Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Legyen élmény az óvoda!

Az óvodás korú gyerekek egészséges agyi-idegrendszeri fejlődésének számos fontos lépcsője van, amelyek nyomon követhetőek növekedésük során. Ekkorra kialakul érzékszervi intelligenciánk (szenzomotoros fejlődés), nyelvérzékünk, és beszédképességünk, a következő 3 évben pedig kognitív funkcióink fejlődnek gyors ütemben. Az egészséges agyműködés érdekében ebben az időszakban fokozottan támogatnunk kell gyermekünk mentális fejlődését. Erre az óvoda kiválóan alkalmas helyszín, sok szülőn mégis önkénytelen szorongás lesz úrrá a beíratás gondolatára.

Rengeteg kérdés fogalmazódik meg ilyenkor. Normális, ha aggódunk amiatt, hogy gyermekünk vajon hogy fogja viselni a beszoktatást, kijön-e a társaival, normális tempóban fejlődik-e, mennyire lesz fogékony a fertőzésekre, és ezek mennyire fogják megviselni őt – arra azonban mindig figyeljünk, hogy irreális félelmeinket ne adjuk át neki!

 

Azok a gyerekek, akik bölcsödéből mennek oviba, előnyben vannak ilyen szempontból, mert már megszokták, hogy a napjuk egy részét szüleiktől távol töltik, nem újdonság nekik, hogy alkalmazkodniuk kell egy csoporthoz és immunrendszerük is hatékonyabban tud fellépni a gyakori náthás-megfázásos betegségekkel szemben. Persze ennek ellenére az új környezet, az új emberek, és a velük együtt érkező új betegségek a bölcsödéből oviba kerülő csöppségeket is megviselhetik.

Mivel immunrendszerünk erőssége, stabilitása nagyrészt életmódunk és táplálkozásunk függvénye, ha kielégítjük gyermekünk szervezetének szükségleteit, könnyen elébe mehetünk a környezetváltozással járó viselkedési problémáknak, és az óvodában terjedő betegségeknek.

A keveset betegeskedő, kiegyensúlyozott gyermek

- gyorsabban önállóvá válik,
- könnyebben hozzászokik az óvodai környezethez,
- és gond nélkül beilleszkedik a csoportjába (együtt eszik, alszik, játszik társaival).

 

Az omega-3 nélkülözhetetlen természetes védekező rendszerünk normális működéséhez és segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását, ezért ebben az időszakban a megfelelő képességfejlesztés mellett rendkívül fontos az agy és idegsejtek fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen omega-3 EPA és DHA bevitele is. Az egészségesen fejlődő idegrendszernek köszönhető gyermekünk nyugodt, kiegyensúlyozott és agressziómentes viselkedése is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés