Mindent a Sodium Lauryl Sulfate-ról - Hogyan és miért kellene száműznöd az életedből az SLS-t

Mindent a Sodium Lauryl Sulfate-ról - Hogyan és miért kellene száműznöd az életedből az SLS-t

Tudod mi a közös az ipari tisztítószerekben, az autómosó folyadékban, a rovarirtókban, a mosogatószerben, a tusfürdőben és gyermeked fogkrémében? Az összetevő, ami miatt ezek mind olyan szuperül habzanak: a Sodium Lauryl Sulfate, vagy ahogy talán többen ismerik, az SLS. Illetve, hogy egyik sem tesz túl jót, ha bőrre, szembe, szájba kerül… Olvass tovább, és tudj meg mindent az SLS-ről és arról, miért érdemes messziről kerülnöd ezt az összetevőt.

Mi az a Sodium Lauryl Sulfate és mire használják?

A Sodium Lauryl Sulfate, magyarul nátrium-lauril-szulfát a felületaktív anyagok közé tartozik, azok közül is egy tisztító hatású, habképző tenzid. Ezek közös tulajdonsága, hogy egyaránt tartalmaznak poláros (vízkedvelő) és apoláros (zsírkedvelő) részt, azért általában a vizes és a zsíros felszín határán helyezkednek el.

A kozmetikumokban található tenzidek legkedveltebb helye ezért a bőrfelszíni emulzió, amiben egyaránt található zsíros (szaruzsír, faggyú) és vizes (verejték) fázis is. 

Az emulzió:

Optimális esetben a bőrfelszín védi meg a bőrt a kiszáradástól, fertőzéstől. A Sodium Lauryl Sulfate hatása azonban olyan erős, hogy könnyedén képes leoldani ezt a védőréteget, így bőrünk védtelenné válik. Emiatt érezhetjük, hogy bőrünk száraz, szúr, húzódik, hosszútávon azonban komolyabb következményei s lehetnek az SLS rendszeres használatának. 

Az SLS úgy képes eltávolítani a zsíros szennyeződéseket a bőr (vagy épp a konyhapult, a garázspadló, stb.) felszínéről, hogy apró gömbök – micellák – formájában magukba zárja azt, és így a szert lemosva a szennyeződés vele együtt távozik a felületről.

A mosó-, mosogatószerek, a tusfürdők, habfürdők, samponok, arclemosók, kézmosók, szappanok és a fogkrémek ilyen tenzideket tartalmaznak, így tisztítják bőrünket és fogainkat minden nap, már csak az a kérdés, hogy megéri-e nekünk ez, vagy sem…

Az SLES:

A Sodium Laureth Sulfate (SLES) az SLS alkoholos változata, ami valamivel kisebb mértékben káros az emberi szervezetre, ezért sok kozmetikumba már ezt teszik a "nagy testvére" helyett. Ez viszont közel sincs a jó megoldáshoz, hanem csak a kisebb rossz a kettő közül. 

Milyen nem kívánatos hatásai lehetnek a Sodium Lauryl Sulfate-nak?

A Sodium Lauryl Sulfate káros hatással van a bőrre, szemre, és a fogakra egyaránt. Lássuk, hogy hat és milyen problémákat okozhat. 

Az SLS és a bőr

Mivel a veszélyes anyagok bőrünkön keresztül kétszer olyan könnyen szívódnak fel, mint a tápcsatornán át, ez a fejezet fokozott figyelmet érdemel.

Az SLS és a hozzá hasonló tenzidek rendszeres és hosszútávú használata bizonyítottan káros hatással van a bőrre. Azzal, hogy a fent említett módon, újra és újra eltávolítják bőrünk saját lipidjeit és zsíros anyagait, gyengítik a bőr védőrétegét, ami így fogékonyabb lesz bizonyos betegségekre, és kevésbé lesz ellenálló a környezeti hatásokkal szemben.

Tudományosan igazolt, hogy a Sodium Lauryl Sulfate bőirritáló tulajdonságú, használata kiszáradáshoz, pirosodáshoz, gyulladáshoz (pl. ekcéma) vezethet. Tudósok szerint az SLS a leggyakoribb bőrallergén anyag.

Természetesen a hatás intenzitása több tényezőtől függ, melyek közül a legfontosabbak a következők:

 • egyéni érzékenység – akinek örökletesen érzékeny a bőre, sokkal érzékenyebben reagál az SLS-tartalmú készítményekre, mint mások.
 • a bőr állapota – az egészséges bőrrel rendelkezők kevésbé érzékenyek a szerre, min a bőrproblémákkal küzdők – legalábbis egy darabig. Az ekcémás, pszoriázisos, atópiás dermatitiszes bőr jóval érzékenyebb az SLS tartalmú termékeket, mint az ép, náluk a kiszáradáson, irritáción túl a betegségek tüneteinek felerősödése is megfigyelhető. A sérült bőrnek szintén nem kedvez az SLS, a szer ugyanis lassítja a sebgyógyulást, így azok könnyebben elfertőződhetnek.
 • a koncentráció – természetesen a tusfürdőkben és az autómosó folyadékokban egész más koncentrációban található meg az SLS, ám nem kell ilyen messzire menni, már az egyes márkák között is óriási különbség lehet. Hogy melyikben van a legkevesebb, úgy állapíthatjuk meg, hogy megnézzük, hányadik helyen áll az összetevők listáján
 • a mennyiség – nem mindegy az sem, hogy egy órán át ücsörgünk-e egy kád forró, habos vízben, vagy csak gyorsan letusolunk, ugyanis minél hosszabb ideig érintkezik az SLS a bőrrel, annál több tud felszívódni belőle.


Mivel a kisgyermekek és a babák bőre sokkal vékonyabb, mint egy felnőtt emberé, nagyobb áteresztő képességgel rendelkezik, így kevésbé ellenálló a káros hatásokkal szemben, így azok nagyobb rombolást képesek véghezvinni.

A babafürdetők, pont mint a felnőtt emberek számára gyártott tusfürdők, azért, hogy jobban eladhatók legyenek, telítve vannak színezékekkel, illatanyagokkal és habzást segítő összetevőkkel, ettől van olyan szép élénk színűek, illatosak és habzanak egészen a plafonig, amit persze imádnak a gyerkőcök, viszont sajnos nagyon egészségtelenek számukra.

Az SLS és a száj

Az SLS amellett, hogy rossz hatással van bőrünkre, a szájba kerülve azt sem kíméli. Az alábbi káros hatások mind a Sodium Lauryl Sulfate-nak tulajdoníthatók:

 • felelős a szájnyálkahártya irritációjáért,
 • aftát okozhat,
 • károsítja a fogágyat és a fogzománcot,
 • nagy mennyiségben segítheti a fogszuvasodás kialakulását.

Fogászati vizsgálatok kimutatták, hogy az SLS-tartalmú fogkrémek elhagyása jelentősen csökkenti a várhatóan kialakuló afták számát.

Ha szeretnénk megőrizni szájüregünk egészségét, érdemes odafigyelni, hogy olyan fogkrémet válasszunk, ami nem tartalmaz SLS-t, így ugyanis számos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat – és családtagjainkat.

A hagyományos fogkrémek legveszélyesebb összetevői

SLS: habzó hatása miatt kerül a készítményekbe. Maró hatású szer, ami irritálja a bőrt, a szájnyálkahártyát és károsítja a fogakat s az ínyt. 

Triklozán: gombaölő hatású összetevő. Megzavarja az immun- és hormonrendszert.

PEG: a bahosító és emulgeálószerek gyűjtőneve, amik könnyítik a kozmetikumok bőrbe jutását. Gyakran szennyezettek 1,4 dioxánnal, ami rákkeltő hatású.

Parabének: tartósító hatásuk miatt kerülnek a kozmetikumokba, fogkrémekbe (jellemzően az olcsóbb készítményekbe). Megzavarják a hormonrendszert, továbbá több parabéneket vizsgáló tanulmány rákkockázatról számol be. 

Fluor: régóta alapösszetevője a fogkrémeknek, mint a fogakat védő alkotóelem, napjainkban visznt egyre többen kérdőjelezik meg hogy van- e egyáltalán bármi jótékony hatása a fogakra. Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport kockázatos anyagnak minősítette. 

Valószínűleg benned is felmerült már a kérdés, hogy ha ilyen káros, miért található meg mégis szinte minden kozmetikumban. A válasz egyszerű: népszerűségének titka, hogy olcsó és hatékony habképző.

 8 érdekes és megdöbbentő tény az SLS-ről – avagy miért érdemes elkerülni az SLS-sel való érintkezést


1. Nagy kozmetikai cégek rendszerint piacra dobnak olyan készítményeket, melyek bőrnyugtató tulajdonsággal rendelkeznek. Ahhoz, hogy ezek hatását tesztelni tudják, először irritálniuk kell a bőrt, amit aztán a kozmetikum megnyugtat. Hogy az erősen irritált állapotot elérjék, rendszerint SLS-t használnak, mivel ez gyors és intenzív reakciót vált ki.


2. A Sodyum Lauryl Sulfate káros hatással van a felszín alatti vizek növényvilágára és elpusztíthatja a halállományt. A szer képes beépülni és felhalmozódni a halak szervezetében, ami később az asztalunkra is kerülhet, ezért hatóságilag tilos az SLS-t természetes vizekbe engedni.


3. Kutatásokkal kimutatták, hogy a nátrium-lauril-szulfát nem csak rövidtávon fejti ki szemirritáló hatását, de hosszútávon gátolhatja a gyermekek szemének optimális fejlődését, felnőtteknél pedig szürkehályogot okozhat.


4. A mezőgazdaságban sem ismeretlen az SLS fogalma, ugyanis számos növényvédő és gyomirtó szer alapját képezi. Az organikus gazdálkodást folytató gazdák azonban nem használhatják a nátrium-lauril-szulfát alapú készítményeket azok környezetkárosító hatása miatt.


5. Az SLS bizonyított maró hatása nem csak a szennyeződések ellen érvényesül, de az Amerikai Toxikológiai Intézet szerint a bőrt és a zsírokat alkotó fehérjék ellen is.


6. Hő hatására a Sodium Lauryl Sulfate-ból mérgező szulfur-oxidok és nátrium oxidok szabadulnak fel. Ennek fényében már nem is tűnik olyan jó ötletnek elmerülni a habokban egy forró kádfürdő során…


7. Az SLS előállítása rendkívül szennyező, a folyamat során illékony, kénes összetevők szabadulnak fel, ráadásul az előállításhoz használt, mérgező hatású oldószerek (pl. karciogén nitrát) nyomokban benne maradhatnak a késztermékben.


8. A Sodium Lauryl Sulfate úgy szívódik fel a bőrön át, hogy apró molekulái képesek áthatolni a test sejtmembránjain. Az így megsérült sejtek sokkal érzékenyebbé válnak, és más mérgező anyagokat is könnyebben áteresztenek, azaz az SLS azon túl, hogy rossz hatással van szervezetünkre, segíti más kemikáliák bejutását is bőrünkbe.

Miben mások a natúrkozmetikumok?

A hagyományos termékek számos olyan szintetikus anyagot – illatanyagok, konzerválószerek, emulgeálószerek, fényvédők, stb. – tartalmaznak, amik ronthatják a bőr és az egész szervezet egyensúlyát. Ezzel ellentétben a natúrkozmetikumok teljesen természetes eredetű, növényi alapú készítmények, amik nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat.

Összetevőik főleg biogazdálkodásokból, organikus farmokról, esetleg ellenőrzött vadgyűjtésből származnak, amik a kíméletes feldolgozásnak köszönhetően megtartják jótékony tulajdonságaikat. Amellett, hogy gyengéden ápolják a bőrt, támogatják annak természetes funkcióit, hogy egészséges és rugalmas maradjon.

A babák, gyermekek és érzékeny bőrűek számára kiemelten fontos szem előtt tartani a natúrkozmetikumok előnyeit, így nem csak egészséges kinézetű, hanem valóban egészséges lesz a bőrük.

Míg korábban nem volt egységes szabályozás arra vonatkozóan, mikor tekinthető egy készítmény natúrnak, organikusnak, napjainkban számos, natúrkozmetikumokat minősítő szervezet működik, melyek közül a legnagyobbak és legmegbízhatóbbak az BDIH, az ECOCERT, a Neuform és a Biokontroll. Ha az összetevők tanulmányozása után bizonytalanok lennénk a készítményt illetően, ezek az emblémák segíthetnek a döntésben.

Natúr kozmetikumok felnőtteknek és gyerekeknek: 

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Természetes testápolás az egész családnak – egészen csecsemőkortól. A közel 70 éves múltra visszatekintő Jack N’ Jill márka eddig csak természetes gyermek fogápolás terén képviseltette magát, most azonban megjelent a cég „bathtime” termékcsaládja is, melyben az egész család számára kínálnak természetes és tápláló bőrápolást.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Természetes testápolás az egész családnak – egészen csecsemőkortól. A közel 70 éves múltra visszatekintő Jack N’ Jill márka eddig csak természetes gyermek fogápolás terén képviseltette magát, most azonban megjelent a cég „bathtime” termékcsaládja is, melyben az egész család számára kínálnak természetes és tápláló bőrápolást.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Természetes testápolás az egész családnak – egészen csecsemőkortól. A közel 70 éves múltra visszatekintő Jack N’ Jill márka eddig csak természetes gyermek fogápolás terén képviseltette magát, most azonban megjelent a cég „bathtime” termékcsaládja is, melyben az egész család számára kínálnak természetes és tápláló bőrápolást.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 990 Ft‎

  Természetes testápolás az egész családnak – egészen csecsemőkortól. A közel 70 éves múltra visszatekintő Jack N’ Jill márka eddig csak természetes gyermek fogápolás terén képviseltette magát, most azonban megjelent a cég „bathtime” termékcsaládja is, melyben az egész család számára kínálnak természetes és tápláló bőrápolást.

