Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az omega-3 zsírsavak fontossága a koraszülött babáknál

Ma Magyarországon a szülések 7-8%-a történik idő előtt, tehát évente kb. 6.000 szülőt érint a dolog, ennyi anyuka és apuka teszi fel magának a kérdés: Hogyan tovább? Hogy tudom megadni gyermekemnek a számára elengedhetetlen tápanyagokat? Egyáltalán milyen extra vitaminokra, kiegészítőkre van szüksége a babánknak? Miként tudom megóvni őt az hosszútávú következményekkel járó betegségektől?
 

MI A KORASZÜLÖTTSÉG?


Koraszülöttségről akkor beszélhetünk, ha a baba a terhesség 37. hete előtt jön világra, a fejlettségi állapotához képest normál testsúllyal.

Ezek a babák sajnos nehezebben alkalmazkodnak a külvilághozimmunrendszerük fejletlen, ami miatt fokozottan ki vannak téve a betegségek kialakulásának, ráadásul a koraszülött csecsemőknek nagyobb esélye van az abnormális kognitív fejlődésre, mint a 37-40 hétre született babáknak, és a koncentrációs problémák is gyakoribbak náluk.

A koraszülésnek számos oka lehet a genetikai hajlamtól a hajlamosító életmódbeli tényezőkön (dohányzás, stressz, kórosan alacsony testsúly, stb.) és a fenyegető vetélésen át a fejlődési rendellenességig. Bár ezek között van olyan, amit ki lehet küszöbölni (pl. alkoholfogyasztás, dohányzás), előfordulhat, hogy hiába tesz meg egy kismama minden lehetséges óvintézkedést, a gyerkőc korábban fog érkezni.
 

MIÉRT ILYEN FONTOSAK AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK A BABÁKNAK?


Az omega-3 zsírsavak fő komponensei
 a DHA (dekozahexaénsav), az EPA (eikozapentaénsav) és az ALA (alfa-linolénsav). Bár az emberi szervezetnek szüksége van omega-3 zsírsavakra a normál fejlődéshez, testünk a vitaminokhoz hasonlóan ezeket sem képes előállítani, ezért csak táplálkozás útján tudjuk bevinni azokat.

Az állati eredetű omega-3 DHA és a négyszeresen telítetlen omega-6 arachidonsav (AAaz emberi agy fő lipid komponensei – azaz létfontosságú vegyületei – melyek a sejthártya szerkezeti elemeiként funkcionálnak. Ezért nem csak a koraszülött babáknál, hanem minden csecsemőnél fontos a megfelelő omega-3 és omega-6 zsírsav szint biztosítása ebben a rendkívül gyors fejlődési szakaszban.

Az anyatejen felnövő babák esetében az egyetlen tápanyagforrás az anyatej. Ezért fontos a szoptatós kismamák diétáját omega-3 DHA tartalmú készítménnyel kiegészíteni, amely az anyatej DHA tartalmát is előnyösen befolyásolja.

Az omega-3 DHA:

  • nélkülözhetetlen az agy és az idegrendszer fejlődéséhez, ezáltal segíti az érzékszervi intelligencia fejlődését,
  • pozitívan befolyásolja a szemideghártya, ezáltal a látásélesség fejlődését,
  • növekszik a gyermek szellemi teljesítőképessége, ez kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb alvást eredményez,
  • erősebbé válik az immunrendszer, ezáltal növekszik az allergiával szembeni ellenálló képesség is,
  • csökken az egyes típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye.
     
AZ ÉRETT ÚJSZÜLÖTTEK ÉS AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK


A legtöbben ma már tisztában vannak azzal, hogy az emberi szervezetnek szüksége van az omega-3 zsírsavakra a normál működéshez (ezért is nevezik őket esszenciális, azaz alapvető fontosságú zsírsavaknak).

Fontos, hogy a szülők tudjanak arról, hogy a születendő gyermekük számára a legjobb, ha omega-3 raktárai mihamarabb feltöltődnek és sosem ürülnek ki, így biztosítva immunrendszerük, agyuk és idegrendszerük optimális ütemben való fejlődését.

A legalább 37 hétig pocakban lakóknál ezzel nincs is probléma, mert ilyenkor az anyuka sokat tehet azért, hogy a gyermek megkapja a szervezete számára szükséges omega-3 és omega-6 zsírsavakat már a magzati szakaszban. A harmadik trimeszterben ugyanis már viszonylag nagy mennyiségű zsírsav átjut a méhlepényen keresztül a magzat szervezetébeezért ha a kismama a terhesség alatt gondoskodik saját omega-3 raktárainak feltöltéséről, azzal születendő gyermeke szervezetébe is juttat az értékes zsírokból, amik fokozzák az agy, az immun- és az idegrendszer fejlődését.
 

NÖVÉNYI VS. ÁLLATI OMEGA-3

Fontos megjegyezni, hogy a növényi eredetű omega-3 zsírsavat sokkal nehezebben hasznosítja az emberi szervezet, csakúgy, mint a növényekben található vasat. Továbbá az omega-3 (LNA) tartalmú növényi olajokban az omega-6 zsírsavak is megtalálhatóak, és ezeknek az aránya többszöröse az omega-3 zsírsavnak (a lenmagolaj kivételével, melyben több az LNA omega-3, mint az omega-6).

A tévhitekkel ellentétben az emberi szervezet csak nagyon kis mennyiségben képes a növényi alfa-linolénsavat EPA-vá átalakítani, és ez az átalakítás nem is túl hatékony.

Ennek az az oka, hogy az emberi szervezetben nagyon kevés található meg az úgynevezett delta-6 enzimből, amelynek segítségével az LNA EPA-vá alakítható. Továbbá ezt az enzimet használja az összes omega zsírsav, így az omega-6 is - tehát ha a szervezet omega-6 szintje magas, akkor a delta-6 enzimek száma tovább csökken, mert az omega-6 felhasználja azokat.


Az optimális omega-3 szint elérésének vitathatatlanul legjobb módja, ha az édesanya sok mélytengeri halat fogyaszt a terhesség és a szoptatás alatt. Ha azonban valaki nem szereti a halhúst, vagy nincs lehetősége heti több alkalommal azt enni, akkor remek megoldást jelentenek a halolaj készítmények.
 

Tipp: Halolaj választásakor mindig figyelj arra, hogy olya készítményt vásárolj, amit várandós nők is biztonsággal fogyaszthatnak!
 

A KORASZÜLÖTT BABÁK ÉS AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK


A koraszülött babáknál sajnos nem ilyen „egyszerű” a dolog, ugyanis mivel ők már a harmadik trimeszter korai szakaszában világra jönnek, szervezetükből teljesen, vagy részben hiányoznak az esszenciális zsírsavak, ezért ezeket születés után kell pótolni náluk.

Egyes kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak anyatejjel való pótlása előnyös lehet a koraszülött gyermekek fejlődésére nézve. Ezeket az eredményeket összegyűjtöttük és röviden összefoglaltuk, hogy ne kelljen a hosszú, idegennyelvű anyagokat végig olvasnod!
 

Mennyi omega-3 DHA-t kell bevinni a szoptatás ideje alatt?

Már kevés direkt omega-3 DHA bevitel esetén is komoly, gyorsan észrevehető DHA növekedés indul el az anyatejben.

A szoptatás ideje alatt napi 300 mg omega-3 DHA fogyasztás esetén az anyatejben található DHA szintje 0,39%-ra emelkedik, ami már magasabb annál (0,35%), ahol a kutatások jobb mentális és vizuális fejlődést és eredményeket tapasztaltak a vizsgált babák esetén.

Napi 200 mg omega-3 DHA 4 hónapon át tartó fogyasztása esetén is már növekedett a DHA tartalom a vérplazma foszolipidben, és a babák 30 hónapos korukban jobban teljesítettek a BPD (Bayley Psychomotor Development Index) felméréseken.


További kutatásokban szintén pozitív összefüggést találtak a babáknál az anyatejben lévő magas omega-3 DHA szint és a látás, valamint az agy bizonyos területeinek fejlődése között. Lássuk, milyen eredményt hoztak az ezt vizsgáló tanulmányok!
 

KUTATÁSOK AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK HATÁSÁRÓL KORASZÜLÖTT BABÁKNÁL 


1. Ane C. Westerberg - Attention among very low birth weight infants following early supplementation with docosahexaenoic and arachidonic acid

A norvég Ane Cecilie Westerberg dietetikus professzor több tanulmányában is vizsgálta a nagyon alacsony súlyú, koraszülött gyermekek táplálékbevitelét és növekedését. A professzor elsődleges érdeklődési területe a csecsemők táplálása és kognitív fejlődése és későbbi egészsége közti kapcsolat.

A professzor a fent megnevezett tanulmányában a DHA és AA zsírsavak koraszülött babák kognitív fejlődésére gyakorolt hatásait vizsgálta, melyek nagyon biztató eredményeket hoztak.

A kutatás alapjául szolgáló vizsgálatot 129 nagyon koraszülött, 1500 gramm születési súly alatti csecsemőn végezte, a következőképpen: A babákat olyan anyatejjel táplálták, melyet 100 milliliterenként 0,5 ml, 32 mg DHA-t és 31 mg AA-t tartalmazó olajjal dúsítottak fel. A kutatásban részt vevő gyermekek a születés utáni első héttől a 9. hétig, azaz 2 hónapig kapták ezt az omega-3 és omega-6 zsírsavakkal „felturbózott” tejet.

A randomizált, dupla vak próbás, placebó-kontrollált kutatásban részt vevő gyermekek kognitív funkcióit (kísérleti csoport: 44 fő, kontrollcsoport: 48 fő) 20 hónapon keresztül nyomon követte Westerberg professzor és csapata.

A 20. hónap betöltésekor a kutató csapat néhány tesztet  végzett el a gyermekeken. Figyelmük kapacitását két, úgynevezett szabad játékon keresztül mérték, amik igazolták az omega-3 és omega-6 zsírsavak és a babák figyelme közti pozitív kapcsolatot 20 hónapos korban. Azok a csecsemők, akik DHA és ALA kiegészítést kaptak, a vizsgálatok során jobban érdeklődtek a nekik adott játékok iránt és jobban koncentráltak rájuk, mint a kontrollcsoport tagjai.

A kutatás konklúziója az volt, hogy a korai fejlődési szakaszban az anyatej DHA és AA zsírsavakkal való kiegészítése pozitív hatással van a koraszülött gyermekek figyelmének kapacitására. Westerberg professzor szerint tehát van okunk feltételezni, hogy a magasabb DHA szint fokozza a gyermekek mentális fejlődését. (_)

 

2. University of Adelaidean - Omega-3 breakthrough for premature babies

Az ausztráliai Adelaidean Egyetem hasonló, ezzel foglalkozó kutatása hatalmas áttörést jelentett ezen a területen. 

Az Adelaidean Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatása van az omega-3 zsírsavaknak a koraszülöttekre, akiket a rövidebb pocakban töltött idő miatt különféle fejlődési rendellenességek fenyegetnek.

A 6 éven keresztül zajló kutatást Dr. Marius Makrides, a Nő- és Gyermekegészségügyi Kutató Intézet munkatársa és Bob Gibson, az Adelaidean Egyetem professzorra vezette, az eredmények pedig kimutatták, hogy a koraszülött babáknak anyatejen vagy csecsemőtápszeren keresztül adagolt, nagy mennyiségű omega-3 zsírsavak segítik a babák mentális fejlődését.

A kutatók megfigyelték, hogy a 33. hét előtt megszületett babák agyában nem elég fejlett az egyik legfontosabb lipid, a dekozahexaénsav (DHA), ami károsodott mentális fejlettséghez vezethet.

Ennek ellensúlyozására napi 1000 mg DHA-t adtak be a csecsemőiket szoptató anyukáknak halolaj készítmény formájában, azok a babák, akiket pedig tápszerrel tápláltak, megfelelő mennyiségű DHA-val kiegészített formulát kaptak.

Az 5 ausztrál kórházban végzett kutatás során összesen 657 csecsemőt vizsgáltak, aminek során megállapították, hogy a magas DHA-diétán levő babáknál 50%-kal kevesebbnél jelentkeztek mentális zavarok, mint azoknál, akik nem kaptak DHA kiegészítést.

Hasonló eredményt tudtak kimutatni a nagyon korán megszületett, 1250 grammnál is kisebb testtömegű babáknál is. A magas DHA-dózist kapó babáknál 40%-kal csökkent a mentális zavarok előfordulási gyakorisága. (_)
 

ÖSSZEGZÉS


A kutatások tanulsága szerint tehát fontos, hogy a koraszülött babák mihamarabb hozzájussanak a számukra kiemelten fontos omega-3 és omega-6 zsírsavakhoz annak érdekében, hogy szervezetük, agyuk, idegrendszerük és látásuk a lehető legoptimálisabban fejlődhessen már az első napoktól.

Fontos, hogy az omega-3 pótláshoz olyan halolaj készítményt válassz, ami 

  •  kismamák és szoptató nők számára is biztonságosan fogyasztható,
  •  megfelelő mennyiségű EPA és DHA zsírsavat tartalmaz,
  •  nagy múltú, az omega-3 készítmények gyártása terén elismert cég terméke,
  •  már tudományos kutatások során is bizonyította hatásosságát, biztonságosságát.

 

Az Eskimo-3 készítmények számos, halolajjal végzett kutatás alapját képezték, fogyasztásuk pedig kifejezetten ajánlott a várandós nők és szoptatós anyák számára.  Az igazolt eredetű, vadhalászatból származó alapanyagoknak és az évtizedes múltra visszatekintő gyártási technológiának köszönhetően az Eskimo-3 olajak stabilak, tiszták és biztonságosan fogyaszthatók.

Keresés