Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Legyen könnyű a beszoktatás!

Az anyák többsége retteg az óvodai vagy bölcsődei beszoktatástól. Ez az első olyan lépés a gyermek életében, amikor nem családtag vagy közeli barát vigyáz tartósan a gyermekre. Egy idegen környezetben, idegenek között tölt el hetente akár több napot is. Ilyenkor az anyák fejében rengeteg gondolat cikázik, aggódás, szorongás, illetve öröm is. Hiszen a kis töpörtyűt új ingerek érik, amik nagyban hozzájárulnak a fejlődéséhez. Ráadásul új barátokat is szerezhet! Viszont a beszoktatás nehéz folyamat, vagy legalábbis tud nehéz is lenni.

 

Hogyan lehet könnyebb?

 

1. A Te gyermekednek is biztosan van nyunyókája vagy egy olyan kis plüss játéka, ami nélkül nem tud aludni. Vigyétek magatokkal a bölcsibe vagy óvodába! De vigyázz, hogy haza is vigyétek, illetve legyen a kis barátjából tartalék, ha elveszne!

2. Legyen gyors a reggeli elválás! Ne húzzátok percekig a búcsúzást, hiszen az csak ront a helyzeten, és garantálható a sírás.

3. Már jó előre készüljetek mind a ketten a beszoktatásra! Ha sétálni mentek, akkor menjetek az ovi/bölcsi felé, és magyarázd el gyermekednek, hogy ide fog ő is járni játszani, és ilyenkor nem lesztek együtt. Otthon is hozd szóba, és magyarázd el neki, hogy lesznek olyan napok, amikor ő más gyerekekkel együtt fogja tölteni a napot.

4. Még a beszoktatás előtt tanítsd meg neki az idő múlását! Például, ha elmentek a mamához, akkor is már mondogasd neki, hogy ebéd után megyünk haza. Ha otthagyod a mamánál, akkor magyarázd el neki, hogy legközelebb akkor találkoztok, amikor uzsonnaidő lesz. Így a gyermek megtanulja kötni az idő múlását bizonyos tevékenységekhez, ezáltal a bölcsiben/oviban reggel úgy búcsúzhattok el, hogy legközelebb találkozunk ebéd után, és a gyerkőc tudni fogja, mikor számíthat a következő találkozásra.

5. Légy magabiztos! Amikor a bolcsibe/oviba tartotok reggel, akkor semmiképp se mutasd gyermekednek, hogy szomorú vagy esetleg aggódsz, légy határozott és mosolyogj, így gyermeked sem fog kételkedni.

Minden intézménynek vannak szabályai már a beszoktatást illetően is. Ezekre a szabályokra, illetve a beszoktatás menetére is mindenképp kérdezz rá.  

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyerekkel az élet

Keresés