Miért olyan fontos a D-vitamin pótlása télen?

Miért olyan fontos a D-vitamin pótlása télen?

A napfény vitaminnak is nevezett D-vitamin kulcsfontosságú szervezetünk egészséges működéséhez. Nem csak az egészséges csontokért felel, de számos szervünk kiegyensúlyozott működéséhez is elengedhetetlen. Bár szervezetünk is képes előállítani, mégis a Föld északi féltekén élők közel fele szenved D-vitamin hiányban. Milyen egészségügyi rizikókat rejt magában a hiánya, és hogyan pótolhatjuk ezt az értékes vitamint? Olvass tovább a részletekért!

A napfény vitaminnak is nevezett D-vitamin, amely sokkal inkább tekinthető hormonnak, mint egyszerű vitaminnak, nem csak emiatt különleges. Az elmúlt években kapott kiemelt figyelmet, hiszen azon túl, hogy hozzájárul csontjaink egészséges növekedéséhez, számos jótékony hatással bír szervezetünkre. Miért olyan fontos számunkra, és hogyan pótolhatjuk a téli hónapokban? Ennek jártunk utána!Már az iskolában megtanultuk, hogy a kalciferol gyűjtőnévre hallgató D-vitamin zsírban oldódó vitamin. Amit azonban sokan nem tudnak, hogy a D-vitamin a biológiai hatások révén, amelyekben aktív résztvevő, sokkal inkább tekinthető hormonnak, mint vitaminnak. A szervezetünk egészséges működéséhez pedig elengedhetetlen testünk megfelelő D-vitamin ellátottsága. Különlegessége, hogy a szervezetünk maga is képes előállítani, azonban csak napfény, vagyis ultraibolya sugárzás hatására, emiatt is nevezik napfény vitaminnak. Ha azonban nem jutunk elegendő napfényhez, ami télen gyakran előfordul, máshonnan kell pótolnunk ezt az értékes vitamint. Szerencsére nem vagyunk teljesen kiszolgáltatva az időjárásnak, hiszen számos élelmiszerből is hozzájuthatunk. Melyek ezek?

A legfőbb D-vitamin forrásaink

A D-vitaminban leggazdagabb élelmiszereink közé tartozik például a tojás és a tejtermékek, ráadásul ezekből az üzletek polcain találhatunk már D-vitaminnal dúsított változatokat is. Szintén hozzájuthatunk ehhez az értékes tápanyaghoz a gomba és zsíros halak fogyasztásával. A gomba kiválasztásánál azonban fordítsunk kellő figyelmet a termesztés módjára, hiszen a sötétben termesztett gombák nem képesek D-vitamint előállítani. Halak közül pedig javasolt a zsírosabbakat választani, mint a lazac, pisztráng, makréla vagy tonhal. Ráadásul a mélytengeri halak fogyasztásával két legyet ütünk egy csapásra, hiszen a szervezetünk számára oly fontos omega-3 zsírsavakban is gazdagok. Kedvelt élelmiszereink mellett létezik egy másik remek D-vitamin forrás is: A Brainsharp halolaj készítmények természetes D- és E-vitamin, valamint Q10 koenzim, ligetszépe olaj források is, ezáltal pozitívan támogatják az agyműködést. (12 éves kortól ajánlott.) 12 éves kor alatt pedig az Eskimo Kids halolaj készítményeket ajánljuk omega-3 és D-vitamin együttes pótlására.

Ha hiányzik...

Láthatjuk, hogy a szükséges D-vitamin mennyiséghez változatos módokon juthatunk hozzá, mégis a becslések szerint a lakosság közel 40-75%-a szenved hiánybetegségben. Ha szeretnéd elkerülni a D-vitamin hiányából származó betegségeket, megelőzésként érdemes naponta legalább 2x15 percet a szabadban tartózkodni napsütéses időben, hogy elegendő természetes napfényhez jusson szervezeted. A tél végéhez közeledve gyakran vagy feszült, ideges, és sokszor érzed magadat fáradtabbnak a szokásosnál? Elképzelhető, hogy D-vitamin-hiány áll a tünetek hátterében.

A D-vitamin szerepe testünk egészségében

Noha sokan még mindig úgy hiszik, a D-vitaminnak csak a csontanyagcserében van szerepe, ez így nem pontos. Sokrétű kutatások igazolták, hogy a D-vitamin több szervünkre, illetve szervrendszerünkre hat, a hiányzó hormon pótlása emiatt kulcsfontosságú. Legalapvetőbb feladatai közé tartozik, hogy segíti a kalcium és foszfor felszívódását, ami fontos az egészséges növekedés, a csontok és fogak megerősödése szempontjából. Emellett erősíti az immunrendszert is, amely a betegségek elleni küzdelem miatt lényeges. Javítja a pajzsmirigy működését és csökkenti a gyulladásos folyamatokat. Segíti az izmok összehúzódását, az idegrendszer és az izmok közötti koordinációt. De itt még nem ér véget a D-vitamin jótékony hatásainak sora. Segít az influenzával való küzdelemben is, ami különös nyomatékkal bír mostanság, az influenzaszezon kellős közepén! Ez a nélkülözhetetlen tápanyag a testi bajok mellett lelki bajok gyógyítója is lehet. Bizonyítottan segít a depressziós tünetek enyhülésében, és kiegyensúlyozza az erős hangulatingadozásokat.

A D-vitamin hiány egészségügyi rizikói

Ha izomgyengeséget, vagy csontfájdalmat, tartós fáradtságot tapasztalsz, elképzelhető, hogy D-vitamin hiány áll a hátterében. Azonban a tünetek sok ember számára rejtve maradnak. Fontos kiemelni, hogy a nem megfelelő D-vitamin ellátottság tünetek hiányában is komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Emiatt érdemes laborvizsgálattal ellenőriztetni a D-vitamin szintünket, és orvossal konzultálni a szükséges tápanyagpótlás mértékéről.

Milyen betegségek előfordulását okozhatja az alacsony D-vitamin szint?

Az elhízott embereknél a D-vitamin szint meglepően alacsony. Kutatások igazolták, hogy a D-vitamin hiány felelős lehet az elhízás kialakulásáért. A szív- és érrendszeri betegségek esetén is gyakran kimutatható ennek a hormonnak a hiánya. D-vitamin hiányosoknál gyakrabban alakulhatnak ki kardiovaszkuláris betegségek, és a halálozási arány is magasabb az ő esetükben, mint egyébként. Gyermekeknél súlyos asztmás tüneteket okozhat, míg az idősebb betegeknél fokozhatja a demencia (kognitív zavar) kialakulásának esélyét.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

Az elmúlt években komoly szakmai vita övezte azt a kérdést, hogy valójában mennyi is az a D-vitamin mennyiség, amely szükséges szervezetünk egészséges működéséhez. A legfrissebb kutatások szerint jóval több D-vitaminhoz kell hozzá jutnunk, mint azt korábban gondolták. Gyermekeknek 100-200 NE (nemzetközi egység), terheseknek és szoptatós kismamáknak 800-1000 NE az RDA alapján meghatározott ajánlott napi mennyiség. A 65 év alatti felnőtteknek  200-400 NE, idősebbeknek 400-800 NE javasolt, abban az esetben, ha rendszeresen tartózkodunk a szabadban. Télen ennek akár a háromszorosát, négyszeresét is szükséges lehet pótolnunk.

Mennyi vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a gyerekeknek?

Mennyi vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a felnőtteknek?


A szükséges D-vitamin mennyiséghez a napfényből természetes úton juthatunk hozzá, azonban a téli ködös, felhős időszakban érdemes más forrásokból is pótolnunk ezt az alapvető fontosságú tápanyagot. Ha az étrendünkbe beépített magas D-vitamin tartalmú ételek nem bizonyulnak elegendőnek, orvosunkkal konzultálva pótolhatjuk a szükséges tápanyagmennyiséget étrend-kiegészítő vagy vitaminkészítmény formájában is.

D-vitamin tartalmazó készítményeink:

 • Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény. 12 éves kortól szedhető

    8 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  7 790 Ft‎

  Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény.

    7 790 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  6 490 Ft‎

  A Mivitotal Family egy prémium összetételű és hatékonyságú svéd folyékony alapú vitamin készítmény. A 12 féle vitamint, 6 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó termék már 3 éves kortól szedhető, így az egész családnak védelmet biztosít!

    6 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)Források (_) (_) (_)

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód