Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Koleszterinszint csökkentés természetesen? Lehetséges!

A magas koleszterinszint egy civilizációs betegség, ami évről évre egyre több embert érint a fejlett világban. Nem csoda hát, hogy számos kutatás foglalkozik a vérzsírszint csökkentésének természetes megoldásaival. Ezek közül a vizsgálatok közül kiemelkednek azok, melyek a többszörösen összetett telítetlen zsírsavak hatásait vizsgálják, ezek ugyanis hatásmechanizmusukat tekintve teljesen eltérnek a szintetikus készítményektől, mégis hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet.


Ahhoz, hogy megértsük, hogyan hatnak az omega-3 zsírsavak a koleszterinszint csökkenésében, először fontos megismernünk a koleszterint, annak viselkedését és a betegségek kialakulásának folyamatát.
 

A KOLESZTERINRŐL


A koleszterin egy C27H46O képletű szteránvázas vegyület, vagyis tulajdonképpen egy zsírféleség, ami minden emberi sejtben megtalálható, és amelyet minden sejtünk előállít. Legfontosabb koleszterintermelő szervünk a máj, ami a szervezetünkben lévő koleszterin mintegy felének előállításáért felelős – ám ennek 80%-át rögtön fel is használja az epe megtermeléséhez – a többit mi magunk visszük be.


A koleszterint a vérben lipoproteinek (fehérjék) szállítják, és attól függően, hogy milyen fehérjéhez kapcsolódik, megkülönböztetjük a „jó” HDL, és a „rossz” LDL koleszterint. Betegségről, vagy azok kialakulásának kockázatról akkor beszélhetünk, ha e kettő aránya eltolódik az LDL koleszterin irányába.Míg a HDL egyfajta védő szerepet tölt be testünkben, az LDL lerakódik az érfalon, így az érelmeszesedési folyamatok kiinduló tényezője, ami komoly kardiovaszkuláris problémákhoz – szívkoszorúér betegségek, meszesedés, szívinfarktus, stb. – vezethet.

Mivel a betegség nem jár fájdalmas tünetekkel, sokan csak akkor szembesülnek vele, amikor már a problémák jelentkeznek náluk. Ezt egyetlen módon lehet megelőzni: rendszeres szűrővizsgálatokkal, vérvizsgálatokkal.

A magas koleszterinszint kialakulásának alapvetően 5 fő oka van:

  • genetikai hajlam
  • egyes anyagcsere betegségek
  • helytelen táplálkozás, 
  • mozgásszegény életmód és
  • káros szenvedélyek űzése (dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás).


Egyértelmű, hogy az öt közül a legkönnyebben az utóbbi 3 faktoron változtathatunk, amik egyébként az esetek többségéért felelősek.

Korábbi cikkünkből kiderül, az Egészségügyi Világszervezet szerint milyen okai vannak annak, hogy Magyarországon kiemelten magas a kardiovaszkuláris betegségek száma.
 

A GYÓGYSZEREK ÉS AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK HATÁSA


A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő magas koleszterinszint a fejlett világ népességének csaknem felét érinti. (WHO) Magyarországon a lakosság 11%-a tud arról, hogy koleszterin-problémái vannak, és 76%-uk szed rá valamilyen orvos által felírt gyógyszert. (KSH)
 

GYÓGYSZEREK


Koleszterin-problémákkal küzdő pácienseknél a gyógyszeres kezelés általában csak akkor jön szóba, ha a koleszterint szintje súlyosan magas, és az megfelelő étrenddel és életmóddal nem normalizálható – illetve, ha annak genetikai okai vannak.

Az ilyenkor leggyakrabban felírt gyógyszerek a sztaninok, amik amellett, hogy csökkentik a koleszterinszintet, javítják az érfalak működését, és stabilizálják a plakkokat, hogy azok ne telepedjenek meg az érfalakon.

A sztatinok közvetlenül bejutnak a máj sejtjeibe, ahol blokkolják a koleszterin előállításában részvevő enzim működését. Ennek köszönhetően a máj nem tudja előállítani a megfelelő mennyiséget, így csökken szervezetünk koleszterinszintje.

Bár sztatinokkal akár a felére is csökkenthető a koleszterinszint, szedésükkor számolni kell a szintetikus készítmények mellékhatásaival, mint például a gyomor-bél rendszeri panaszok, a gyengeség, vagy akár a stroke, szívinfarktus. Valószínűleg a májban blokkolt enzim működésének hiánya felelős a sztatinok egy ritkán előforduló, de súlyos mellékhatásáért, az izomsorvadásért is, ezért fontos, hogy a gyógyszert csak orvos előírására szedjük!

Egy másik mellékhatásuk, hogy csökkentik a Q10 koenzim szintjét a szervezetben, ami a sejtek energiatermelésének kulcsfontosságú alapanyaga. Ha a szívizomban csökken a Q10 szint, csökken annak toleranciája oxigénhiány esetén.

Fontos tudni, hogy ha indokolt a gyógyszerszedés, akkor az nem hagyható abba. Ha a kezeléssel elérjük a normális LDL szintet, az akkor sem függeszthető fel, ugyanis a betegség attól még nem múlik el, mindössze kordában tartjuk azt. 

OMEGA-3 ZSÍRSAVAK


Míg a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek a májat veszik célba, és bénítják meg egyik enzimét, az omega-3 zsírsavak a „rossz” koleszterint támadják, és alakítják ártalmatlanná. Míg a „jó” koleszterin szintjét csaknem minden halolaj pozitívan befolyásolja, az LDL koleszterinre gyakorolt hatás csak stabil halolaj alkalmazásával volt megfigyelhető.

A stabil halolaj az apró, sűrű állagú LDL-t nagyobb méretű, lazább részecskévé alakítja, ezáltal megakadályozza annak lerakódását az erek falába.
 


 

KUTATÁS


A halolajjal végzett számos kutatás közül több is az Eskimo-3 halolajat használta fel a vizsgálatok során, annak egyedülálló stabilitása miatt.

Így tettek a svéd Uppsalai Egyetem kutatói is, akik azt vizsgálták, hogy milyen hatása van a stabil halolajnak (Eskimo-3) és a szimvasztatinoknak az LDL koleszterint a vérben szállító lipoproteinekre a hiperlipidémiás (magas vérzsírszintű) emberek esetében – azaz hogy a halolaj és bizonyos sztatinok hogyan hatnak magas koleszterinszintű embereknél.

A vizsgálat során 88 beteget 4 csoportba osztottak, és minden csoportnak más-más kezelést írtak elő, melyet azok 12 héten keresztül szigorúan betartottak.

Az első csoport csak Eskimo-3 halolajat szedett, a második csoport csak sztatinokat, a harmadik együtt szedte a halolajat és a sztatinokat, míg a negyedik alacsony zsírtartalmú diétát tartott.

A kezelés előtt és után a kutatók megmérték az összkoleszterin szintet, a trigliceridszintet, az LDL és a HDL szintjét, így könnyen levonhatták a következtetést a 4 kezelés hatásosságát illetően. Az eredményeket az alábbi táblázatban láthatók.
 


Jól látható, hogy a legnagyobb változás annál a csoportnál következettbe, ahol az alanyok együtt alkalmazták a halolajat és a gyógyszert, azaz egyértelműen látszik, hogy a gyógyszeres kezelés hatása stabil halolaj szedésével gyorsítható, még hatékonyabbá tehető.

A kutatás másik fontos megállapítása, hogy az Eskimo-3 halolaj szedése hatásosabb, mint az alacsony zsírtartalmú étrend betartása, ugyanis így az összkoleszterinszint az Eskimo-3 halolajat szedőknél kétszer annyit csökkent, mint a diétázóknál.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben idejében észrevesszük, hogy koleszterinszintünk magasabb a normál értéknél, megfelelő étkezéssel és stabil halolaj szedésével kordában tarthatjuk azt, és így elkerülhető az élethosszig tartó gyógyszeres kezelés.

A kutatás a Department of Surgical Sciences, University of Uppsala, Uppsala, Sweden Nutrition Research 2003. kutatásban jelent meg „Effects of stable fish oil and simvastatin on plasma lipoproteins in patients with hyperlipidemia” címen.
 

ÖSSZEGZÉS


Ahhoz, hogy időben értesüljünk koleszterinproblémánkról, és így elkerülhessük az élethosszig tartó gyógyszeres kezelést, vagy még rosszabb esetben a kardiovaszkuláris betegségeket, elengedhetetlen a rendszeres szűrés.

Mint minden betegségnél, a koleszterin-problémák esetében is a legfontosabb a megelőzés. Stabil halolaj (Eskimo-3) kúraszerű alkalmazásával alacsony szinten tartható a koleszterinszint, amennyiben az omega-3 bevitel mellé tudatos táplálkozás és rendszeres testmozgás is társul, jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának jelentős részéért felelős magas koleszterinszint.

Ha koleszterinszintünk magasabb a normál értéknél, esetleg gyógyszeres kezelést kapunk, a fenti kutatások eredményeinek értelmében felerősíthetjük a gyógyszer hatását, amennyiben mellé Eskimo-3 stabil halolajat fogyasztunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Megoldások betegségekre

Keresés