Miért alszanak a gyerekek jobban a halolajtól?

Miért alszanak a gyerekek jobban a halolajtól?

Mostanában sok anyuka kérdezi tőlünk, hogy miért alszanak jobban a gyermekek, ha étrendjüket halolajjal egészítik ki. A választ legjobban egy angol kutatás mutatja be, amit most megosztunk olvasóinkkal!

Az Oxfordi Egyetem kutatóiban néhány éve felmerült a kérdés, hogy hogyan segíti a halolaj a nyugodt alvást. Hogy ezt kiderítsék, egy úgynevezett randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatot folytattak 362 gyermek bevonásával.

A KUTATÁSRÓL

A 2014-es kutatás 2 fázisból állt.

Az elsőben 43 gyermeket vizsgáltak, akik csuklójára alvásmonitort helyeztek. Ez az eszköz azt figyelte, hogy éjszakánként mennyit mocorognak, azaz hogy mennyire alszanak mélyen a gyerkőcök.

A vizsgálatban részt vevő 7-9 éves gyermekek egy része napi 600 mg DHA omega-3 zsírsavat, másik része pedig kukorica, vagy szója placebót kapott kapszula formában. Sem a szülők, sem a gyerekek nem tudták, hogy ők a tesztcsoportba vagy a kontrollcsoportba tartoznak, azaz hogy mi van a kapszulákban.

Az 5 napos kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavakat szedő gyerekek majdnem 1 órával (58 perccel) többet aludtak, mint azok, akik placebót kaptak, és kevesebbszer ébredtek fel éjszaka.

Ezen eredmények ismeretében vágtak bele a kutatók a második fázisba, ahol már 362 7-9 éves iskolásnál vizsgálták a többszörösen telítetlen, hosszú szénláncú omega-3 és omega-6 zsírsavak (LC-PUFA) alvásra gyakorolt hatásait.

A kísérlet előtt a szülőket arra kérték, értékeljék gyermekük alvását egy 3 pontos skálán egy héten keresztül. A válaszok azt mutatták, hogy a véletlenszerűen kiválasztott gyerekek 40%-a klinikai szintű alvási problémákkal küzd (például nem akar lefeküdni este, szorong az alvás miatt, vagy nem képes pihentetően végig aludni az éjszakát).

A kutatók ezután egyenként rögzítették a gyermekek vérében található omega-3 zsírsav koncentrációt az ujjbegyükből vett vérben, ugyanis  korábbi kutatások eredményei arra engedtek következtetni, hogy kapcsolat van az alacsony LC-PUFA szint és a rossz alvás, tanulási nehézségek között a csecsemőknél, a gyermekeknél és a felnőtteknél egyaránt.

EREDMÉNYEK 

A szülők beszámolóit összepárosították a vizsgálatok eredményeivel, amik alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha a vérben magasabb az omega-3 DHA zsírsav szintje, szignifikánsan javul az alvás, elhárulnak az alvási zavarok, problémák.

A kutatás vezetője, Paul Montgomery professzor szerint „az, hogy tízből 4 ember alvási problémákkal küzd, komoly aggodalomra ad okot. Már régóta tudvalevő, hogy az omega-3 és az omega-6 zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak az alvás szabályozásában. Például ismeretes, hogy az alacsonyabb DHA arányhoz alacsonyabb melatonin szint társul, ami a természetes alvási ciklus felborulásához vezet.

A melatonin hormon kritikus szerepet tölt be az optimális, napszakokhoz igazodó alvási ciklus fenntartásáért, ez felel az alvás és az ébrenlét ciklusainak szabályozásában. Álmatlanságban szenvedőknél, alvási problémákkal küzdőknél a melatonin szintje jellemzően alacsonyabb a normálnál.

Dr. Alex Richardson társkutató azt mondta, „korábbi tanulmányok, és a szóban forgó kutatás is azt mutatja, hogy a gyerekek omega-3 szintje aggasztóan alacsony, ami szoros kapcsolatban áll a gyerekek alvási, tanulási, olvasási és viselkedési problémáinak kialakulásával.” A kutató emellett felhívja a figyelmet arra, hogy a DHA bevitel növelésével a szülők javíthatnak gyermekük alvásán, ami már önmagában is jobb koncentrációhoz, könnyebb tanuláshoz, kiegyensúlyozottabb viselkedéshez vezet.

Forrás

ESKIMO KIDS GYERMEK HALOLAJAK 

 • Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 990 Ft‎

  Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • MEGÚJULT ÖSSZETÉTEL! EXTRA D-VITAMINNAL! Omega-3 zsírsavakban gazdag lágyzselatin rágótabletta gyerekeknek D-vitaminnal, mely hozzájárul az agy, a szemek, a csontok és az immunrendszer normál működéséhez. Már 3 éves kortól adható készítmény finom eper-narancs-citrom ízben. 

    5 290 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód