Asztma, allergia

Az asztma és az allergia a gyulladásos megbetegedések közé tartozik. Sokszor a köznyelvben összemossuk ezeket a kifejezéseket, holott bár hasonló eredetűek, két egészen különböző dologról van szó. Nem mindenki asztmás tehát, aki allergiás és nem mindenki allergiás, aki asztmás – az viszont vitathatatlan, hogy a két betegségnek köze van egymáshoz.

Az asztmától vagy allergiától szenvedők száma egyre nő, korunk népbetegségei közé tartoznak. A statisztikák szerint az elmúlt 10 évben kétszeresére nőtt az allergiások száma, ma minden 4. magyar szenved valamilyen allergiától. Az asztmás esetekben sem jobb a helyzet: az érintettek száma évről évre növekszik Magyarországon.

ALLERGIÁS BETEGSÉGEK
ASZTMÁS BETEGSÉGEK
ALLERGIÁS ASZTMA

Az allergia nem más, mint immunrendszerünk túlzott reakciója bizonyos anyagokra, amik alapesetben nem váltanak ki semmilyen reakciót (pl. egyes ételek, állatszőr, atkák, pollen, stb.). Ezeket az anyagokat összefoglalva allergéneknek nevezzük.

Az allergia, ez a túlérzékenységi reakció úgy jön létre, hogy az allergén a szervezetbe jutva egy molekulához (IgE) kapcsolódik, ami bizonyos immunsejtek (masztociták) és fehérvérsejtek (bazofilok) citoplazmájában található szemcsék tartalmának kiürítését idézi elő. A folyamat (degranuláció) közben olyan, gyulladást kiváltó anyagok szabadulnak fel, mint például a hisztamin vagy a citokinek.

A tünetek intenzitása és jellege sok tényezőtől függ. Meghatározó többek közt, hogy milyen szervben történik a gyulladás, milyen allergénnel van dolgunk, illetve hogy milyen koncentrációban találkozik a szervezet az anyaggal.

A levegőben terjedő allergének (pl. pollen, atkák) a légutak és a szemek szaruhártyájának gyulladásához vezethetnek. Ilyen reakció például a jól ismert szénanátha, vagy a parlagfű allergia.

Ha viszont az allergén az emésztőrendszerbe kerül, az hasi panaszokhoz (puffadás, hányinger, hasfájás, stb.), bőrtünetek (viszkető, kipirosodott foltok, érzékeny bőr) megjelenéséhez vezethet. Ilyen tüneteket az ételallergiák okozhatnak, melyek közül a két leggyakoribb a glutén- és a laktózérzékenység.

Az omega-3 hatása allergia esetén

A gyulladásos betegségek esetében hatékony kiegészítő kezelés lehet az omega-3 zsírsavak fogyasztása, az omega-3 zsírsavakról ugyanis már régóta bizonyított, hogy gyulladáscsökkentő és antiallergén hatásúak. Számos hazai és külföldi kutatás foglalkozott ezzel az elmúlt több mint 20 évben.

A szervezetünkben található zsírok az eicosanoid vegyületcsoport előfutárai, amik a sejtek közti kommunikáció biokémiai megfelelői. A koleszterinhez hasonlóan az eicosanoidok között is van „jó” és „rossz” – az ideális állapot értelemszerűen az, ha a mérleg a „jó” eicosanoidok irányába billen.

Ha az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, az megnöveli a „jó” eicosainodok arányát a „rosszakkal” szemben, aminek köszönhetően többek közt szabályosan működik az immunrendszer, azaz csökken az allergiás, ekcémás, asztmatikus tünetek előfordulási valószínűsége.

Ha viszont nem fogyasztunk elegendő ome-3-t, a „rossz” eicosanoidok veszik át a hatalmat, amik erősítik a gyulladásokat, így olyan atopikus problémákhoz vezethetnek, mint az allergia, ekcéma vagy az asztma.

 • Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  5 490 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    5 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 590 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    3 590 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Az asztma a krónikus betegségek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy véglegesen nem gyógyítható csak kezelhető. Eltérő típusai és súlyossági fokai vannak. A gyerekek között gyakoribb a rohamok száma. Az asztma kialakulása az esetek 70%-ban más típusú allergiák kialakulásával is együtt jár.

Az asztma a légutak betegsége, amikor a beszűkült légutak nem engedik a széndioxiddal dúsult, elhasznált levegő kiáramlását a tüdőből. Az asztmás beteg azonban mégsem azt érzi, hogy nem tudja kifújni a levegőt, hanem éppen ellenkezően úgy érzi, nem kap levegőt. Légzési nehezítettség, nehézlégzés, sípoló légzés alakul ki.

Az asztma kialakulásának számos oka lehet, de ha korábban volt már a családban, könnyen öröklődhet a hajlam. Ma a magyar lakosság 8%-a szenved ettől, és a szám drasztikusan emelkedik. Ennek oka a dohányzás, egészségtelen táplálkozás, túlzott gyógyszerfogyasztás és a gyakori megfázásos megbetegedések.

Az asztmás beteg légútjai nagyon érzékenyek, a gyulladásban lévő szervezetben könnyen kialakulhatnak a rohamok. Sajnos a társadalmi és gazdasági környezet rossz irányba befolyásolja az asztmatikus betegségben szenvedők számát: az elmaradottabb, alacsonyabb jövedelmű és így rosszabb táplálkozást követő országokban jóval magasabb az arányuk.

Sajnos az asztma több területen korlátozhatja az érintettek életét, statisztikák szerint az asztmások 90%-a hiperérzékeny bármilyen intenzívebb mozgásra, ezért például nem sportolhatnak kedvükre.

A tünetek gyógyszeres kezeléssel ma már jól csökkenthetők, ez azonban hosszútávon megterhelheti a szervezetet és mellékhatásokkal járhat.

A gyulladás kialakulásának oka gyakran a helytelen táplálkozás, elsősorban az omega-3 hiány, vagy az omega-3 - omega-6 arány eltolódása. A gyulladás mérsékelhető megfelelő mennyiségű omega-3 bevitellel, amivel az asztmatikus tünetek csökkenthetők.

Kutatás - Az Eskimo Kids hatása a gyermekkori asztmára

Az asztma az omega-3 fogyasztásban élen járó északi és nyugati országokban sokkal mérsékeltebb. Ennek oka a nagyobb tengeri halfogyasztás és így a vérükben található omega-3 szint magasabb mértéke.

A tudósok évek óta folyamatosan vizsgálják az omega-3 zsírsavak asztmás gyermekekre gyakorolt hatásait.

A környezet különféle hiperérzékenységet provokáló tényezőinek minimalizálására törekedve a kutatók olyan asztmás gyerekeket kezeltek halolajjal, akik hosszabb kórházi kezelésben részesültek így minimalizálni tudták az egyéb környezeti behatásokat. A gyerekek testsúly kilogrammonként 20mg EPA-t és 10 mg DHA-t kaptak naponta.

A 6 hónapos kezelés végére a halolajat szedő gyerekeknél az asztma jelentősen javult, szemben a placebo kontroll csoporttal, akiknél nem tapasztaltak változást.

A halolaj hatásmechanizmusa az lehetett, hogy csökkentette a gyulladást keltő anyagok felszabadulását.

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Az Eskimo-3 halolaj hatása az asztmára

Annak ellenére, hogy az asztma kezelése felgyorsult az utóbbi évtizedekben, az asztmás megbetegedések száma nem csökken.

Az asztma terjedése különösen a nyugati társadalmakban gyorsult fel, így elkezdték vizsgálni, hogy milyen összefüggés van a táplálkozásban, életmódban bekövetkező változások és az asztma között.

Az egyik legfontosabb, hogy az omega-6 és omega-3 bevitel aránya eltolódott. Előfordul olyan terület, ahol 20-25-ször több káros omega-6 zsír kerül a szervezetbe, mint omega-3. Ez amellett, hogy megterheli keringésünket és kiválasztásunkat, a gyulladásos típusú megbetegedések kialakulásának is kedvez.

A kiegyensúlyozott diéta ezért hatással van az asztma tüneteire, és képes csökkenteni az előfordulását.

A klinikai vizsgálatok, melyeket elsősorban az Egyesült Államok egészségügyi szervezetei készítenek, kimutatták, hogy a gyógyszerészeti minőségű, természetes halolajak képesek csökkenteni a légúti érzékenységet már 3 hónapos kúrát követően is. Vagyis az omega-3 bevitel egy életképes kiegészítő kezelési mód lehet a légúti túlérzékenységben szenvedők számára.

Az Eskimo-3 felnőtt halolaj tisztaságának és összetételének köszönhetően az egyetlen omega-3 készítmény a hazai piacon, amely gyógyhatású készítmény besorolással rendelkezik, ezért Egészségpénztári számla terhére is megvásárolható a patikákban.

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Az allergiás asztma az asztmás megbetegedések leggyakoribb típusa: az asztmás gyermekek közel 90 százalékánál és a felnőttek 65 százalékánál jelentkezik allergia is. Ez annak köszönhető, hogy az allergiás reakció során olyan gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel, amik a hörgők gyulladásához vezethetnek.

Allergiás asztma esetén a leggyakoribb allergének a pollenek, az állati anyagok (szőr, toll, stb.), illetve bizonyos élelmiszerek (tej, tojás, stb.). Ilyen esetben az első és legfontosabb, hogy kiderítsük, mi okozza nálunk a rohamokat, ehhez érdemes orvos segítségét kérni, de diétával, életvitelünkben való apróbb változtatásokkal mi is kizárhatunk bizonyos tényezőket, vagy erősíthetjük valaminek a valószínűségét.

A tüneteket tekintve az allergiás és a hagyományos asztma között mindössze annyi a különbség, hogy az allergiás típus csak szezonban/adott anyaggal érintkezve okoz tüneteket, a másik viszont egész évben.

Az allergiás asztma, bár nem gyógyítható, immunterápiával tünetmentessé tehető. Ennek során az allergént bejuttatják a szervezetbe, ami csökkenti vagy megszűnteti az allergiát, így az asztma is eltűnik.

Az omega-3 zsírsavak hatása

Az omega-3 zsírsavak ebben az esetben ugyanúgy képesek enyhíteni a tüneteket, mint a nem asztmatikus allergiáknál.

A szervezetünkben található zsírok az eicosanoid vegyületcsoport előfutárai, amik a sejtek közti kommunikáció biokémiai megfelelői. A koleszterinhez hasonlóan az eicosanoidok között is van „jó” és „rossz” – az ideális állapot értelemszerűen az, ha a mérleg a „jó” eicosanoidok irányába billen.

Ha az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, az megnöveli a „jó” eicosainodok arányát a „rosszakkal” szemben, aminek köszönhetően többek közt szabályosan működik az immunrendszer, azaz csökken az allergiás, ekcémás, asztmatikus tünetek előfordulási valószínűsége.

Ha viszont nem fogyasztunk elegendő omega-3-t, a „rossz” eicosanoidok veszik át a hatalmat, amik erősítik a gyulladásokat, így olyan atopikus problémákhoz vezethetnek, mint az allergia, ekcéma vagy az asztma.

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)