Mindent a baba és gyermek fogápolásról

Mindent a baba és gyermek fogápolásról

A fogszuvasodás lassan világszerte népbetegségnek számít, és sajnos már gyermekkorban gyakori probléma. Ma Magyarországon tízből hat 3 éves gyermeknek van lyukas foga, ami kifejezetten magas szám. A lyukak kialakulása a megelőző időszakra nyúlik vissza, azaz a probléma könnyen elkerülhető lenne, ha nagyobb hangsúlyt fektetnénk gyermekeink fogainak ápolására – már egészen csecsemőkortól.

A babafogak ápolásának fontossága

A fogmosást az első tejfogak megjelenésekor érdemes már elkezdeni. Az első tejfogak általában 6-8 hónapos korban kezdenek kibújni – ez persze gyermekenként eltérő lehet. A fogak mosása babakorban az anya feladata, amit eleinte bébifogkefével, majd babafogkefével célszerű végezni.


Hazánkban, csakúgy, mint a világ más országaiban erősen él a tévhit, miszerint a tejfogak ápolása nem érdemel fokozott figyelmet, hisz úgy is kipotyognak, ez azonban közel sem így van. A tejfogak ápolása és védelme ugyanolyan fontos, mint a maradandó fogaké, hisz számos olyan funkciót töltenek be abban a néhány évben, amíg ki nem hullanak, amik hiánya maradandó következményekkel járhat. Ilyen például a harapás és a rágás mellett a beszéd is.

 FONTOS, hogy minél korábban megismertessük és megszerettessük gyermekünkkel a fogmosás szertartását.

 

A gyermekfogak ápolásának fontossága


Körülbelül másfél éves korban célszerű a fogak fogkrémes mosása. Ehhez minden esetben kifejezetten gyermekfogkrémet és gyermekfogkefét használjunk.
A gyermekfogkrémek ideális esetben nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak fluoridot, így nem okoz gondot, ha a gyermek lenyeli azt, a gyermekfogkefék pedig kisebb fejűek a felnőtt eszközöknél és sörtéjük is lágyabb, emiatt alkalmasak a puha tejfogak ápolására.

 

Mire figyeljek vásárláskor?

 

A magyar piacon számos bébi-, baba-, és gyermek fogápolási termék van forgalomban, azonban érdemes megfontolni, hogy melyik márkát választjuk, mert jelentős különbség lehet a különféle termékek közt.

Mikor fogkefét és fogkrémet választunk, sok tényezőre kell figyelnünk, hogy gyermekünk fogait a legmegfelelőbb módon ápolhassuk.

- Kizárólag természetes összetevőket tartalmazzon! – kiemelten fontos erre figyelnünk minden gyermekkozmetikumnál, hiszen a csemeték gyakran lenyelik a fogrémet, sőt sok esetben a fogkefét is megrágcsálják, így az abban található káros anyagok is bekerülhetnek a szervezetbe.

- Ne tartalmazzon fluoridot! – a fluor egy fontos nyomelem, amire nagy szüksége van a szervezetnek a csontok és a fogazat felépítésében. Azt azonban kevesen tudják, hogy a vegyületeknek létezik szerves és szervetlen (azaz hozzáadott) formája. Míg a szerves (zöldségekben, gyümölcsökben, tengeri halakban) formában bevitt fluor pozitív hatást fejt ki a szervezetre (egészséges csontok és fogak), a hozzáadott fluort szervezetünk idegen anyagként azonosítja, ami káros hatást fejt ki a szervezetre. Túlzott bevitele fogzománcsérülést is okozhat.

- Ne tartalmazzon cukrot! – a fogszuvasodás megelőzése érdekében a legtöbb szülő figyel arra, hogy gyermeke ne vigyen be nagy mennyiségű cukrot, sőt igyekszik a cukortartalmú ételek fogyasztását a minimumra csökkenteni,  amihez hozzátartozik a cukormentes fogkrém használata is!

- Legyen triklozán mentes! – a triklozán egy antibakteriális és gombaölő adalék, ami rengeteg kozmetikumban megtalálható, ami bár akut módon nem mérgező, hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget, megzavarja a hormonrendszert és az immunrendszert!

- Legyen laktóz-, glutén- és tejcukor mentes! – mivel a gyermekek gyakran lenyelik a fogkrémet, az esetleges szövődmények és komplikációk elkerülése érdekében célszerű olyan terméket választani, ami nyomokban sem tartalmaz allergén anyagokat.

 

A Jack N’ Jill termékek 66 éves múltra tekintenek vissza, és a világ 30 országában vannak jelen.
A termékek megfelelnek a legszigorúbb előírásoknak, így már az első tejfogak megjelenésétől alkalmazható.

Íme 10 ok arra, hogy miért érdemes a Jack N’ Jill termékeket választanod!


 

Ha még többet meg szeretnél tudni a márkáról, termékekről, kattints IDE,

vagy nézz szét baba-gyermek fogápolási termékeink közt ITT

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód