6 rossz őszi szokás, amivel jobb, ha felhagyunk

6 rossz őszi szokás, amivel jobb, ha felhagyunk

A nyár nem tarthat örökké, a hűvös őszi idő hatással van a hangulatunk mellett az egész szervezetünkre. Ha Te is azok közé tartozol, akiket gyakran kínoznak a köhögéssel, megfázással járó fertőzések és legszívesebben hibernálnád magad a tavasz első jeléig, akkor segítünk, hogy milyen hibákat ne kövess el ebben az időszakban.

6 gyakori probléma, amivel a legtöbbet ártunk egészségünknek és immunrendszerünknek:

1. TÚLEVÉS

A rossz idő beköszöntével sokan a levertséget a hatalmas adag, szénhidrátban gazdag étkezésekkel próbálják ellensúlyozni. Ez amellett, hogy a szívünket és keringésünket is megterheli, a vonalainknak sem tesz jót. Válasszunk barna rizst és teljes kiőrlésű élelmiszereket szénhidrát forrásként.

2. SZOROSABB KAPCSOLAT A TV TÁVIRÁNYÍTÓVAL 

Napi 8 óra munka után a legkényelmesebb leheveredni a kanapéra és 5-6 órát szörfölni a kábelcsatornák között. Nem is gondolnánk, mennyire ártalmas ez. Növeli a szívinfarktus és a keringési rendellenességek kockázatát és elhízáshoz vezet. Keljünk fel és legalább napi 30 percet mozogjunk!

3. KEVESEBB ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS FOGYASZTÁS 

Miután a nyár elkényeztetett minket friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, ősszel kevesebbet fogyasztunk ezekből, nehezebb hozzájutni, a kertekben sem terem már annyi minden. Azonban ez a vitamin kiesés gyengíti le legjobban szervezetünket, és válunk a vírusos fertőzések célpontjává. Keressük a szezonális növényeket, magas C-vitamin tartalma miatt az egyik legjobb választás a káposzta.

4. BEZÁRKÓZÁS

Korábban sötétedik, az idő sem kedvez a kinti programoknak, ezért gyakori, hogy sokan otthon a négy fal között töltik az estéket. Találjunk ki programokat a családdal, barátokkal, legyen az akár csak egy közös séta vagy kávézás. Ezektől jobban fogjuk magunkat érezni, a pozitív hangulatunk pedig segít távol tartani a stresszes levertséget, ami a szervezet egyik legnagyobb ellensége.

5.SPORT-MOZGÁS HIÁNYA 

Ősszel kiürülnek a nyáron annyira népszerű futóútvonalak. Pedig ilyenkor is igényli a szervezet a mozgást és a friss levegőt, és ha hozzászoktatjuk légzőszerveinket a hidegebb levegőhöz, ellenállóbbak leszünk a vírusokkal szemben is. Fontos a mértékletesség és a réteges öltözködés, szervezetünk meg fogja hálálni, ha nem hanyagoljuk el ősszel sem.

6. VITAMIN-VITAMIN-VITAMIN 

Különösen ebben az időszakban kell odafigyelnünk erre, mivel a táplálkozásból még kevésbé tudjuk megoldani a napi szükséges bevitelt. Válasszunk olyan készítményt, ami megfelel igényeinknek. A kieső napsugárzás következtében kialakult D-vitamin hiány levertséghez, rossz közérzethez vezethet. Ha sportolunk, a megnövekedett C-és B-vitamin utánpótlás is fontos.
Címkék: egészség vitamin tipp

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód