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelően karban tartsuk már egyész fiatal kortól kezdve.

Idegrendszerünk központja az agyvelő, ami idegek útján juttatja el az információt az egyes szervekbe. Mivel nincs két ember, akinek az agya pontosan ugyanolyan, nincs két egyformán működő ember. Hogy kinek mely területén „erősebb” vagy „gyengébb” az idegrendszere, főként a genetikai hajlamon múlik, azért vannak, akik egész kis koruktól fogva jobbak  számolásban, mások pedig szebben rajzolnak vagy különös érzékük van a zenéléshez.

Genetikai hajlamunk, öröklött tulajdonságaink és idegrendszerünk apró „hibái” a művészetekhez való hajlamon túl természetesen más jellegű, komolyabb eltérésekhez is vezethetnek – akár olyanokhoz is amik negatívan befolyásolják, esetleg megnehezítik mindennapjainkat.

 

Szerencsére az ilyen problémák jó részére van megoldás, és nem is kell mindjárt az orvosi rendelőbe szaladnunk érte! Termékeink közül néhány természetes segítséget nyújthat bizonyos agyi-idegrendszeri probléma (kiegészítő) kezelésére.

SZELLEMI TELJESÍTMÉNY
KONCENTRÁCIÓ
VISELKEDÉSI PROBLÉMÁK
DISZLEXIA

Génjeink, megélt élettapasztalataink, életünk fontos eseményei, személyiségünk mind közrejátszanak szellemi teljesítményünkben.

Többek közt az alacsony energiaszint, a rossz étkezési szokások, a dohányzás, a túlzott alkohol bevitel is a szellemi teljesítmény hanyatlásához vezetnek, ami már rövidtávon hatással lehet munkánkra, társas kapcsolatainkra, sport teljesítményünkre, és fizikumunkra is.

Termékpalettánkról három készítménnyel tudjuk támogatni a hatékony szellemi teljesítményt. Gyerekeknek az Eskimo Kids, felnőtteknek pedig az Eskimo-3 Brainsharp halolaj és az Arctic Root rózsagyökér-tartalmú készítmény jelenthet segítséget.

Hogyan támogatja az Eskimo Kids a gyermekek megfelelő szellemi szintjét?

Az Eskimo Kids halolaj hidegvízi, mélytengeri halak húsából készült, és a fejlődő gyermeki szervezet számára szükséges arányban tartalmaz természetes omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat, valamint természetes E- és D-vitamint.

Összetevőinek, tisztaságának és kiemelkedő stabilitásának köszönhetően előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, valamint az agy- és idegsejtek működését.

Kutatások bizonyítják, hogy omega-3,-6,-9 készleteink feltöltése elősegítheti az agy, az idegrendszer és a látás egészséges fejlődését, javítja a gyermekek memóriáját és koncentrációs képességét. Emellett az Eskimo Kids segíti az olvasási és tanulási készség fejlődését!

Az egészségesen fejlődő idegrendszernek köszönhető a kiegyensúlyozott, nyugodt viselkedés is. Pozitív hatással van hiperaktivitás, agresszivitás és más viselkedési zavarok esetén!

Ha szeretnéd elolvasni, mit mondanak mások az Eskimo Kids halolajról, ITT és ITT megteheted!

 • Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Az eredmény nem garantált és egyénenként eltérő lehet.

Hogyan támogatja az Eksimo-3 Brainsharp halolaj a szellemi teljesítményt?

Eskimo-3 Brainsharp halolaj Q10 koenzim, ligetszépe olaj, természetes E-vitamin, természetes D-vitamin tartalmával hozzájárul a normál agyműködés fenntartásához, segíti a koncentrációt és kedvező hatást gyakorol a szemekre!

 • Az Eskimo-3 Brainsharp az agy természetes tápláléka, hosszú távon biztosítja az agy frissességét.
 • Növeli a szellemi potenciált és kognitív teljesítőképességet, csökkenti a fáradékonyságot, kimerültséget.
 • Javítja a koncentrációs képességet és a memóriafunkciókat, sportolóknál csökkenti a reakcióidőt.
 • A többszörösen telítetlen zsírsavak, ebből is elsősorban a linolsav és az omega-3 zsírsavakhoz tartozó alfa-linolénsav, EPA és DHA előnyösen befolyásolják az agysejtek és idegsejtek működését.
 • A Q10 koenzim többek között segíti az agysejtek energiaellátását jelentős fizikai és szellemi igénybevételkor, és túlterhelés esetén.
 • Az E-vitamin fontos szerepet játszik a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védelmében.
 • Az E-vitamin szabad gyökökre gyakorolt kedvező hatása hozzájárulhat a kognitív képességek korral járó hanyatlásának csökkentéséhez.
 • A D-vitamin az agysejtek és a memória funkciók megfelelő működéséhez fontos, hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

 • Előnézet
  7 790 Ft‎

  Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény.

    7 790 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény. 12 éves kortól szedhető

    8 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Hogyan segíthet leküzdeni a stresszt az Arctic Root rózsagyökér kapszula?

Az Arctic Root egy természetes összetevőkből készült növényi alapú készítmény, melynek alapja a csodaszámba menő növény, a rózsagyökér.

A rózsagyökér (Rhodiola Rosea) a világ 22 adaptogén gyógynövényeinek egyik legjobbja, ami a szervezetbe jutva természetes módok igyekszik egyensúlyt teremteni.

Az adaptogén gyógynövények az orvosok által eddig meg nem fejtett módon és mértékben törekszenek az egyensúlyi állapotra, a túlműködő szerveket lassítják, az alulműködőket pedig gyorsítják – azaz pontosan ott és akkor hatnak, ahol és amikor szükség van rá.

Az Arctic Root a Rhodiola rosea legjobb minőségű, természetes termesztésből származó, szabványos kivonatát, az SHR-5 –t tartalmazza.

A termék alapját képző SHR-5 klinikailag bizonyított hatása hogy

 • fokozza az energiát, növeli a koncentráció erősségét,
 • elősegíti a jó hangulatot, és segíti a stressz leküzdését,
 • csökkenti a levertség és kimerültség érzését,
 • javítja az általános közérzetet,
 • erősíti a szervezet stressz tűrő képességét, és
 • fokozza a mentális aktivitást azáltal, hogy csökkenti a "burnout" - kiégés szindrómát.

A rózsagyökér hozzájárul a megfelelő szellemi és fizikális erőnlét fenntartásához, segíti a keringési rendszer működését, a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátását, antioxidáns hatásán keresztül gátolja a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokat, ezáltal védi a sejtek normális működését.

 • Az Arctic Root rózsagyökér (rhodiola rosea) kivonatot tartalmazó kapszula segít a megfelelő szellemi és fizikális erőnlét fenntartásában. Csökkenti a levertség és kimerültség érzését, gátolja a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokat. Ötszörös "Év terméke" díjas készítmény.

    6 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

A koncentráció sok időt és még több energiát igényel szervezetünktől. Gyakorolhatjuk akár minden nap, hetekig, hónapokig, ha agyunk nem teljesít jól, akkor nem leszünk hatékonyak. Legjobban úgy határozhatjuk meg a koncentráció jelentését, ha azt mondjuk: agyunk összpontosítása egyszerre sok dologról egy dologra. Az egyéni képességek mellett több tényező (pl. kor, dohányzás, alkoholfogyasztás, stb.) is hatással van koncentrációs képességünkre.

Számos technika és trükk létezik amivel javítani tudjuk memorizációs képességünket, azonban, ha hiányoznak szervezetünkből az agyunk számára szükséges tápanyagok, sokkal több erőfeszítés árán érhetjük csak el az áhított szintet – ha egyáltalán el tudjuk érni.

Ezekre az anyagokra agyunknak ugyanúgy szüksége van, mint sportolás közben szervezetünknek a vitaminokra, ásványi anyagokra.

Az omega-3 agyunk tápláléka, építőeleme, azonban csak táplálkozással tudjuk pótolni. Ez a zsírsav azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését. Hiányában az idegsejtek és agysejtek működése és hatékonysága hanyatlik, lassul.

Az Eskimo termékcsalád készítményei már egészen 1 éves kortól időskorig kínálnak természetes megoldást a koncentráció javítására.

- 1-12 éves korig az Eskimo Kids gyermek halolaj szedése javasolt,

- 12 éves kor felett pedig az Eskimo-3 Brainsharp halolajak biztosítják a szükséges anyagokat.

Jobb iskolai teljesítmény Eskimo Kids halolajjal

Az Eskimo Kids halolaj előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, valamint az agy- és idegsejtek működését, így javítja gyermekünk memóriáját és koncentrációs képességét!

Minden szülő álma, hogy gyermeke jól érezze magát az iskolában, örömmel újságolja, hogy mennyi piros pontot kapott aznap, és hogy a kedvenc tanára is megint megdicsérte.

A jól és könnyen tanuló kisiskolást eredményei magabiztossá teszik. Tanáraihoz való viszonya rendezett, és osztálytársaival is könnyebben barátkozik. A tanulás megkedvelése és a jó tanulmányi eredményei megerősítik a gyerekek önbizalmát és megalapozhatják további sikereiket!

Hogyan segíthetjük gyermekünk mentális fejlődését, tanulmányait? Pótoljuk az omega-3 hiányt!

Az esetek többségében nincs semmi probléma a gyermek képességeivel, csupán nem jut hozzá a szükséges omega-3 mennyiséghez, amely a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen.

Az egészségesen fejlődő idegrendszernek köszönhető gyermekünk nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedése is. Bizonyított, hogy az omega-3 csökkenti az agresszivitást és nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez is. Ennek eredménye az ellenállóbb szervezet és a kevesebb iskolai hiányzás!

Az agy és idegrendszer legintenzívebb fejlődési szakasza a születés előtti harmadik trimesztertől körülbelül 14 éves korig tart.  Ebben az időszakban a megfelelő képességfejlesztés mellett rendkívül fontos az agy és idegsejtek fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen omega-3 EPA és DHA bevitele is. Gyermekünk egészséges fejlődéséért ebben a periódusban tehetjük a legtöbbet, lerakhatjuk sikeres jövőjének alapjait.

 • Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Javuló koncentráció Eskimo-3 Brainsharp halolajjal

Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj előnyösen befolyásolja az agy és memória funkciók működését, természetes összetevőivel segíti az agysejtek energiaellátását jelentős fizikai és szellemi igénybevétel illetve túlterhelés esetén.

A halolaj hosszú távon biztosítja az agy frissességét, növeli a koncentrációs készséget és a memóriák, és csökkenti a fáradékonyságot, kimerültséget.

Az agyműködés optimális támogatása és az agy energianövelése érdekében az Eskimo Brainsharp az értékes omega-3,-6,-9 zsírsavak mellett tartalmaz még Q10 koenzimet, ligetszépe olajat, valamint természetes D- és E- vitamint. A termék alapja a prémium tisztaságú és stabilitású Eskimo-3 halolaj.

A többszörösen telítetlen zsírsavak (omega-3,-6,-9) előnyösen befolyásolják az agysejtek és idegsejtek működését, ehhez járul hozzá a többi összetevő.

Közülük a Q10 koenzim segíti az agysejtek energiaellátását jelentős fizikai és szellemi igénybevételkor, az E-vitamin pedig fontos szerepet játszik a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védelmében, így hozzájárulhat az öregedéssel járó hanyatlás sebességének és mértékének csökkentéséhez. A D-vitamin az agysejtek és a memória funkciók megfelelő működéséhez fontos.

 • Előnézet
  7 790 Ft‎

  Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény.

    7 790 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény. 12 éves kortól szedhető

    8 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

A magatartási, viselkedési zavarok formái és okai igen változatosak. Főbb oka lehet magának az idegrendszernek az éretlensége, fejletlensége. Kiválthatja a gyermekben kialakuló teljesítménykényszer, a túlzott elvárások, amire agresszióval, verbális agresszióval, hazudozással, hangulatingadozással, hiperaktivitással, daccal, szemtelenséggel reagálhat a gyermek. Az érzékenyebb gyermekek könnyen szorongóvá, depresszióssá, passzívvá, nehezen beilleszkedővé válhat a rá nehezedő szülői, tanári, társadalmi nyomás hatására.

Az ADHD az agy figyelemközpontjának működési zavara. A betegség genetikai eredetű, de kialakulhat szüléskor fellépő oxigénhiány következtében is. Nem nőhető ki, de jól kezelhető gyógyszerek nélkül is, természetes úton.

A figyelemzavar nemcsak a gyerekek problémája: a felnőtt lakosság 4 százalékát érinti. Természetesen felnőttkorban mások a tünetek, viszont ugyanolyan nehézséget jelenthet számukra a koncentráció, akár dolgozik, akár házimunkát végez, akár este filmet néz párjával.

Magyarországon több mint 70 ezer figyelemhiánnyal és viselkedési zavarral küzdő gyermek él, alig 7 %-uk kap bármiféle kezelést. Ez azt jelenti, hogy minden általános és középiskolai osztályban van legalább egy ilyen gyermek.

A viselkedési zavarokkal küszködő gyerekek közül jóval többen szenvednek allergiától, asztmától, ekcémától, fejfájástól, hasfájástól, fülfertőzésektől és száraz bőrtől, mint azok, akiknek nincsenek hasonló problémáik. Az omega-3 zsírsavak szervezetre gyakorolt hatásának kutatásában élen járó amerikai professzor, Dr. Donald Rudin szerint, ezek a panaszok mind az általa „modernizációs tünetegyüttesnek" hívott betegség részei, amely viszont az omega-3-hiányban gyökeredző alultápláltság eredménye.

A manapság elfogadott gyógymód a figyelemfokozó gyógyszerek szedése, azonban az orvostudomány, főleg az elmúlt 2 évtizedben, számos természetes kezelési módszert vizsgált. Ezek közül élen járnak a halolajjal kapcsolatos kutatások.

Az omega-3 zsírsavak szerepe a viselkedési zavarok kezelésében

Először a 2000-es évek elején felfedezték fel és dokumentálták a tényt, miszerint a hiperaktív gyerekeknek jóval alacsonyabb volt mind az EPA-, mind pedig a DHA-szintje összehasonlítva azokkal, akik nem szenvedtek ilyen magatartászavarban. Azt már korábban megállapították, hogy a hiperaktivitás több fiút érint, mint lányt, azt hogy miért, az viszont csak a 2000-es kutatások után derült ki: a fiúk szervezetének jóval több omega-3 zsírsavra van szüksége.

A viselkedési zavarokkal kapcsolatos kutatások folyamatosak, az egyik legfrissebb egy Hollandiában végzettkontrollcsoportos vizsgálat, melyet fiú gyerekek körében végeztek.

A 2015 márciusában publikált eredmények összhangban vannak a korábbi évtizedek tapasztalataival. A vizsgálat során 80 iskolás korú (8-14 év közötti) fiú gyermeken elvégzett 4 hónapos teszt során napi szinten omega-3 tablettát és növényi olajat tartalmazó placebo kapszulát kaptak a gyerekek.

A szülők bevonásával készült vizsgálatsorozatban folyamatosan naplózták az eredményeket. A szakmai követelményeknek maradéktalanul megfelelő kutatás (az Utrecht Orvosi Központ felügyeletével végezték) legfontosabb eredménye az volt, hogy az omega-3 kapszulát fogyasztók a kognitív funkciókban és az ADHD-t meghatározó viselkedési normákban jelentős javulást mutattak.

Az Egyesült Államok, ahol a táplálkozási problémák miatt különösen magas az ADHD nehézségekkel küzdő gyermekek aránya, szintén kiemelten sokat foglalkozik a lehetséges kezelési módszerekkel.

Ezek a kutatások abban egyetértenek, hogy az omega-3 bevitel növelése hatékonyan képes csökkenteni a betegség tüneteit, és kiegyensúlyozottabb viselkedést eredményez.

Azonban, mivel minden eset egyedi, így nehéz meghatározni ennek a mértékét, és egységesen kijelenteni, hogy mindenkire egyformán fog hatni.

 • Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

A diszlexia szó szerinti fordításban egy szavakkal kapcsolatos idegrendszeri zavar, a valóságban azonban lényegesen összetettebb egészségügyi problémát takar.

Általánosságban olvasási zavart jelent, de még inkább egy olvasástanulási és írási zavart. Létezését már az 1880-as években vizsgálták, kutatták.

A diszlexia ma a gyerekek 7-10%-át érinti, ez a szám azonban folyamatos, de lassú emelkedést mutat. (Fontos megjegyezni, hogy ők csak azok, akiket egyértelműen sikerült beazonosítani, számuk jóval több is lehet, ugyanis nem minden diszlexiás, diszgráfiás gyerkőc kerül orvoshoz, aki felismerné a problémát.)

A betegségnek nincs egyértelmű definíciója, ma azokat tekinti az orvostudomány diszlexiásnak, aki sok hibával, lassan olvas és nincs tisztában az olvasott szöveg értelmével.

A diszlexia azonosítása nem egyszerű, hiszen nehéz meghatározni mi a normáktól eltérő lemaradás. Nagy felelőssége van a korai észlelésben a pedagógusnak és szülőknek. Számos tünete van, ilyenek lehetnek a nyelvtörő gyakorlatokban mutatkozó problémák, jobb-bal irányok tévesztése.

Fontos kiemelni, hogy a diszlexiás gyerekek nem fogyatékosak, nem is eszükkel, szorgalmukkal van a baj, csupán azokon a területeken, ahol a rendezettség fontos szerepet játszik, sok akadályba ütköznek. Másrészről viszont rendkívül kreatívak, gazdag a képzeletük, sokukból lesz művész vagy műszaki zseni.

Az omega-3 szerepe a diszlexia hatékony kezelésében

A probléma jobb megértésében és a kutatási anyagok bemutatásában két szakértő, Dr. Csorbay Ildikó szemész főorvos és Gál Judit szakértő, tanárnő munkásságából merítettünk információt.

A diszlexiás illetve olvasási, írási nehézséggel küzdő emberek körében és családjában gyakran előfordul asztma, vagy valamilyen allergiás, esetleg autoimmun betegség.

Arra, hogy mi az összefüggés a diszlexia, és a különféle allergiás és autoimmun betegségek között, csak a közelmúlt intenzív kutatásai adtak választ. Kiderült, hogy a diszlexia egyik leggyakoribb típusának (az esetek csaknem 65-70%-a) autoimmun eredete van.

A korai, méhen belüli életben ellenanyagok termelődnek a központi idegrendszer bizonyos sejtjei ellen. Elsősorban ezek az ellenanyagok károsítják a sejthártyát, ezen keresztül magukat a sejteket is. A sejtkárosodás következtében a telítetlen zsírsavak nem, vagy csak nehezebben, illetve kisebb mértékben képesek beépülni az adott sejt sejthártyájába. Ez azért nagy probléma, mert az idegsejtek sejthártyájának csaknem 70%-át a telítetlen zsírsavak alkotják.

A közelmúlt tudományos publikációi szintén kimutatták, hogy a diszlexiások vérében sokkal alacsonyabb az omega-3 telítetlen zsírsav koncentráció, mint azokéban, akik jól olvasnak.

A látó-, halló- és mozgáskoordinációs idegi pályák és központok hibátlan működése elengedhetetlen a helyes olvasási és írási készség elsajátításában. Az előzőekben említett folyamat ezeket a területeket sem kímél.

Tehát, ha az adott sejtek sejthártyájának a szerkezete nem megfelelő, maga a sejtműködés is károsodik, ami ez esetben, abban nyilvánul meg, hogy a károsodott idegsejtek ingerületvezetési képessége csökkent, azaz az ingerületet, idegi impulzusokat nem tudják olyan tempóban továbbítani, mint ahogy azok érkeznek. Ezért a lassabban vezető idegsejteken az impulzusok összetorlódnak, így érthető, hogy innen az ingerület már szabálytalan módon halad tovább a felsőbb idegi központokba.

Olvasáskor az egyik fő alapinger a fény. Az általa keltett ingerület a látópályában szabálytalan módon jut el az olvasási és írási folyamatban résztvevő felsőbb idegi központokba. Ebből adódik, hogy a válaszreakció is szabálytalan lesz, a két szemmozgató izom hibás beidegzést kap, a két szem egymástól függetlenül, mintegy „bolyong” a fixálandó pont körül, a két szem nem képes egyszerre, ugyanazon pillanatban ugyanarra a pontra (betűre) tekinteni. Ez nehezíti az olvasást. Ebből adódik az olvasási hibák jelentős része (sortévesztés, betűcsere, stb.).

A mozgáskoordináció problémája a kéz „finommotorikáját” is érinti. A diszlexiások általában csúnyán írnak, de küszködhetnek egyéb mozgáskoordinációs problémával is, például ügyetlenek lehetnek a labdajátékokban, rajzolásban, irányt tévesztenek.

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Gál Judit diszlexia szakértő tanárnővel immáron negyedik éve alkalmazunk egy különleges komplex korrekciós módszert az olvasási és írási készség javítására.

„Első lépésben egyszerre két területen történik a „támadás” a diszlexia ellen. Először David Harris angol professzor által kifejlesztett ChromaGen színes szemüveglencse sorozatból, speciális vizsgáló protokoll alapján kiválasztott színes szemüveglencsékkel „megregulázzuk” az ingerületet a látópályában. Tulajdonképpen magát az ingert, a szembe belépő fényt változtatjuk meg, azáltal, hogy a fehér fényből (amely a szivárvány összes színéből tevődik össze) bizonyos hullámhosszakat bizonyos mértékig kiszűrünk.

Ezáltal a megváltoztatott alapinger által keltett ingerület lassabban halad végig a látópályában, pont olyan lassan, mint amilyen tempóban képesek azt vezetni a diszlexiás lassabban vezető idegsejtjei. Ily módon megszüntetjük az impulzusok összetorlódását, és az ingerület szabályosan haladhat a látópályában, a felsőbb idegi központokig. Ennek eredményeként a válaszreakció is szabályos lesz, azaz a két szem mozgatóizmai megfelelő beidegzést kapnak és a diszlexiás egyén képes lesz ugyanabban a pillanatban mindkét szemével ugyanarra a pontra /betűre/ tekinteni. Ez nagymértékben javítja az olvasási készséget.

Ezzel egyidejűleg javasoljuk a telítetlen zsírsavak pótlását is. Ezzel segítjük az idegsejtek sejthártyájának a megfelelő felépülését, így magának a sejtfunkciónak a működését.

Tehát az egyik oldalon lelassítjuk az ingerület haladásának a sebességét a lassabban vezető idegsejtek tempójára, a másik oldalon pedig javítjuk a sejtműködést, vagyis megpróbáljuk növelni az idegsejtek vezetési képességét. A kétterápiás lehetőség egymás hatását fokozza, tovább növelhető a diszlexiás páciens esélye arra, hogy minél hatékonyabban elsajátítsa az olvasási és írási képességet.

A telítetlen zsírsavak pótlásának egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszere a halolaj alkalmazása. Nem gyógyszer, hanem táplálék kiegészítő, tehát mellékhatásokkal, ill. túladagolással csak igen ritkán és csak nagyon speciális esetekben kell számolni. Azonban mégis minden esetben javasolt az alkalmazását előzetesen megbeszélni az illetékes szakorvossal.

Ez azért is fontos, mert nagyon körültekintően kell megválasztanunk, hogy melyik készítményt alkalmazzuk. Sajnos világszerte számtalan nem megfelelő minőségű termék van forgalomban.

Amennyiben nem megfelelő minőségű halolajt fogyasztunk, (pl.: egy adag nem tartalmazza a kellő mennyiségű, összetételű, tisztaságú és stabilitású telítetlen zsírsavakat) akkor hiába várjuk a hatást

Saját praxisunkban 6 éve nagyon jó eredménnyel alkalmazzuk az Eskimo halolaj termékcsaládot. Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj kapszulát és olajat a 14 éven felüli pácienseknél, míg az Eskimo Kids halolajt a 14 éven aluli gyerekeknél.

 • Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Szeretném kihangsúlyozni, hogy 14 éven aluli gyerekek nem kaphatnak felnőttek számára javasolt készítményt. A gyerekek számára kifejlesztett halolaj összetétele más, mint a felnőttek számára gyártott készítményeké. A felnőtt halolajban csak omega-3 típusú telítetlen zsírsavak vannak, amelyek pótlása 14 éves kor felett teljesen elegendő.

Azonban 14 éves kor alatt a szervezetnek még szüksége van omega-6 típusú zsírsavak pótlására is. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak megfelelő arányban vannak jelen az Eskimo Kids készítményben. Felnőtt halolajat, azaz csak omega-3 zsírsav tartalmú készítményt azért nem szabad adni a gyerekeknek, mert a túladagolt omega-3 zsírsav visszaszorítja a szervezet saját, amúgy is csökkent omega-6 termelését is. A fejlődő szervezetben a telítetlen zsírsavak arányának az eltolódása ugyancsak hátráltatja az idegrendszer fejlődését.

Az előzőek alapján tehát a diszlexiát első lépésben egyszerre két ponton is támadjuk, ami az esetek többségében önmagában is javulást eredményez, de ha szükséges egyéb szakkonzíliumokat is igénybe veszünk (neurológus, foniáter, logopédus, gyógytornász, allergológus, táplálkozás-tudománnyal foglalkozó szakember, stb.). A komplex kezelés elengedhetetlen része a szakpedagógus által vezetett, célzott, egyénre szabott re-edukáció.

Meggyőződésünk, hogy a diszlexiát csak kizárólag személyre szóló, jól megtervezett komplex terápiával lehet hatékonyan korrigálni.

A halolaj, a ChromaGen színes szemüveg, valamint a komplex terápia jótékony hatását bizonyítja az a felmérés is, amelyben 100 páciens, illetve szüleik véleményezték a táplálék-kiegészítőt.

Kérdéseinkből arra kerestünk választ, hogy mióta szedik a halolajat, mennyi idő után kezdték érezni annak hatását, milyen változásokat tapasztaltak, valamint volt-e mellékhatása.

A válaszadók 1-3 hónap után érezték állapotuk javulását: nőtt a gyerekek/felnőttek figyelme, koncentráló képessége. Hosszabb ideig tudnak tanulni, dolgozni, nem fáradnak el olyan hamar, mint a halolaj szedése, illetve a szemüveg hordása előtt.

Magánéletükben is kiegyensúlyozottabbak, a hangulati változásaik csökkentek. Mivel kevésbé érzékenyek, jobban tolerálják a környezetükben élőket, könnyebben alkalmazkodnak a gyors változásokhoz is. Mindezeknek köszönhetően nőtt az önbizalmuk, a munkához, kapcsolataikhoz való hozzáállásuk. Mellékhatásról nem számoltak be.”