    3 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

  Kosárba Bővebben
 • Előnézet
  3 990 Ft‎

  Természetes testápolás az egész családnak – egészen csecsemőkortól. A közel 70 éves múltra visszatekintő Jack N’ Jill márka eddig csak természetes gyermek fogápolás terén képviseltette magát, most azonban megjelent a cég „bathtime” termékcsaládja is, melyben az egész család számára kínálnak természetes és tápláló bőrápolást.

    3 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 990 Ft‎

  Természetes testápolás az egész családnak – egészen csecsemőkortól. A közel 70 éves múltra visszatekintő Jack N’ Jill márka eddig csak természetes gyermek fogápolás terén képviseltette magát, most azonban megjelent a cég „bathtime” termékcsaládja is, melyben az egész család számára kínálnak természetes és tápláló bőrápolást.

    3 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 990 Ft‎

  Természetes testápolás az egész családnak – egészen csecsemőkortól. A közel 70 éves múltra visszatekintő Jack N’ Jill márka eddig csak természetes gyermek fogápolás terén képviseltette magát, most azonban megjelent a cég „bathtime” termékcsaládja is, melyben az egész család számára kínálnak természetes és tápláló bőrápolást.

    3 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 990 Ft‎

  Természetes testápolás az egész családnak – egészen csecsemőkortól. A közel 70 éves múltra visszatekintő Jack N’ Jill márka eddig csak természetes gyermek fogápolás terén képviseltette magát, most azonban megjelent a cég „bathtime” termékcsaládja is, melyben az egész család számára kínálnak természetes és tápláló bőrápolást.

    3 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 990 Ft‎

  Természetes testápolás az egész családnak – egészen csecsemőkortól. A közel 70 éves múltra visszatekintő Jack N’ Jill márka eddig csak természetes gyermek fogápolás terén képviseltette magát, most azonban megjelent a cég „bathtime” termékcsaládja is, melyben az egész család számára kínálnak természetes és tápláló bőrápolást.

    3 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)


Miben mások a natúr fogkrémek?

A megfelelő fogkrém megválasztása kardinális kérdés, szájnyálkahártyánkon ugyanis rendkívül gyorsan fel tudnak szívódni bizonyos hatóanyagok – így a káros hatásúak is – kikerülve a méregtelenítésért felelős májat. Egy átlagos ember egy évben akár 10 tubus fogkrémet is elhasznál, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezzel milyen vegyi anyagok kerülnek szervezetünkbe.

A natúr fogkrémek kizárólag természetes anyagok felhasználásával készülnek, így gondoskodnak a száj és a fogak tisztaságáról. Fő alkotóelemeik jellemzően gyógynövények, vagy a természetben fellelhető más alapanyagok. Ízük általában valamelyest eltér a hagyományos fogkrémekétől, ez annak köszönhető, hogy nem tartalmaznak mesterséges aromákat (mentol, gyümölcsös íz) és cukrot.

SLS-, SLES-, triklozán-, és fluoridmentes fogkrémek gyerekeknek

 • Előnézet
  1 990 Ft‎

  Az idén 71. szülinapját ünneplő ausztrál Jack N' Jill márka egyet jelent a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyerek fogápolással. A banán ízű fogkrém kizárólag organikus összetevőkkel készült, akár le is nyelhetik a kicsik. Fluorid-, triklozán-, cukor-, tartósítószer-, SLS-, gluténmentes.

    1 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  1 990 Ft‎

  Az idén 71. szülinapját ünneplő ausztrál Jack N' Jill márka egyet jelent a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyerek fogápolással. Az eper ízű fogkrém kizárólag organikus összetevőkkel készült, akár le is nyelhetik a kicsik. Fluorid-, triklozán-, cukor-, tartósítószer-, SLS-, gluténmentes.

    1 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  1 990 Ft‎

  Az idén 71. szülinapját ünneplő ausztrál Jack N' Jill márka egyet jelent a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyerek fogápolással. Az áfonya ízű fogkrém kizárólag organikus összetevőkkel készült, akár le is nyelhetik a kicsit. Fluorid-, triklozán-, cukor-, tartósítószer-, SLS-, gluténmentes.

    1 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  1 990 Ft‎

  Az idén 66. szülinapját ünneplő ausztrál Jack N' Jill márka egyet jelent a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyerek fogápolással. A feketeribizli ízű fogkrém kizárólag organikus összetevőkkel készült, akár le is nyelhetik a kicsit. Fluorid-, triklozán-, cukor-, tartósítószer-, SLS-, gluténmentes.

    1 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  1 990 Ft‎

  Az idén 71. szülinapját ünneplő ausztrál Jack N' Jill márka egyet jelent a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyerek fogápolással. A málna ízű fogkrém kizárólag organikus összetevőkkel készült, akár le is nyelhetik a kicsit. Fluorid-, triklozán-, cukor-, tartósítószer-, SLS-, gluténmentes.

    1 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  1 990 Ft‎

  Az idén 71. szülinapját ünneplő ausztrál Jack N' Jill márka egyet jelent a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyerek fogápolással. A bubblegum ízű fogkrém kizárólag organikus összetevőkkel készült, akár le is nyelhetik a kicsik. Fluorid-, triklozán-, cukor-, tartósítószer-, SLS-, gluténmentes.

    1 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  1 990 Ft‎

  Az idén 71. szülinapját ünneplő ausztrál Jack N' Jill márka egyet jelent a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyerek fogápolással. A krémes gyümölcs ízű fogkrém kizárólag organikus összetevőkkel készült, akár le is nyelhetik a kicsik. Fluorid-, triklozán-, cukor-, tartósítószer-, SLS-, gluténmentes.

    1 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Az idén 71. szülinapját ünneplő ausztrál Jack N' Jill márka egyet jelent a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyerek fogápolással. A milkshake ízű fogkrém kizárólag organikus összetevőkkel készült, akár le is nyelhetik a kicsik. Fluorid-, triklozán-, cukor-, tartósítószer-, SLS-, gluténmentes.

    1 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

SLS-, SLES-, triklozán-, és fluoridmentes fogkrémek felnőtteknek

 • Előnézet
  2 990 Ft‎

  A Jack N’ Jill márkanév már hosszú évtizedek óta a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyermek fogápolás szinonimájává vált, most azonban megjelentek a cég egész család számára szánt fogkrém családja, melyek biztonságos és hatékony tisztítást garantálnak 2 éves kortól egészen 99 éves korig.

    2 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  2 990 Ft‎

  A Jack N’ Jill márkanév már hosszú évtizedek óta a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyermek fogápolás szinonimájává vált, most azonban megjelentek a cég egész család számára szánt fogkrém családja, melyek biztonságos és hatékony tisztítást garantálnak 2 éves kortól egészen 99 éves korig.

    2 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  2 990 Ft‎

  A Jack N’ Jill márkanév már hosszú évtizedek óta a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyermek fogápolás szinonimájává vált, most azonban megjelentek a cég egész család számára szánt fogkrém családja, melyek biztonságos és hatékony tisztítást garantálnak 2 éves kortól egészen 99 éves korig.

    2 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  2 990 Ft‎

  A Jack N’ Jill márkanév már hosszú évtizedek óta a minőségi, kompromisszumok nélküli baba-gyermek fogápolás szinonimájává vált, most azonban megjelentek a cég egész család számára szánt fogkrém családja, melyek biztonságos és hatékony tisztítást garantálnak 2 éves kortól egészen 99 éves korig.

    2 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  2 990 Ft‎

  A Jack N’ Jill márkanév már hosszú évtizedek óta a minőségi, kompromisszumok nélküli fogápolás szinonimájává vált. Legújabb termékük az egész család számára készült BLAK fogkrém, ami az aktív szén és az organikus összetevők segítségével varázsolja tisztává, fehérebbé és egészségesebbé a fogakat.

    2 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 

Összegzés

A Sodium Lauryl Sulfate egy, az emberi szervezetre rendkívül ártalmas felületaktív anyag. Káros hatását jól mutatja, hogy a kozmetikumok és fogkrémek mellett bizonyos ipari tisztítószerekben, autómosókban és rovarirtókban is megtalálható. AZ SLS és a hozzá hasonló tenzidek hosszútávú, tartós használata bizonyítottan káros hatással van a bőrre, a szemre, a szájra és a fogakra, ám olcsósága miatt még ma is a legtöbb kozmetikumban megtalálható. Az SLS káros hatásai különösen intenzíven jelentkezhetnek újszülötteknél, kisgyermekeknél és érzékeny , problémás (ekcéma, pszoriázis, stb.) bőrűeknél, ezért ők fokozott védelmet igényelnek. Ne habozz hát váltani!

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód