A nők egészsége és a halfogyasztás: Tények a Női Egészségkutató Intézettől

A nők egészsége és a halfogyasztás: Tények a Női Egészségkutató Intézettől

Számos olyan betegséget ismerünk, ami magasabb számban, esetleg súlyosabb tünetekkel, szövődményekkel jelentkezik nőknél, mint férfiaknál. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfőbb ilyen betegségeket, illetve igyekszünk bemutatni, hogy az omega-3 zsírsavak hogyan képesek segíteni ezekben.

Kardiovaszkuláris betegségek

Nők egészségével kapcsolatos tény

A kardiovaszkuláris megbetegedés a vezető halálok a nők körében az Egyesült Államokban. Évente 500.000 amerikai nő hal meg szívbetegségben – 50.000-rel több nő, mint férfi – és átlagosan tíz évvel később támadja meg a nőket, mint a férfiakat. A nők általában hajlamosabbak egy évvel az első szívroham után egy újabb, második szívrohamra, mint a férfiak.

Halfogyasztással kapcsolatos tény

Az omega-3 zsírsavak kimutathatóan csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának számát. Az Amerikai Szív Egyesület (AHA) Táplálkozási Útmutatója szerint heti legalább két alkalommal ajánlott halat fogyasztani (különösen a zsírdús halakból). A környezetszennyezés okozta potenciálisan káros hatás minimalizálására és a kívánt egészségvédő hatás érdekében az AHA különböző halfajták fogyasztását ajánlja a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének elérésére.(1)

Rheumatoid arthritis

Nők egészségével kapcsolatos tény

A 2,1 milliónyi, reumás ízületi gyulladásban szenvedő beteg 70%-a nő az Egyesült Államokban. Ennek a krónikus betegségnek egyik legfőbb jellemzője az ízületi bélés gyulladása, amely hosszú távon ízületi károsodáshoz is vezethet, amelynek tartós fájdalom, funkciókiesés és funkció képtelenség lehetnek a következményei.

Halfogyasztással kapcsolatos tény

Néhány, a reumás ízületi gyulladással kapcsolatos vizsgálat szerint a halolaj szignifikánsan képes csökkenteni az NSAID típusú fájdalom- és gyulladáscsökkentők alkalmazásának szükségességét, sőt, akár megnövekedett fájdalom és gyulladás jelentkezése nélkül el is hagyhatóak az NSAID típusú szerek.(2)

Mellrák

Nők egészségével kapcsolatos tény

Több nő hal meg mellrákban, mint ahány férfi prosztatarákban, azonban a halálozási arány 1990 óta csökken, feltehetően a mammográfiai szűréseknek és a jobb kezelési opcióknak köszönhetően.

Halfogyasztással kapcsolatos tény

Kutatások szerint, azoknál a nőknél, akik omega-3 zsírsavakban gazdag halakat fogyasztanak, harmadára csökken annak kockázata, hogy mellrákkal diagnosztizálják őket, mint azon nők körében, akik ritkán fogyasztanak zsírban gazdag halakat. Védelmi hatása ugyanakkor azoknál a nőknél a legkiemelkedőbb, akik rendelkeznek egy olyan különleges génnel, amely lehetővé teszi, hogy a zsírsavak hosszabb ideig maradjanak a szervezetükön belül.(3)

Mentális egészség

Nők egészségével kapcsolatos tény

A nők kétszer-háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok, mint a férfiak. A nők ugyancsak hajlamosabbak az idegi eredetű rendellenességek vagy pánikrohamok elszenvedésére.

Halfogyasztással kapcsolatos tény

Kutatók úgy találták, hogy a halolaj kapszulát szedő mániás depresszióban szenvedő betegek állapota a kapszula szedését követő négy hónapon belül jelentős mértékben javult.(4)

2-es típusú cukorbetegség

Nők egészségével kapcsolatos tény

A cukorbetegség az ötödik vezető halálok a nők körében az Egyesült Államokban. A nők a férfiaknál hajlamosabbak a diabéteszes kómára. A cukorbetegek tipikusan magas vérnyomásban és keringési zavarban szenvednek. A megfelelő tápanyagellátás és a testmozgás javíthat az állapotukon.

Halfogyasztással kapcsolatos tény

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a vérrögképződés kialakulásának valószínűségét, mely rögösödés szívrohamhoz vagy sztrókhoz vezethet.(5) Az Amerikai Diabétesz Egyesület a zsírban gazdag halak fogyasztását hatékony és biztonságos megoldásnak tartja ahhoz, hogy az omega-3 zsírsavak szívműködésre gyakorolt jótékony hatásai érvényesülhessenek.(6)

Csontritkulás

Nők egészségével kapcsolatos tény

A nőknél a férfiakhoz képes négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki csontritkulás, az a betegség, amelyben a csontok törékennyé és törésre hajlamossá válnak. A kalcium, a D-vitamin és a testmozgás megelőzheti a kialakulását, illetve csökkentheti a súlyosságát.

Halfogyasztással kapcsolatos tény

A zsírban gazdag halak azon kevés ételek közé tartoznak, amelyek megfelelő D-vitamin forrásként szolgálnak. A D-vitaminra a hatékony kalcium felszívódás érdekében van szükség, amely az egészséges csontrendszer kialakulásához szükséges.(7)

Forrás: Női Egészségkutató Intézet (Society for Women’s Health Research (http://www.womenshealthresearch.org)

  • Előnézet
    5 090 Ft‎

    Sokszoros díjnyertes, prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

      5 090 Ft‎ (27% ÁFA-val)

  • Előnézet
    3 990 Ft‎

    Sokszoros díjnyertes, prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

      3 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

  • Előnézet
    7 790 Ft‎

    Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény.

      7 790 Ft‎ (27% ÁFA-val)

  • Előnézet
    7 290 Ft‎ -20% 5 832 Ft‎
    Kedvezmény: -1 458 Ft‎
    Akciós!

    Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény.

    7 290 Ft‎ -20% 5 832 Ft‎ (27% ÁFA-val)
    Kedvezmény: -1 458 Ft‎

(1) Kris-Etherton, PM et al. “AHA Scientific Statement: Fish Consumption, Fish Oil, Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease.” Circulation. 2002;106:2747. American Heart Association, Inc. http://circ.ahajournals.org/cgi/content/full/106/21/2747

(2) Horstman, Judith. “Medical Oils: Adding good oils to your diet – and eliminating bad ones – can make a difference in how you feel.” Arthritis Today. July-Aug. 1999.

(3) Horstman, Judith. “Medical Oils: Adding good oils to your diet – and eliminating bad ones – can make a difference in how you feel.” Arthritis Today. July-Aug. 1999.

(4) Stoll, AL, et al. “Omega 3 Fatty Acids in Bipolar Disorder: A Preliminary Double-blind, Placebo-Controlled Trial,” Arch Gen Psychiatry. 1999;56:407-412. http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/abstract/56/5/407

(5) American Diabetes Association. http://www.diabetes.org/

(6) Erkkilä A , Lichtennstein A H, Mozaffarian et al. “Fish intake is associated with a reduced progression of coronary artery atherosclerosis in postmenopausal women with coronary artery disease.”Am J Clin Nutr 2004; 80:626-32. USA. 2004. American Society for Clinical Nutrition. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15321802

(7) Vitamin D and Bone Health.” v. 5, n. 2 (March 2003). National Institutes of Health Osteoporosis and Related Bone Diseases – National Resource Center. www.osteo.org/newfile.asp?doc=n502&doctitle=Vitamin+D+and+Bone+Health&doctype=HTML+Newsletter

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód