Vissza a gyökerekhez - Inuit eszkimó kutatási eredmények

Vissza a gyökerekhez - Inuit eszkimó kutatási eredmények

1970-es évek grönlandi felfedezései során derült fény az omega-3 zsírsavak szívre és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásaira. Két dán kutató vizsgálatai hívták fel a figyelmet rá, akik a helyi inuit-eszkimó közösség életmódját és étkezési szokásait tanulmányozták. Ezekre a kutatási eredményekre alapozva indult el az Eskimo természetes, stabil halolaj kifejlesztése. Az eszkimók életmódját azóta is folyamatosan tanulmányozzák, melynek eredménye

Ebből a forrásból, illetve az eredeti kutatási anyagokból állítottuk össze ezt a blog cikkünket.

A sarkkör mentén élő inuit közösség életmódja, életkörülményeik a kezdeti vizsgálatok óta nem sokat változtak. A technikai újítások ugyan beférkőztek az ő életükbe is, de a zöldség, gyümölcs termesztés, a takarmány növények vetése-aratása továbbra is megoldhatatlan kihívást jelent számukra illetve beszerzésük eléggé költséges. Ebből adódóan azt fogyasztják, amivel a tenger ellátja őket: hal-, bálna- és fókahúst.

Vagyis étrendjük még mindig gyökeres ellentéte a nyugati típusú, szénhidrát központú étkezésnek.

A mai modern civilizációs betegségek, mint például a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás és ízületi fájdalmak továbbra is jóval az európai átlag alatt jelentkeznek társadalmukban. Ez különösen elgondolkodtató figyelembe véve étrendjük egyoldalúságát.

A gén vizsgálatok robbanásszerű fejlődése új alapokra helyezte a kutatásokat és sok olyan összefüggésre rávilágított, ami eddig rejtve volt számunkra.

Rasmus Nielsen genetikus (Berkeley, California Egyetem) vezetésével rávilágítottak, hogy az évtizedek és generációk alatt követett diéta egyedi génhálózatot és módosított emésztési rendszert eredményezhet a különböző népcsoportoknál.

Rámutat arra, hogy az elfogyasztott ételnél nincs nagyobb evolúció formáló tényező. Minél sokfélébb tápanyaghoz jut hozzá egy élőlény, annál valószínűbb a túlélése és a génjeinek továbböröklődése utódok formájában. Ez alól az ember sem kivétel.

Például egyesek képesek egész életük folyamán megemészteni a tejet. Ez is egyfajta genetikai emésztési mutáció, ami azokon a területeken terjedt el, ahol nagyobb számban háziasították korábban a szarvasmarhákat. Ahol ez nem volt jellemző, ott sokkal jobban kirajzolható a laktóz-érzékenység.

Az inuitok esetén is hasonló genetikai változás ment végbe, csak a halnak,
 halhúsnak köszönhetően.

 
Dr. Nielsen csapata összefogásban a Grönladni Egyetemmel évekig tanulmányozták az inuit eszkimók DNS-ét. A cél az volt, hogy találjanak olyan egységes emésztéssel összefüggő génmódosulást, amely magyarázattal szolgál a szív és érrendszeri megbetegedések csökkent jelenlétére ebben a társadalomban.

Az összehasonlítási alapot a generációkra visszanyúló klasszikus európai és kínai génállomány jelentette.

A vizsgálatok során több fontos eltérést is találtak, melyek közül a legfontosabb a zsírépítő enzimek irányításával (zsírsav deszaturázok) foglalkozó génekben mutathatók ki.

Az már korábban ismert volt, hogy ezek a gének felelősek a különböző zsírok mennyiségének szabályozásáért, beleértve az omega-3 zsírsavakat is.

Ami viszont újdonság, hogy ezek a gének minden inuit szervezetében nagy mennyiségben vannak jelen, amíg a kínai génekben 100-ból 25 ember esetén, az európaiak közül pedig 100-ból csak 2 esetben.

A magyarázat itt is sok ezer évre vezethető vissza, akárcsak a laktóz-érzékenység példa esetén. Az idők során az eszkimók szervezete alkalmazkodott a szélsőséges táplálkozáshoz, megtanulta hatékonyan felhasználni és elégetni a telített zsírokat, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedésekért felelősek. Továbbá az inuitok genetikáját az omega-3 EPA és DHA gazdag étrend is segíti, hiszen a tengeri élőlények minimális mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat (fókazsír 2%, sertés-marha zsír 12-27%).

A kutatás további menetében azt vizsgálták, hogy azok az inuitok, akik már az európai kultúrkörben élnek és esetleg keresztkapcsolatból születtek milyen génmódosulásokon mentek keresztül. Náluk a vér zsírsav összetétele és omega-3 szintje kimutathatóan alacsonyabb volt.  

Ehhez a vizsgálatsorozathoz azóta csatlakoztak dán egyetemi kutatók is, és folyamatosan újabb részleteit tárják fel a genetikai változásoknak.

A cél az, hogy ezeket a tudományos felfedezéseket átültessék a gyakorlatba étrendek, diatetikai tanácsok formájában.

Valószínűsíthetőleg bennünk sem sok lehet ezekből a zsírsav szintet szabályozó génekből, viszont hosszú távon, életmód váltással és kiegyensúlyozott étrend kialakításával nekünk is lehetőségünk van csökkenteni a mai modern civilizációs betegségek kialakulásának az esélyét.

Ha kérdése, észrevétele van jelezze nekünk itt komment formájában vagy akár a Kapcsolat menüponton keresztül!

Forrás: The New York Times, The Scientist 2015

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  5 490 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    5 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 590 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! MENNYISÉGI AKCIÓ! Helyezz a kosárba legalább 2 doboz 60 darabos Eskimo-3 halolaj kapszulát és a termék ára 3.590 Ft-ról 2.745 Ft-ra fog változni!

    3 590 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  7 790 Ft‎

  Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény.

    7 790 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény. 12 éves kortól szedhető

    8 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód