Szív- és érrendszeri problémák

A szív-,  érrendszeri és keringési betegségek (összefoglaló nevükön kardiovaszkuláris megbetegedések) világszerte a vezető halálozási okok közé tartoznak, amik évente több mint 17,5 millió életet követelnek. Statisztikák szerint 40 éves kor felett három férfiból kettőnek és minden második nőnek van esélye arra, hogy hátralévő életében valamilyen kardiovaszkuláris esemény következtében megbetegedjen.

Magyarországon pedig még ennél is rosszabb a helyzet: a szív- és érrendszeri halálozás mintegy 45%-kal magasabb, mint az EU-25 országok átlaga, a születéskor várható élettartam átlagosan pedig 7 évvel kevesebb.

Hazánkban a halálozások 50%-ért felelős kardiovaszkuláris megbetegedések elsődleges okai a magas-vérnyomás, érelmeszesedés, és a magas koleszterinszint, ezért ezekre fókuszálva mutatjuk be, mit tehetünk szívünk és érrendszerünk egészségéért.

A sokféle betegségben egy azért közös: az érintettek artériáinak omega-3 zsírsav tartalma jóval alacsonyabb az optimális értéknél.

ÉRELMESZESEDÉS
MAGAS VÉRNYOMÁS
MAGAS KOLESZTERINSZINT
SZÍVINFARKTUS

Felsorolásunk első helyén az érelmeszesedés áll, ugyanis erre vezethető vissza a legtöbb szív-érrendszeri betegség.

A szív ereit érintő érelmeszesedés (orvosi nevén atherosclerosis) számos szívbetegség és szívhalál fő okozója.

Kialakulásának okai

Kialakulásának okai közt tartják számon az öregedést, a magas vérnyomást, a stresszt, a cukorbetegséget, a túlsúlyt, a helytelen étkezés következtében való „elsavasodást”, sőt kutatók rájöttek, hogy kialakulásában komoly szerepet játszhat a páciens érfalainak alacsony omega-3 zsírsav tartalma.

Kialakulásának folyamata

A meszesedés jellemzően ott kezdődik meg, ahol az ér megsérül, itt ugyanis könnyen megtapad az LDL, az úgynevezett „rossz” koleszterin. Ennek következtében az érfal simaizom sejtjei elkezdenek növekedni. Az erek így beszűkülnek és a meszes plakkok miatt megkeményednek, akadályozva ezzel a vér áramlását.

Vizsgálatok kimutatták továbbá, hogy érelmeszesedés nagyobb valószínűséggel lép fel olyan esetekben, amikor az érfalak omega-3 tartalma alacsonyabb az optimálisnál.

Az omega-3 zsírsavak hatása érelmeszesedés esetén

Az omega-3 megváltoztatja a letapadni képes kicsiny, sűrű állagú LDL koleszterin részecskék struktúráját, így megnöveli azok méretét, és csökkenti a sűrűségüket. Az így megnagyobbodott részecskék kevésbé képesek behatolni az érfalakba, így nem tudnak meszesedést produkálni.

Az omega-3 zsírsavak bizonyítottan kedvezően hatnak az eicosanoid összetételre, ami csökkenti a vér rögösödési képességét és az érfal gyulladását, emellett csökkentik a lipoprotein szintet, mely az érelmeszesedés - atherosclerosis - kialakulásáért felelős.

Kutatások rámutattak, hogy az omega-3 zsírsavak közvetlen, szívre gyakorolt hatásának köszönhetően képesek csökkenteni a szívritmuszavarok kialakulásának valószínűségét.

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 590 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    3 590 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Az Allimax fokhagyma kapszula hatása szív- és érrendszeri problémák esetén

Régóta ismeretes, hogy a fokhagymának rengeteg jótékony hatása van szervezetünkre. Az emberiség ősidőktől kezdve előszeretettel használja a fokhagymát főzésre és gyógyításra egyaránt. Mint ismeretes, a népi gyógyászat a fokhagymát „természetes antibiotikumként” tartja számon, a gyógynövény jótékony hatását pedig már az ókoriak is ismerték.

Az Allimax egy prémium minőségű fokhagyma kapszula egyenesen Angliából. Ez az egyetlen fokhagyma készítmény, ami 100%-ban tartalmazza a fokhagyma legaktívabb baktérium- és vírusölő összetevőjét, az allicint. A márka mára több mint 15 országot meghódított, melyek mindegyikében egyre növekvő népszerűségnek örvend.

A fokhagyma

 • előnyösen befolyásolja a szív egészséges működését
 • hozzájárul a normál koleszterinszint fenntartásához
 • támogatja a normál vérzsírszint fenntartását
 • hozzájárul a szív és az érrendszer normális működéséhez
 • előnyösen befolyásolja a keringési rendszer működését
 • támogatja a normál vércukorszintet és a légutak egészségét

 • Az Allimax egy olyan kivonat, amely friss fokhagymából kinyert allicinnel látja el a szervezetet. A 100% stabilizált allicin kivonatnak köszönhetően a termék a fokhagyma minden jótékony hatásával rendelkezik, kellemetlen fokhagyma szag és íz nélkül.

    10 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 490 Ft‎

  Az Allimax egy olyan kivonat, amely friss fokhagymából kinyert allicinnel látja el a szervezetet. A 100% stabilizált allicin kivonatnak köszönhetően a termék a fokhagyma minden jótékony hatásával rendelkezik, kellemetlen fokhagyma szag és íz nélkül. Több mint 10 éve Európa és az USA egyik kedvenc természetes egészségőre.

    4 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  11 990 Ft‎

  Az Allimax Lesterol egy egy kizárólag természetes alapú kivonatokat tartalmazó táplálékkiegészítő készítmény, a normál koleszterinszint fenntartásáért. Hatását a benne található 100% stabilizált allicinnek és béta-szitoszterolnak köszönheti. 

    11 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

A magas vérnyomás, vagy más néven hipertónia egy sokakat érintő betegség, ami szélütéshez és szívrohamhoz egyaránt vezethet. A vérnyomás tulajdonképpen nem más, mind az erekben áramló vér nyomása az érfalakra, mértékegysége a higanymilliméter. Becslések szerint minden 8. halálesetben játszik közre magas vérnyomás, ami hihetetlenül magas arány. A betegség „csendben támad”, a hipertóniának ugyanis nincsenek tünetei – még ha sokan a fejfájást, orrvérzést, szédülést tévesen annak is tartják.

Kialakulásának okai

Az magas vérnyomás kialakulását egyrészt a demográfiai tulajdonságok határozzák meg (kor, nem, környezet), másrészt az örökletes hajlam és testsúlyunk, harmadrészt pedig bizonyos betegségek is felelhetnek érte.

A vérnyomást leginkább befolyásoló tényezők a vesebetegség (pontosabban a vesét tápláló artéria elváltozásai), az érelmeszedés, a cukorbetegség és a túl magas thromboxán szint.

Hatása a szervezetre

Azért, hogy sejtjeink, szöveteink és szerveink optimálisan működhessenek, folyamatos tápanyag- és oxigénellátásra van szükségük. Erről szívünk gondoskodik, ami ritmusosan összehúzódva tartja mozgásban vérünket. A vérkeringést azonban több dolog is befolyásolja, az első és legfontosabb pedig az erek állapota. Ha elég rugalmasak érfalaink, könnyen változtatják átmérűjüket, így a szívnek egyszerű dolga van, ha viszont a meszesedés miatt véredényeink merevek, esetleg beszűkültek, a szívnek nehéz a vért ezeken keresztüláramoltatnia. Mivel nem tud egy pumpálással elegendő mennyiséget átjuttatni az ereken, a szív ilyenkor kéntelen többet dolgozni, amitől megvastagszanak a szívizomrostok.

Amellett, hogy a szívizom károsodik, az erek sem maradnak épek a tartósan magas terheléstől, egy idő után azok is károsodnak, így tereped adva az érelmeszesedésért felelős LDL koleszterinnek arra, hogy letapadhasson az érfalra.

Az omega-3 zsírsavak hatása magas vérnyomás esetén

Az omega-3 zsírsavak, bár nem rendelkeznek vérnyomás csökkentő hatással, mégis segíthetnek a magas vérnyomás normalizálásában, mégpedig a következőképpen:

A vesét tápláló ér meszesedését az omega-3 zsírsavak a letapadásra hajlamos LDL koleszterin szerkezetének nagyobbá, lazábbá alakításával képes megakadályozni, így az ahelyett, hogy lerakódna, gyorsan távozik.

Az erek meszesedését a letapadt LDL-en kívül az érfalak gyulladása is okozhatja. Az omega-3 zsírsavak ezen is képesek segíteni úgy, hogy még azelőtt semlegesítik az omega-6 zsírsavakat, hogy azok az artériák gyulladásához vezető láncreakciót indíthatnának.

A tormboxán egy omega-6 eicosanoid, és egyben az erek egyik hatékony összehúzója. Az omega-3 zsírsavak megakadályozzák a thromboxan túltermelődését, így elősegítik az erek megnyúlását és elernyedését, és normalizálják a vérnyomást.

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  5 490 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    5 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 590 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    3 590 Ft‎ (27% ÁFA-val)

A magas koleszterinszint napjainkra valódi népbetegséggé vált. Magyarországon ma tízből 2 ember szenved tőle, ám mivel tünetmentes, sokan csak akkor szembesülnek betegségükkel, amikor az már súlyos egészségügyi problémákhoz vezetett.

A koleszterin nem más, mint egy zsírféleség, ami minden egyes sejtünkben megtalálható, és amit minden sejtünk elő is állít. Legfőbb koleszterin előállítónk a máj, ez adja szervezetünk koleszterin mennyiségének csaknem 80%-át. A magas koleszterinszint azt jelenti, hogy elszaporodnak ezek a zsírsejtek a vérben és lerakódnak az erek falain.

A megtermelt – vagy élelmiszerekkel bevitt – koleszterint a vérben fehérjék szállítják. Attól függően, hogy a koleszterin milyen fehérjéhez kapcsolódik, megkülönböztetjük a „jó (HDL) és a „rossz” (LDL) koleszterint. Míg az egyik véd, a másik az erekben lerakódva problémákhoz vezethet.

Kialakulásának okai

A magas koleszterinszint kialakulásának egyik oka a genetikai hajlam, másik az egyes anyagcsere betegségek jelenléte, harmadik pedig az egészségtelen életmód, azaz a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás.

Ezek közül az első kettőn nem igen tudunk változtatni, a harmadikon viszont igen!

Az omega3 zsírsavak hatása magas koleszterinszint esetén

Míg a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek a májat veszik célba, és bénítják meg egyik koleszterintermelő enzimét, addig az omega-3 zsírsavak a „rossz” koleszterint támadják, és alakítják ártalmatlanná, hogy az ne tapadhasson le az érfalakon.

Míg a „jó” koleszterin szintjét csaknem minden halolaj pozitívan befolyásolja, az LDL koleszterinre gyakorolt hatás csak stabil halolaj alkalmazásával volt megfigyelhető. Ez ugyanis az apró, sűrű állagú LDL-t nagyobb méretű, lazább részecskévé alakítja, ezáltal megakadályozza annak lerakódását az erek falába.

Visszajelzések alapján az Eskimo-3 halolaj esetében már 3 hónapos kúra után csökken a rossz koleszterin és a triglicerid szint is!

Ha szeretnél többet olvasni a témában, ITT és ITT megteheted!

 • Előnézet
  16 380 Ft‎ 9 990 Ft‎
  Kedvezmény: -6 390 Ft‎
  Csökkentett ár!

  Csökkentsd koleszterinszintedet természetes módon a növényi sztanolok, szterolok, az allicin és az omega-3 zsírsavak együttes hatásával!

  16 380 Ft‎ 9 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)
  Kedvezmény: -6 390 Ft‎
 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  5 490 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    5 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 590 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    3 590 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  11 990 Ft‎

  Az Allimax Lesterol egy egy kizárólag természetes alapú kivonatokat tartalmazó táplálékkiegészítő készítmény, a normál koleszterinszint fenntartásáért. Hatását a benne található 100% stabilizált allicinnek és béta-szitoszterolnak köszönheti. 

    11 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

A szívinfarktus tulajdonképpen a szívizom súlyos vérellátási elégtelensége következtében való elhalása. A betegség a nőket jobban veszélyezteti, mint a férfiakat, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben 27.642 férfi és 35.144 nő vesztette életét infarktus következtében. Ezen nagyon magas számok, tekintve, hogy azt ma már korszerűen el tudják látni, így ha szívinfarktus esetén időben értesítjük a mentőket, jó eséllyel megúszhatjuk a rohamot.

Kialakulásának okai

Az infarktus oka az erek elzáródása, amit leggyakrabban véralvadékok okoznak. Az alvadékok ott alakulnak ki, ahol a korábban sérült érfalon elkezdett lerakódni az LDL koleszterin és néhány más anyag.

A felesleges vérrögök akadályozhatják a keringést, csökkenthetik egy-egy testrész vérellátását. Ha egy rög (trombus) nem hagyja, hogy a szívbe vagy az agyba elég vér jusson, szívinfarktus, vagy szélütés léphet fel.

Az omega-3 zsírsavak hatása szívinfarktus esetén

Az omega-3 olajok megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését azáltal, hogy az omega-6 zsírsavból létrejövő thromboxán nevű eicosanoid szintjét szabályozzák. A normális szintű tromboxán által kiváltott vérrögképződésre szükségünk van ahhoz, hogy egy-egy sérülés alkalmával ne vérezzünk el, a túl sok rendellenes vérrögképződés azonban veszélyes.

Dr. Edward N. Siguel szerint az EPA nevű omega-3 zsírsav az aszpirinhez hasonlóan akadályozhatja meg a vérrögök képződését, így mellékhatások nélkül előzve meg az infarktust és más érszűkület okozta betegséget.

Az omega-3 zsírsavak emellett csökkentik a triglicerid vérzsír szintjét, ami a szívbetegségek egyik fontos rizikófaktora, és növelik a vörösvértest membránjának rugalmasságát, ennek eredményeként a vörösvértestek könnyebben jutnak át a hajszálerek kanyarjain. Egyszóval a vér folyékonyabbá válik, ami nemcsak az egész test vérkeringését javítja, beleértve az agyat is, hanem a szív dolgát is megkönnyíti.

Ahogy írtuk, a szívinfarktusok nem mindig halálosak, könnyen halállal végződhetnek azonban, ha a szív vad, szabálytalan, aritmikus rezgéssel (fibrillációval) válaszol rájuk, ami megakadályozhatja, hogy a vér eljusson olyan létfontosságú szervekbe, mint például az agy. A halolajból származó omega-3 zsírsavak segítik megelőzni az aritmia (szívritmuszavar) kialakulását. A túl gyors szívdobogást is lelassítják azáltal, hogy csökkentik a szívizmok sejtjeinek elektromos izgathatóságát.

Kutatási eredmények

Artemis P. Simopoulos, M.D. szerint az omega-3 zsírsavak a már előrehaladott szívkoszorúér betegségben szenvedő embereken is segíthetnek.

A bizonyítékot két híres kísérlet szolgáltatja; az egyik az Angliában végzett DART-próba, a másik a franciaországi Lyon-diétával végzett szívkutatás. Mindkét nagy kutatás szívinfarktus után felépült embereket állított be két különböző étrendre.

Az emberek fele a szívspecialisták és az Amerikai Szívbetegek Társasága által ajánlott, ún. „okos" diétát követte, mely omega-6 olajokban gazdag és omega-3 olajokban szegény volt. Az emberek másik fele omega-3 olajokban gazdag étrendet fogyasztott.

A kutatás eredménye szerint sokkal több beteg maradt életben a második, omega-3-as csoportban, olyannyira, hogy két év után a francia felmérés etikai okok miatt hirtelen véget ért, hiszen az új diéta annyival jobbnak bizonyult.

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  5 490 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    5 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 590 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    3 590 Ft‎ (27% ÁFA-val)