A halolaj szerepe az Alzheimer-kór elkerülésében

A halolaj szerepe az Alzheimer-kór elkerülésében

Számos kutatás foglalkozott már a halolaj pozitív hatásainak feltárásával, melyekből kiderül, hogy az omega-3 zsírsavaknak a szív és érrendszer védelme mellett számtalan pozitív hatása van. Egy, a napokban megjelent tanulmány sok más közt az Alzheimer-kór elkerülését ezek közé sorolja…

Zhe Shi és Huanxing Su professzorok, a Macaui Egyetem kutatói a napokban jelentették meg közös kutatásuk eredményeit, melyek szerint halolaj fogyasztással csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. Hogy érthetőek legyenek a kutatás megállapításai, először nézzük át, mit is tudunk az Alzheimer-kórról.

A BETEGSÉGRŐL

Az Alzheimer-kór egy gyors leépüléssel járó neurodegeneratív megbetegedés, ami a kognitív funkciók beszűkülésével jár.
A betegségtől vagy a vele kapcsolatos demenciától szenvedők száma évről évre rohamosan nő, 7 másodpercenként azonosítanak újabb esetet a világ valamely pontján. Ma mintegy 44 millió embert érint ez a megbetegedés, és a statisztikák szerint minden kilencedik 65 év feletti ember érintett, a betegek kétharmadát pedig a nők teszik ki. A legtöbb esetet a Nyugat-Európai régióban figyelték meg. (Alzheimer's  Association - 2015 Alzheimer's Disease Facts and Figures)

Kiváltó oka eddig ismeretlen, de a szakemberek szerint a genetikai hajlam mellett a környezeti faktorok (magas vérnyomás, stressz, depresszió), szocio-ökonómiai tényezők (jövedelemkategória, iskolázottság) és étkezési szokások (nem megfelelő kalória-és tápanyagbevitel) is fontos szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. (Forrás)

A betegség gyakorlatilag az agy egyes területeinek (halántéklebeny, falcsonti lebeny, homloklebeny) elsorvadásával jár. Ennek következtében az agytekervények elvékonyodnak, a köztük lévő barázdák pedig kiszélesednek. Az idegsejtek körül amiloid plakkok* képződnek, melyek béta-amilod** peptidekből és elhalt sejtekből állnak. A jelenlegi ismeretek alapján a béta-amiloid szint jelentősen összefügg az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségével. (_)

*amiloid plakk: az Alzheimer-kórral diagnosztizált betegek idegsejtjei körül található, zömmel oldhatatlan béta-amiloidból és elhalt sejtekből álló lerakódás.
** béta-amiloid: 39-43 aminosavból álló peptidszakasz, ami az amiloid-plakk képződés legfőbb komponense.

TÜNETEI

A betegség számos, kognitív és nem-kognitív tünetet produkálhat, melyek közül a leggyakoribbak a következők:

 •    emlékezetzavar
 •   - beszédzavar
 •   - tárgyak, emberek fel nem ismerése
 •   - előretervezésre, döntéshozatalra való képesség csökkenése 
 •   - begyakorolt mozgások elfeledése
 •   - téveszmék kialakulása, halucináció
 •   - szorongás, félelem, agresszivitás

LEFOLYÁSA

A betegség lefolyása körülbelül 10 év, melynek során a tünetek folyamatosan súlyosbodnak. Az első jel a rövidtávú memóriazavar, aminek következtében az érintett nehezen jegyez meg a közelmúltban történt eseményeket, vagy teljesen elfelejti azokat.
Ezt követ a térbeli tájékozódás romlása, az absztrakt gondolkodás, a tervezési és problémamegoldó készség csökkenése, a depressziós tünetek kialakulása és az érdektelenség. Fontos, hogy ezeket a jeleket ne az öregedés természetes velejáróinak tulajdonítsuk, hanem mindenképp forduljunk orvoshoz, mert képalkotó vizsgálatokkal jól kimutatható a demencia és az Alzheimer-kór is.

KEZELÉSE

A betegségetet elsőként Alois Alzheimer írta le 1907-ben. Ez alatt nagyjából 100 év alatt semmilyen módszer nem volt a tünetek kezelésére, a betegség megállítására vagy visszafordítására. Nemrégiben azonban megcsinllant a remény, amikor a neurodegeneratív betegségek kutatásával foglalkozó Dale Bredensen professzor előállt fizikai aktivitáson és diétán alapuló módszerével.
Kezelési tervét egyelőre kevés páciensen végezte el tesztelte, de az eredmények kecsegtetőek; a részt vevők 90%-ának állapota 2 év leforgása alatt jelentősen javult. Ez volt az elmélet első sikeres demonstrációja, a módszer hatékonyságának kijelentéséhez azonban további vizsgálatok szükségesek.
A professzor az általa összeállított kezelési stratégia részeként a szénhidrátok bevitelének csökkentése, a stressz kerülése és a mozgás mellett megemlíti a természetes halászatból származók halak és stabil halolaj fogyasztását is. (Buck Institute: Memory loss associated with Alzheimer's reversed for first time)

A KUTATÁSRÓL

„Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak elősegítik a béta-amiloid kiürülését az agyból a glymphatikus rendszer funkcióinak közvetítésével” címet viselő publikációból kiderül, hogyan is hatnak az omega-3 zsírsavak az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős béta-amiloidokra. Shi és Su kutatók állatkísérletek [a vizsgálatokat a hatályban lévő, állatkísérletekről szóló törvény alapján végezték, amiket a Macau és a Sun Yat-Sen Egyetem etikai bizottsága is jóváhagyott] során egereken figyelték meg a halolaj kognitív funkciókra gyakorolt hatásait.

alzheimer halolaj morris

Az állatok egy csoportjának 3 héten keresztül nagy adag (30mg/kg) 52,4% DHA tartalmú omega-3 halolajat adtak, szájon át, majd béta-amiloidot fecskendeztek minden egér agyába.

Az rágcsálók kognitív képességeit Morris-féle vízi labirintusban tesztelték. A kísérlet során az egereknek megtanították, hogyan tudnak kijutni a labirintusból, majd napról napra megfigyelték, mennyi idő alatt képesek kiszabadulni. A béta-amiloid injekció beadása után a tudósok arra lettek figyelmesek, hogy a halolajjal táplált egerek problémamegoldó képessége szignifikánsan emelkedett a kontrollcsoportéhoz képest; 7 nappal az injektálás után sokkal rövidebb idő alatt oldották meg a feladatot, mint azon társaik, akik korábban nem kaptak omega-3 zsírsavakat.

A kutatás egyértelműen azt mutatja, hogy a táplálkozás során bevitt többszörösen telítetlen zsírsavakkal lassítható a kognitív hanyatlás. Ennek oka, hogy az omega-3 zsírsavak az AQP4-függő glymhatikus rendszeren [a folyamatosan termelődő agygerincvelői folyadék kiválasztásáért felelős rendszer] keresztül segítik a sejteken belül a béta-amiloid fehérjék kitisztulását, amit jelenleg az Alzheimer-kór fő kiváltó okának tartanak.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK

Számos korábbi kutatása foglalkozott már a témával, közülük az egyik legnagyobb – melynek során 1200 demens beteg beteget figyeltek meg – rávilágított, hogy minél több omega-3 zsírsavat tartalmaz a vizsgált személy étrendje, annál alacsonyabb volt a béta-amiloid szintje, ami összefügg az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával. (G.A. Jicha, W.R. Markesbery: Omega-3 fatty acids: potential role in the management of early Alzheimer's disease) 

További epidemiológai tanulmányok eredményei szintén alátámasztják, hogy megfelelő mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsav bevitelével csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. (American Laboratory: Omega-3 Fatty Acids Help Maintain Brain Homeostasis)

 


 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  5 490 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    5 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 590 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! MENNYISÉGI AKCIÓ! Helyezz a kosárba legalább 2 doboz 60 darabos Eskimo-3 halolaj kapszulát és a termék ára 3.590 Ft-ról 2.745 Ft-ra fog változni!

    3 590 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  7 790 Ft‎

  Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény.

    7 790 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény. 12 éves kortól szedhető

    8 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód