14 tény, amit biztosan nem tudtál a C-vitaminról

14 tény, amit biztosan nem tudtál a C-vitaminról

Tudtad, hogy Szentgyörgyi Albert igazából a feleségének köszönheti a C-vitamin felfedezését? Hogy legelőször „nemtudomcukor” nevet adták a C-vitaminnak? Hogy a C-vitamin egy természetes antihisztamin? Hogy segíti a kollagén termelést a bőrben? Hogy hány millió éve veszítettük el a képességünket, a C-vitamin termelésére? Nem??!! Akkor tarts ma velünk, összegyűjtöttünk néhány érdekes, és meglepő tényt a C-vitaminnal kapcsolatban!

Nézzünk először egy kis C-vitamin történelmet!

A C-vitamin hiányakor kialakuló skorbut az egyik legrégebben ismert hiánybetegség, már a 16. század elején írtak róla. De csak 1912-ben tengerimalacokon végzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a skorbut valóban hiánybetegség. 1920-ban C-vitaminnak nevezték el azt a tápanyagkomponenst, amelynek hiánya a skorbutot okozza. Fontos, hogy ekkor még nem tudták, hogy milyen vegyület pontosan a C-vitamint, csak nevet adtak neki, mert tudták, hogy létezik.

Szentgyörgyi Albert először nem is tudta, hogy a C-vitamint sikerült azonosítani 1927-ben – akkor még állatok mellékveséjéből nyerte ki a vegyületet – amit az eredményét bemutató cikkében „nemtudomcukor” néven nevezett el, de a tudományos lap szerkesztője nem találta megfelelőnek, és a hexuronsav elnevezést javasolta. Ekkor egy év alatt még csak 25 grammot tudott belőle előállítani, 5 ével később viszont már egy hét alatt 1,5 kg C-vitamint sikerült előállítania paprikából.

Szentgyörgyi által mesélt történet szerint a felesége a vacsora mellé készített neki paprikasalátát, amit nem akart megenni (mint egy rossz kisgyerek…), és inkább azt mondta, hogy be kell vinnie a laborba megvizsgálni, hogy van-e benne C-vitamin. Állítólag így nézte meg először, hogy a paprika tartalmaz-e C vitamint, aminek aztán a Nobel díjat is köszönhette…

Tudtad, hogy a C-vitamin...

- volt az első vitamin, amit gyártottak, és tabletta formájában előállítottak, hogy azt étrendkiegészítőként szedhessék az emberek?

- lehet a rák elleni harc egyik eszköze? Egyes orvosok a rákkezelés részeként magas dózisú C vitamint alkalmaznak, amit intravénásan adnak be. Az Otago Egyetemen végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a magasabb C vitamin szintet tartalmazó tumorok kevésbé agresszívak, és lassabban növekednek, mint azok, amelyekben alacsonyabb a C-vitamin szint. Azt is megállapították, hogy azok a betegek, akik szervezetében magasabb a C-vitamin szint tovább élnek, mint azok, akik nem, vagy csak kevesebb C vitamint szednek.

- ajánlott napi adagja 80 mg körül van felnőttek számára? De Szentgyörgyi Albert, a C-vitamin felfedezője napi 1000 mg-ot fogyasztott egészségesen, betegség esetén pedig napi 8-9000 mg-ot.

- segíthet a fogyásban? Azok az emberek, akiknek megfelelő a szervezetükben a C-vitamin szint, akár 30%-kal több zsírt égetnek el, mint azok, akiknek alacsony.

- előállítására csak 3 emlős nem képes? A tengerimalacok, a gyümölcsös denevérek, és a főemlősök (igen, ha nem akarunk túl tudományosan fogalmazni, akkor a majmok és mi). Valahogy az evolúció során, több mint 45 millió évvel ezelőtt elveszítettük ezt a képességünket, hogy képesek legyünk a szervezetünkben szintetizálni, létrehozni a C vitamint. Ez azt jelenti, hogy nekünk ezt a táplálékkal kell a szervezetünkbe bevinni.

- termelésére képes emlősök akár 10-szer annyi ideig élnek, mint ahány évesen elérik a fizikai érettséget. Az embereknél ez azt jelentené, ha 18 évesen válunk fizikailag éretté, akkor akár 180 éves korunkig is élhetnénk. A valóságban az embereknél ez a szám csak 3-4-szeres.

- szükséges a kollagén termeléséhez, ami létfontosságú a csontok, az inak, a porc és a bőr növekedéséhez, egészségéhez?

- egyes kutatások szerint támogatja a szív- és érrendszer egészségét, mivel csökkenti a magas vérnyomást és a rossz koleszterin szintet? Emellett segít az erek rugalmasságának megőrzésében is.

- befolyásolja a vércukor szintet, így a cukorbetegeknek érdemes gyakrabban ellenőrizniük a vércukor szintüket, amikor C vitamint szednek?

- természetes antihisztamin? Hatékony megoldás az allergia szezonban, és bizonyítottan segít enyhíteni az allergiás nátha és a szénanátha tüneteit.

- elengedhetetlen az egészséges szemek számára? Nagy mennyiségben van jelen a szemben, véd az UV sugárzásból származó szabadgyökök ellen. A hajszálerek megerősítésében, és a szaruhártya alakjának megőrzésében is segít. Vizsgálatok azt mutatják, hogy megakadályozhatja a szürkehályog kialakulását.

- egy erős antioxdáns? Megvédi a szervezetünket sok mérgező anyagtól, így például a dohányos embereknek – mivel több mérget visznek be a szervezetükbe – érdemes 30%-kal több C vitamint bevinniük, mint nem dohányos társaiknak.

- fontos az agyban lévő speciális hormonok, a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) termelésében? Ezek szállítják az „üzeneteket” az idegsejtek között, így az agy működésében is elengedhetetlen.

- igényünk néhány szakértő, mint például Dr. Thomas E. Levy kardiológus szerint olyan magas, amit már képtelenség táplálékkal bevinni? Ő mindenképpen javasolja a C-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők használatát.

Próbáld ki a CIBIVIT 500 C-vitamint, az Allimax gyártójának új termékét most bevezető áron!

(_)(_)(_)(_)(_)

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód