Csodálatos koleszterinszint csökkentő a tenger mélyéről

Csodálatos koleszterinszint csökkentő a tenger mélyéről

Az elmúlt hetekben már két természetes koleszterinszint csökkentő hatású szerrel foglalkoztunk, a növényi szterolokkal és sztanolokkal, valamint az allicinnel. Most szeretnénk megismertetni olvasóinkat az omega-3 zsírsavak koleszterin szintre gyakorolt jótékony hatásáról.

A korábban megismertetett természetes anyagok képesek bizonyítottan – és nem gyógyszeres úton – csökkenteni a koleszterinszintünket, sőt az allicin nem csak a magas koleszterinszintet, hanem annak a káros – és egyáltalán nem mellékes – hatásait is csökkenti (pl. koszorúér betegség és egyéb szív- és érrendszeri betegségek).

Az allicinhez hasonló több fronton is jótékony hatást kifejtő csodaszerek az omega-3 zsírsavak. Nem csak a káros koleszterin (LDL) szintet képes csökkenteni az omega-3 zsírsav, hanem az LDL okozta jelentős kockázatokat (pl. érszűkület, vérrögképződés) is képes mérsékelni.

Nézzük meg, hogy pontosan mit is érdemes tudni az omega-3 zsírsavakról?

Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok, melyek kiemelten fontosak a szív és az erek egészsége szempontjából. Ezeket a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért táplálkozással, vagy táplálék kiegészítőkkel kell bevinnünk őket. Ezt halolajak vagy halolajkapszulák formájában tudjuk megtenni, amelyekben olyan értékes omega-3 zsírsavak találhatóak meg, mint az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA).


A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak – DHA és EPA – jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet már az 1970-es években felismertek a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Az eszkimók nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, de ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a kardiovaszkuláris megbetegedés. Az ezekben a zsírokban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsavak csökkentik a koleszterin- és triglicerid szintet, a pulzus számot, a vérnyomást és az érelmeszesedést.


A legelérhetőbb EPA és DHA források a különböző hidegvízi halfajták (pl. lazac, hering, makréla, szardella és a szardínia). Érdekesség, hogy a halak értékes forrásai az omega-3 zsírsavaknak, azt azonban nem maguk állítják elő, hanem a táplálékul szolgáló algákból vagy planktonokból nyerik.

Milyen hatásai vannak a magas koleszterinszintre és az azzal járó megbetegedések megelőzésében az omega-3 zsírsavaknak?

• Képesek csökkenteni a rossz koleszterin (LDL) mennyiségét, és növelni a jó koleszterin (HDL) szintjét. Így hatásuk kettős, hisz a jó koleszterin, mint egy koleszterin rendőr képes „harcolni” a rossz koleszterin ellen, eltávolítja az LDL-t vérből.
• Nagyon érdekes hatásuk, hogy a kicsi és sűrű állagú rossz koleszterint (LDL) nagyobbá és kevésbé sűrű állagúvá alakítja. A nagyméretű részecskék már gyorsabban tűnnek el a keringésből, kevésbé ágyazódnak be az érfalakba, így is csökkentik az infarktus, a trombózis vagy akár a hirtelen szívhalál esélyét. Szakemberek ma már fontosabbnak tartják az omega-3 LDL részecske növelő hatását a mért koleszterinszintnél. (Fontos megjegyezni, hogy a „hagyományos” koleszterint szint csökkentő gyógyszereknek (sztatinoknak) nincs ilyen, LDL formáló hatásuk).
• Az alacsony omega-3 szint a szervezetben hasonlóan veszélyes, mint a magas koleszterinszint, ugyanis ez előbbi a hirtelen szívhalál legfontosabb rizikófaktora.
• Az omega-3 további kedvező hatása a jobb eicosanoid összetétel, amely csökkenti a vér rögösödési képességét és az érfal gyulladását. A magas koleszterinszint jelentősen növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát, így ez a legtöbb ilyen problémával küzdő embernél ez jelentős kockázatot hordoz egy esetleges trombózis miatt.
• Stabil, természetes omega-3 tartalmú halolaj hatására nagymértékben növekszik egy fontos természetes értágító, a nitrogén oxid szintje. Az érszűkület szintén az egyik velejárója a magas koleszterinszintnek (mivel a felhalmozódott, lerakódott koleszterinmassza szűkíti az erek tényleges átmérőjét, ahol a vér áramolni tud).

Néhány meggyőző érv az omega-3 zsírsavak kockázat csökkentő hatásáról a magas koleszterinszinttel kapcsolatos megbetegedéseknél

• Tom Saldeen (M.D., Ph.D.) kutatásai során azt találta, hogy napi 3 kapszula természetes halolaj fogyasztása a korábban infarktust szenvedettek esetén (2000 beteg) a teljes halálozást és a szív eredetű halálozást 2 éven belül 29%-kal csökkentette.
• Ismét más tanulmányban 3,5 éven át követtek 12 000 infarktusos beteget. Napi 1 gr omega-3 zsírsav fogyasztását követően a teljes halálozás 15%-kal, a hirtelen halál 45%-kal csökkent.
• Más vizsgálatok kimutatták, hogy az omega-3 zsírsav jobb prevenciós effektust mutat a hirtelen szívhalál tekintetében, mint a koleszterincsökkentők. 97 különböző vizsgálatba 276 000 pácienst vontak be. Különböző koleszterincsökkentőket (sztatinok, fibrátok, resinek, nikotin sav) hasonlítottak össze az omega-3 zsírsavakkal. A teljes halálozás tekintetében az omega-3 volt a legjobb hatású, 23%-os csökkenéssel, míg a sztatinok 13%-os csökkenést értek el. Más koleszterincsökkentőknek szignifikáns hatásuk nem volt. A kardiovaszkuláris halálozást az omega-3 zsírsavak 32%-al, a sztatinok csak 23%-al csökkentették.

Eskimo halolaj készítmények felnőtteknek:

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 590 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! MENNYISÉGI AKCIÓ! Helyezz a kosárba legalább 2 doboz 60 darabos Eskimo-3 halolaj kapszulát és a termék ára 3.590 Ft-ról 2.745 Ft-ra fog változni!

    3 590 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  5 490 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    5 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény. 12 éves kortól szedhető

    8 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  7 790 Ft‎

  Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény.

    7 790 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód