A sport teljesítmény és a B-vitamin

A sport teljesítmény és a B-vitamin

Az Oregon Egyetem orvosai a sportos életmódot folytatók - elsősorban az egyetemi élsportolók és versenyzők- teljesítményét vizsgálták nagy intenzitású edzésmunka közben, és észrevettek valamit, amit eddig nem tudtak...

Az Oregon Egyetemen végzett kontrollcsoportos kutatás kimutatta, hogy azok, akik vitamin és tápanyag szegény étkezés követnek lemaradnak fejlődésben és izomtömeg növekedésben azoktól az atlétáktól, akik odafigyelnek a mindezekre, és elsősorban a B-vitamin pótlásra.

A B-vitamin folsavat, B-6 , B-12 vitaminokat, riboflavint és tiamint tartalmaz. Ezek a mikro tápanyagok felelősek azért, hogy a szervezet a tápanyagot átalakítsa energiává - amellett, hogy a vörösvérsejtek képződésében is fontos szerepe van.

Éppen ezért azoknál, akik aktív életmódok folytatnak fontos, hogy a szervezet regeneráló képessége, hatékonysága és baktériumokkal szembeni ellenállása még erősebb legyen.

A B-vitamin pótlása azért kiemelten fontos, mert mozgás közben a szervezetre ható stressz, a szövetekben bekövetkező elváltozások, az ásványi anyag veszteség, az edzést követően pedig a visszaépülés és hatóanyag pótlás mind a szervezet B-vitamin raktárát meríti.

A kutatás kitért arra is, hogy a fiatalkori sportolóknál különösen fontos a B-vitamin utánpótlás, ez meghatározhatja a későbbi, felnőttkori sport teljesítményt.

A sportolók tápanyag bevitelével kapcsolatban is tett ajánlást a vizsgálat: azok, akik tudatosan megvonnak bizonyos ételcsoportokat maguktól, és főleg a fehérhúsok és tejtermékek bevitelére koncentrálnak, gyakran panaszkodnak súlyvesztésre és izomtömeg csökkenésre. A vitamin utánpótlás azonban a teljesítmény és erő növekedést vonja maga után.

B-vitamin nagy mennyiségben a teljes kiőrlésű gabonában, sötétzöld színű zöldségekben, mogyorófélékben található. A vizsgálatban résztvevő orvosok multivitamin vagy táplálék kiegészítő készítmények folyamatos szedésében látják a probléma megoldását.

Forrás: Oregon Állami Egyetem - orvosi kutatás 2006


  • A Mivitotal Family egy prémium összetételű és hatékonyságú svéd folyékony alapú vitamin készítmény. A 12 féle vitamint, 6 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó termék már 3 éves kortól szedhető, így az egész családnak védelmet biztosít! *A termék szavatossági ideje: 2021.04.30.

      6 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód