Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Omega-3 zsírsavakkal a bőrbetegségek ellen

A bőrbetegségek természetes úton való megfékezésének, a tünetek enyhítésének egy népszerű és hatásos módja a táplálkozási szokások megváltoztatása, amivel csökkenthetjük a bőrproblémák kialakulását elősegítő élelmiszerek fogyasztását, és pótolhatjuk a bőr ellenállóképességét fokozó hatóanyagokat a szervezetünkben.  Egy szó mint száz, étrendünk megváltoztatása nagy hatással lehet bőrünk egészségére. Lássuk, az omega-3 tartalmú ételek hogyan segíthetnek a problémás bőrön!
 

EKCÉMA KUTATÁS - A HALOLAJ AZ EGYEDÜLI, AMI SEGÍTETT


Egy korábbi elemzés során szakértők 11 tanulmányt vettek górcső alá, melyek mindegyikében atópiás ekcémában szenvedő alanyokat vizsgáltak. A betegekben az volt a közös, hogy tartottak a gyógyszeres kezelésektől, és igyekeztek inkább étrend-kiegészítőkkel pótolni a szervezetük számára szükséges elemeket,  melyek hiánya hozzájárulhatott a betegségük kialakulásához.

Az elemzett 11 tanulmányban a kísérletben résztvevők az alábbi étrendkiegészítőket szedték: halolaj, olívaolaj, kukorica olaj, cink, szelén, E-vitamin, D-vitamin, B6-vitamin (piridoxin), homoktövis olaj, kenderolaj, és napraforgóolaj (linolsav).

Ennek a 11 különböző anyagnak a hatását vizsgálták az ekcéma tüneteire. A 11 különböző vizsgálat tehát úgy zajlott, hogy mindegyikben a táplálékkiegészítők hatását hasonlították össze egy placebóval (a kontroll csoport egy olyan terméket kapott, ami biztosan nem gyakorol semmilyen hatást az ekcéma tüneteire). A vizsgálatokban összesen 596 felnőtt vagy gyermek vett részt, akiket atópiás ekcémával kezeltek.

Az összehasonlító vizsgálat eredménye az lett, hogy a fent felsorolt összes anyag közül, csak két vizsgálatban tudtak kimutatni mérhető javulást a viszketés és az életminőség javulásának terén, és mind a két vizsgálatban halolajat szedtek a résztvevők.

Tehát a többi 10 anyag egyike sem volt képes mérhető, kimutatható javulást hozni az ekcémás betegeken, csak és kizárólag a magas omega-3 zsírsav tartalmú halolaj. Azok a betegek, akik halolajat szedtek, egyértelmű javulásról számoltak be a viszketés csökkenése terén.
 

„Az ekcéma, az akné, a pikkelysömör és a korpásodás sokak életét nehezíti meg. Ezek megelőzésére nagyon jó ötlet, ha felveszi az étrendjébe az omega-3 zsírsavakat, ezzel növelheti a bőre ragyogását is.” – javasolja a diplomás táplálkozási tanácsadó Daisy Whitbread.


A halolaj természetes bőrápoló, vitaminokkal és zsírokkal táplálja a bőrt, növelik a bőr ragyogását, és megvéd számos bőrbetegségtől. Gyulladásgátló és csökkentő hatása lévén pedig csökkentheti az ekcéma kellemetlen tüneteit.

 

HOGYAN MŰKÖDIK A BŐRÜNK?


Bőrünk két rétegből áll
, egy felhámból (epidermisz), ennek a feladata a bőr legfelső védő rétegének fenntartása és a pusztuló szaruréteg folyamatos megújítása, illetve egy alsó rétegből, az úgynevezett irhából, aminek a szerepe a bőr rugalmasságának és tartósságának biztosítása.

A felhám legkülső rétege „stratum corneum”, azaz a szaruréteg. Ez a réteg nagyrészt elhalt bőrsejtekből, olajokból áll, és egy védőréteget képez, ami az alatta található élő sejteket védi a fertőzésektől, a kiszáradástól, vagy más veszélyektől. Ezek az elhalt bőrsejtek is is képesek megtartani a vizet, hogy a bőrünk felülete egészséges és hidratált legyen - de csak akkor, ha megfelelő a zsírtartalmuk!

Az epidermisz mélyebb rétegeiben található sejtek folyamatosan osztódnak, az így képződött új sejtek kerülnek a bőr külső rétegébe, átveszik ez elhalt sejtek helyét. Ez egy állandó folyamat. Körülbelül 1,6 billió bőrsejtünk van, és óránként 30-40 ezer sejtet veszítünk, ennyi hámlik le normál működés esetén. Ez azt is jelenti, hogy a felhámunk 30 naponta teljesen megújul.

Ez a 30 napos megújulási folyamat magyarázat arra, hogy miért kell kitartónak lennünk, amikor az omega-3 zsírsavak jótékony hatásaira várunk. Azok ugyanis nem a már elhajt bőrsejtekbe épülnek be, hanem az újonnan termelődőkbe. Így néhány hét türelemre mindenképp szüksége van annak, aki a száraz bőr problémáját halolaj szedésével kezdi el kezelni.
 

MI TÖRTÉNIK, HA HIÁNYZOZNAK AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK A SZERVEZETÜNKBŐL?


Életmódunk és bizonyos táplálkozási szokások kiszáríthatják bőrünket. A zsírmentes étrend például megfosztja a bőrt az esszenciális zsírsavaktól, így az nem tudja megkötni a folyadékot, és kiszárad.

Az esszenciális zsírsavak hiánya durva, pikkelyes bőrt és ekcémát okozhat, de hozzájárul a bőr korai öregedéséhez is.

Ma körülbelül minden ötödik embernek száraz, kivörösödött a bőre, atópiás tünetekkel. Ennek oka, hogy az esszenciális zsírsavak metabolizmusa felborul, és csökken a bőr védekező-mechanizmusa. A zsírsavak hiánya esetén ugyanis a bőrből túl sok nedvesség távozik, ami kiszáradáshoz vezet.
 

MIT TEHETÜNK, HOGY BŐRÜK ÚJRA EGÉSZSÉGES LEGYEN?


megfelelő hidratálás, folyadékbevitel alapfeltétel ilyen esetekben, de mint fent is láttuk, hiába pótoljuk a folyadékot a szervezetünkbe, ha a bőrsejtek továbbra sem képesek azt megkötni zsírsav hiány miatt. Tehát „a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel mellett fontos, hogy egészséges zsírokkal is újra feltöltsük a szervezetünket” -mondja Dr. Shilpi Agarwal.



Ezek a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak (EFA-k), segítik a bőrt újra „felölteni”, hogy annak természetes védekező és folyadékmegtartó mechanizmusa működni tudjon. Néhány tanulmány rámutatott, hogy az esszenciális zsírsavak képesek csökkenteni a pattanások miatt kialakuló gyulladást, de az EFA kiegészítéssel kombinált pszoriázis kezelések is sikeresebbek voltak azoknál, ahol nem alkalmaztak  esszenciális zsírsavakat a terápia részeként.

Dr. Agarwal azt javasolja, hogy aki a napi étrendjével nem kapja meg a szükséges mennyiségű omega-3 zsírsavakat, annak a táplálékkiegészítők tökéletes megoldást jelenthetnek. A magas minőségű halolaj készítmények ugyanis megfelelő arányú omega-3 zsírsavakkal vannak ellátva. A termék kiválasztásakor fontos ügyelni arra, hogy a termékben megtalálhatóak legyenek az EPA és a DHA zsírsavak is, hiszen ezek az alkotórészek töltik fel újra a kiszáradt bőrt.
 

MIÉRT FONTOS A DHA ÉS AZ EPA A BŐR SZÁMÁRA?


DHA a bőr strukturális összetevője, ami annak nagy részét képező sejtmembránok egészségéért felelős. Az egészséges sejtmembrán biztosítja, hogy bőrünk lágy, rugalmas és sima legyen. 

Az EPA pedig több szempontból is előnyös a bőr számára:

  • felelős az olajtermelésért és a bőr hidratálásáért,
  • szerepe van a szőrtüszők hiperkeratinizációjának megakadályozásában (ha nem megfelelően működik, akkor a felső karokon gyakran látható kis piros dudorokként jelenik meg),
  • gátolja a bőr korai öregedését,
  • csökkenti az akne kockázatát,
  • gátolja a bőrön belüli károsító anyagok felszabadulását a napozás után, tehát védi a bőrt a napsérülésektől, bizonyos sugárzásoktól.
     
ÖSSZEGZÉS


Összefoglalva a fentieket láthatjuk, hogy a bőr egészséges működéséhez a sok folyadékbevitel és a vitamindús étkezés mellett szükség van megfelelő minőségű esszenciális zsírsavakra és olajokra. Emellett pedig két kutatási eredményt is bemutattunk, hogyan képesek csökkenteni a magas EPA és DHA tartalmú halolaj készítmények a száraz bőr okozta kellemetlen tüneteket és betegségeket. Ha szervezeted nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű halolajhoz pusztán étkezéssel, akkor érdemes megfontolni a táplálékkiegészítők szedését, hogy biztosítsd bőröd egészségét.

 

Források: (_) (_) (_) (_) (_) (_) (_)

Tartalomhoz tartozó címkék: Az omega-3 zsírsavakról Egészségtippek

Keresés