Mennyi pluszt jelent, ha omega-3-ban gazdag étrendet követünk?

Mennyi pluszt jelent, ha omega-3-ban gazdag étrendet követünk?

Ismét egy külföldi kutatás eredményeit mutatjuk be legújabb blogbejegyzésünkben, amiben az omega-3 zsírsavak pozitív hatásait vizsgálták. A kutatók arra igyekeztek választ találni, hogy mit jelent a számok nyelvére lefordítva az egészséges, halban gazdag étrend.

Az omega-3 fogyasztás vérkeringésre és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásairól és az ezekkel összefüggő betegségek megelőzéséről és természetes gyógymódjairól sokat kommunikálunk, de hogy hány évet jelent életünkben, ha sok halat fogyasztunk, arról eddig kevés szó esett.

A Harvard és a Washington Egyetemek közös kutatása arra igyekezett választ találni, hogy mit jelent a számok nyelvére lefordítva az egészséges, halban gazdag étrend.

Az amerikai és angol egészségügyben évtizedekre visszamenőleg egységes, visszakövethető adatbázist vezetnek mindenkiről, aki valaha orvoshoz fordult. Ebből az óriási adatmennyiségből dolgoztak a kutatók.

Az elmúlt 16 évből, 2700 olyan jó egészségi állapotú, legalább 65 évet megélt alanyt vizsgáltak, akik soha nem fogyasztottak omega-3 kiegészítőt és részt vettek rendszeresen szűrő programokon (vérvizsgálat, szellemi tesztek, kérdőíves egészségfelmérések). A vérvizsgálatok eltárolt eredményeiből visszakövethető volt a tesztalanyok EPA-DHA szintje, ami utal a halfogyasztásukra.

Eredmények

A számok magukért beszélnek. Azoknál a pácienseknél, akik vérében magasabb volt az omega-3 EPA-DHA zsírsav szint, 35%-kal kisebb a szívinfarktus kialakulásának az esélye. Az önmagában magasabb DHA szint 40%-kal csökkenti a szívkoszorúér-elzáródás okozta elhalálozás valószínűségét.

Az egyéb, keringéssel összefüggő halálesetek bekövetkezésének pedig 27%-al kisebb az esélye azoknál, akiknél magas volt az omega-3 EPA és DHA zsírsav arány. Átlagosan minimum két évvel élnek tovább azok, ahol a vérvizsgálat magas EPA-DHA arányt mutatott. Ez jóval több is lehet azoknál, akiknél az egészségi állapot és étkezések minősége elmarad az átlagostól.

A vizsgálat az eredmények tükrében heti minimum kétszeri mélytengeri hal (hering, szardínia, szardella, makréla, vadlazac) fogyasztást javasol, amely napi 400 mg omega-3 zsírsav bevitelnek felel meg.

Mi magyarok társadalmi, földrajzi és gazdasági okok miatt a tengeri halfogyasztásban elmaradunk a világátlagtól, ami sajnos a magas szív-és keringési halálozási rátában is megmutatkozik. Továbbá világszinten benne vagyunk az 5 legtöbb transzzsírt fogyasztó országban, amely ugyancsak növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

Természetesen ezek összesített adatok, egyénként ettől lehet kisebb és sokkal nagyobb eltérés is. Mi azt szoktuk javasolni, hogy érdemes az Eskimo termékek fogyasztásának megkezdése előtt egy vérvételre elmenni és 3-6 hónap múlva halolaj fogyasztást követően ezt megismételni. Így rögzíthető legjobban a pozitív változás.

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  5 490 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    5 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 590 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! MENNYISÉGI AKCIÓ! Helyezz a kosárba legalább 2 doboz 60 darabos Eskimo-3 halolaj kapszulát és a termék ára 3.590 Ft-ról 2.745 Ft-ra fog változni!

    3 590 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód