10 tény, miért fontos a férfiak számára az omega-3 bevitele

10 tény, miért fontos a férfiak számára az omega-3 bevitele

Korábbi bejegyzésünkben arról írtunk Nektek milyen pozitív hatásai vannak az omega-3 szedésének a nőkre nézve, ám nem csak a nőknek fontos a bevitel, a férfiak szervezetének ugyanúgy szükségük van a halolajra. Számos pozitív hatással bír mindkét nemre nézve, mi most elhoztuk nektek a legfontosabb 10-et a férfiak szempontjából.

Szívinfarktus és szívbetegségek megelőzése

Kutatások igazolják, hogy a szívinfarktus kockázata jelentősen (32-33%-kal), míg a szívroham kockázata 25% -kal csökkent azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztottak omega-3 készítményt. (1)

Csökkenti a triglicerid szintet

Azt is kimutatták, hogy az Eskimo-3 halolaj hat hónap alatt 64% -kal csökkentette a triglicerideket, melyek a szívbetegségek és a stroke fő kockázati tényezői közé tartoznak. (2)

Vérrögök és stroke elkerülése

Hazánkban évente körülbelül 40-50 ezer ember kap stroke-ot, azaz körülbelül 10 percenként kórházba kerül egy ember stroke miatt. Ami pedig még megdöbbentőbb adat: évente kb 15 ezren halnak meg stroke-ban (azaz körülbelül a betegségben érintettek egyharmada belehal).  Az Eskimo-3 stabil halolaj csökkenti a fibrinogén szintet a vérben, csökkentve ezzel a vérrögök kialakulásában kockázatát, amelyek a stroke és a szívroham legfontosabb tényezői. (2)

A szem egészsége

Az omega-3-ban gazdag olajok javítják a membrán állapotát a retina sejtekben, és segíthetnek az életkorral összefüggő szembetegségek, például a makuladegeneráció elleni küzdelemben, amely a fejlett országokban az idős emberek vaksághoz vezető látásromlásának első számú oka. (3)

Ízületi gyulladások

A megnövelt omega-3 zsírsav mennyiség felére csökkentheti a rheumatiod artritis kialakulásának kockázatát (4), ami az omega-3 természetes gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

Memória

A kutatásból az is kiderült, hogy egészséges felnőtteknél a omega-3 DHA zsírsav javítja az memóriát és az emlékezet visszahívásának sebességét (5), mindemellett megakadályozza a memóriavesztést azoknál, akik a memória romlásának korai szakaszában vannak. (6)

Alzheimer-kór megelőzése

Kutatások kimutatták, hogy már heti egyszeri halfogyasztással a félre csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata. (7) A tudósok azt is feltárták, hogy a D-vitamin és omega-3 zsírsavak együttes, egymást erősítő hatása megállítja az Alzheimer-kórhoz vezető béta-amiloid plakkok képződését. (8)

Termékenység

Az omega-3 DHA zsírsavak jelentős hatással vannak a spermiumok életképességére és egészségére. Ennek eredményeként omega-3 készítmény fogyasztásakor a spermiumok egészségesebbek, jobb mobilitásúak lesznek, ezzel növelve a sikeres fogamzás esélyeit. (9)

Depresszió/ hangulatingadozás

A DHA növeli a szerotonin és a dopamin szintet a szervezetben, ezzel előidézve a jobb hangulatot. A kutatások alapján az alacsonyabb omega-3 szint az idegsejtek rossz kommunikációját eredményezi, így az kognitív hiányhoz és hangulati változásokhoz, depresszióhoz vezethet. (10)

Szorongás

Az EPA és a DHA zsírsavak szerepet játszanak az érzelmi kiegyensúlyozottságban. Egy, az agyi viselkedésről és immunitásról szóló tanulmány kimutatta, hogy az omega-3 zsírsav bevitel drámaian, 20%-kal csökkentette a szorongást a részvevőknél. (11)

 

A cikkben szereplő 11 kutatás mind azt bizonyítja, hogy az omega-3 zsírsavaknak számos jótékony hatása van a férfiak egészségére is, ezért érdemes több tengeri halat fogyasztani, illetve omega-3 készítménnyel kiegészíteni étrendünket!

 

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    3 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  5 090 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    5 090 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény. 12 éves kortól szedhető

    7 790 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  7 290 Ft‎

  Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény.

    7 290 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 

A cikk az alábbi kutatások eredményei alapján készült: 

(1) Manuela Casula, Davide Soranna, Alberico L. Catapano, Giovanni Corrao Long-term effect of high dose omega-3 fatty acid supplementation for secondary prevention of cardiovascular outcomes: A meta-analysis of randomized, double blind, placebo controlled trials. Atherosclerosis Supplements – August 2013 (Vol. 14,Issue 2, Pages 243-251, DOI: 10.1016/S1567-5688(13)70005-9)

(2) Haglund O, Wallin R, Luostarinen R, Saldeen T. (1990) Effects of a new fluid fish oil concentrate, ESKIMO-3, on triglycerides, cholesterol, fibrinogen and blood pressure. J Intern Med. 1990 May;227(5):347-53.

(3) Publishing, C. (2013, August 19). “Omega-3 rich oils improve membrane fluidity in retina cells and can help fight age-related eye diseases.” Medical News Today. Retrieved from https://www.medicalnewstoday.com/releases/264937.php.

(4) Di Giuseppe D, Wallin A, Bottai M, et al. (2013) Long-term intake of dietary long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of rheumatoid arthritis: a prospective cohort study of women. Annals of the Rheumatic Diseases. Published online August 12

(5) Stonehouse W, Conlon CA, Podd J, (2013) DHA supplementation improved both memory and reaction time in healthy young adults: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2013 May;97(5):1134-43

(6) Greg M. Cole and Sally A. Frautschy  DHA May Prevent Age-Related Dementia Journal of Nutrition  2010 April  140: 869-874.

(7) M. Morris et al, (2003) Consumption of Fish and n-3 Fatty Acids and Risk of Incident Alzheimer Disease. Archives of Neurology. volume 60: pages 940-946

(8) Mathew T. Mizwicki, Guanghao Liu et al (2013) 1α,25-Dihydroxyvitamin D3 and Resolvin D1 Retune the Balance between Amyloid-β Phagocytosis and Inflammation in Alzheimer’s Disease Patients. Journal of Alzheimer’s Disease, Feb; DOI: 10.3233/JAD-121735

(9) Mohammad Reza Safarinejad et al, Relationship of omega-3 and omega-6 fatty acids with semen characteristics, and antioxidant status of seminal plasma: A comparison between fertile and infertile men. Clinical Nutrition, Volume 29, Issue 1, February 2010, Pages 100–105.

(10) Yehuda S et al. Essential fatty acids and the brain:from infancy to aging. Neurobiology of Aging. 2005; 26 (Suppl 1), 98–102.

(11) Kiecolt-Glaser JK, Belury MA, Andridge R et al. Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain Behaviour and Immunity. 2011 Nov;25(8):1725-34.

Forrás: https://www.eskimo3.ie/10-benefits-of-omega-3-for-men/

 

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód