Így lehetsz vitaminhiányos – avagy a felszívódásban rejlő nagy kérdések

Így lehetsz vitaminhiányos – avagy a felszívódásban rejlő nagy kérdések

Sajnos kevesen tudják, hogy azzal még nem tettünk meg mindent az egészségünkért, hogy szedünk valamilyen vitamin készítményt. Mivel az, hogy bevesszük ezeket a termékeket, önmagában még nem jelent garanciát arra, hogy az abban található tápanyagok fel is szívódnak a szervezetünkben. Utána jártunk, hogy milyen tényezők befolyásolják az egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Tabletták, kapszulák szétbomlási ideje

Annak érdekében, hogy a szervezet hasznosítani tudja a bejuttatott vitaminokat és ásványi anyagokat, fontos, hogy azok minél hamarabb ki tudjanak oldódni a kapszula vagy tabletta formából.

Egy amerikai kutatásban megvizsgáltak 49 ismert, kereskedelmi forgalomban kapható vitamint, melyeket kapszulaként vagy tablettaként gyártottak. Arra voltak kíváncsiak, hogy a termékek képesek-e a bennük található mikrotápanyagokat a potenciális felszívódáshoz szükséges 24 percen belül felszabadítani, azokat a szervezetünk, az emésztőrendszerünk számára megfelelő formába hozni. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált 49 vitamin közül 25(!) nem volt képes ez idő alatt kioldani a benne található vitaminokat. Ez a kötöttség a folyékony, vagy por alapú vitaminkészítmények esetén nem áll fenn, azok felszívódása akár már a szájban is elkezdődhet.

Kötőanyagok, segédanyagok, töltőanyagok

A tabletta formájú vitaminok gyártási folyamata során sokszor mindenféle extra kiegészítőt adnak a termékhez. Ez azt segíti, hogy az összetevőket „összeragasszák”, vagy a gyártási folyamatot optimalizálni tudják. Ezek az adalékok nem károsak a szervezetünkre, viszont lassítják az oldódási folyamatot. Ha a mikrotápanyagok csak késve „szabadulnak” fel a tablettából, akkor előfordulhat, hogy a szervezetünk azokat már nem tudja hasznosítani, így a vitaminok és ásványi anyagok jelentős része szinte érintetlenül távozhat a szervezetünkből.

Fényes felületű multivitamin tabletták

Biztosan te is láttál már olyan multivitamin tablettát, aminek a felülete fényes volt. Ez azért van, mert bizonyos gyártók bevonják a tablettáikat valamilyen viasz-jellegű anyaggal, ami segít megőrizni a nedvességet, és így hosszabb lesz a tabletták szavatossági ideje. Ezt természetesen jó egy vitamingyártó cég számára, de rossz hír a vásárlónak, mert ezek a bevonatok csökkentik a kapszula vagy multivitamin tabletta oldhatóságát, azaz késleltetik, hátrányosan érinthetik a benne található tápanyagok felszívódását.

Túl sok cukor, mesterséges édesítőszer, kukorica szirup

Egyes gyártók meggyőződése, hogy ha „jó íze van”, ha elég édes a vitaminkészítményük, akkor azzal kedvet csinálnak az embereknek, hogy az ő terméküket válasszák. Ezek a sokszor genetikailag módosított édesítőszerek akár súlygyarapodáshoz is vezethetnek, illetve szintén gátolhatják a mikrotápanyagok szervezetbe való bejutását, felszívódását, ezért érdemes figyelni rájuk. A kukorica szirupban található fruktóz hozzájárul a króm, magnézium, cink és réz hiányos állapot kialakulásához. A cukor pedig blokkolja a C-vitamin, a kalcium és a magnézium felszívódását.

Mi a megoldás?

1. lépés - A tabletta és kapszula formájú multivitaminok helyett válassz inkább por állagú, vagy folyékony készítményt!

A multivitamin folyékony formában biztosítja a mikrotápanyagok gyors felszívódását. Az „American Pharmaceutical Association” tankönyve szerint a „a vizes, folyékony oldatban oldott hatóanyag a leginkább biológiailag hozzáférhető (felszívódó) formában van. Mivel a gyógyszer már oldatban van, a szisztémás felszívódás előtt nincs szükség oldódási (szétesési) lépésre.”

2. lépés - Mindig vizsgáld meg az összetevőket!

Nagyon fontos, hogy ne csak a termék vitamin- és ásványi anyag tartalmat vizsgáld. Nézd az egyéb, nem hasznos összetevőket is. Ha lehetőséged van, akkor kerüld a cukrot, kukorica szirupot, mesterséges édesítőszereket, kötőanyagot, töltőanyagot, segédanyagot, mesterséges színezéket és tartósítószert (BHA/BHT) tartalmazó termékeket.

Néhány további hasznos információ a vitaminok és ásványi anyagok felszívódásával kapcsolatban

1. A felszívódási zavaroknak két oka is lehet: hiányzik a szervezetünkből egy felszívódást segítő enzim, vagy maga a bélfal nem képes ellátni ezt a feladatot. Ilyenkor a bélfal sejtjei nem megfelelően működnek, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, érdemes vele orvoshoz fordulni.

2. A C-vitamint segíti a vas felszívódását.

3. A zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitamin hiány kialakulhat, ha valaki zsírfelszívódási zavarban szenved.

4. A kalcium felszívódásához D-vitaminra van szükségünk.

5. A nikkel felszívódását gátolják egyes élelmiszerek – például a tej, kávé, tea és a narancslé.

6. A vegán étrendet követők kiemelten ki vannak téve a B12-vitamin hiánynak. Ugyanis a B12-vitamin legfőbb forrásai a hal, a hús, és a tojás.

7. Az egyes vitaminok felszívódását megnehezíti bizonyos gyógyszerek (pl. lipidszintcsökkentők) elhúzódó használata, ez pedig a zsírban oldódó vitaminok hiányához vezethet.

8. Tojásfehérje hosszú időn át tartó rendszeres fogyasztása veszélyes lehet, mivel a biotin (H-vitamin) felszívódását megakadályozó anyagot tartalmaz.

9. A sok szénsavas üdítő, valamint a nagy mennyiségű húsfogyasztás foszfor többletet okozhat, ami gátolja a vas felszívódását és felborítja a foszfor-kálcium arányt.

10. A túl sok kalcium megakadályozza a vas és a cink felszívódását.

Források: CaltonNutrition.com, OGYÉI.GOV.hu, Házipatika.hu, MedicalOnline.hu, Egészségkalauz.huEgészségtükör.hu

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód