Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Egy igazi magyar szuperélelmiszer - a kékszőlőmag

Az egészségtudatos étkezés hívei közül sokan nem is tudnak arról, hogy Magyarországon is terem olyan „szuperélelmiszer”, amely jótékony hatásait tekintve könnyedén versenyre kel más kontinensek sokszor rendkívül drága és a magyar étkezési szokásokhoz nem igazán illeszkedő egzotikus növényeivel. Ez a csodálatos növény a kékszőlő, amelynek magja és héja is rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz bioaktív összetevőket és antioxidánsokat.


A Bock Borászat 2018. júniusában fejezte be azt az Európai Unió támogatásával indított projektjét, amelynek köszönhetően egy korszerű kékszőlőmag-feldolgozó üzemet épített fel és egy innovatív és egyedülálló gyártási technológiát fejlesztett ki a kékszőlőmag és –bogyóhéj hasznosítására.

A kékszőlőből készülő táplálék-kiegészítők tulajdonságaival és fogyasztási lehetőségeivel kapcsolatban Barcza Zsuzsanna dietetikust kérdezték.

 

MIÉRT NEM HALLOTTUNK MÁR KORÁBBAN IS A SZŐLŐMAG FOGYASZTÁSÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEIRŐL?


A szőlő és a bor jótékony hatásairól már a Bibliában is olvashatunk, de konkrétan a szőlőmag értékes összetevőinek vizsgálata és az ebből készült termékek gyártása csak az elmúlt néhány évtizedben indulhatott el, amikor már rendelkezésre álltak az ehhez szükséges technológiák. Mivel napjainkig rengeteg kutatás folyik a szőlőmag összetevőit és azok élettani hatásait illetően, a szőlőmag csak az utóbbi években tudta elfoglalni méltó helyét az egészségmegőrzésben.

 

MIT LEHET KÉSZÍTENI A KÉKSZŐLŐMAGBÓL ÉS A BOGYÓHÉJBÓL?


A szőlő feldolgozásának egyik mellékterméke a szőlőmag, amelynek hatóanyagait két módon lehet kinyerni: a magot megőrölve rendkívül finom port kapunk, valamint a szőlőmagból hidegen sajtolással olaj is előállítható. Mindkettő rendkívül értékes az emberi szervezet számára. Eddig az étrend-kiegészítők között csak kivonatot tartalmazó tablettákkal találkozhattunk, más termékek esetében pedig a gyártók egyszerűen csak kapszulába adagolták az őrleményt. Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt években a Pécsi Tudományegyetemen és a Szent István Egyetemen zajlottak a Bockkal együttműködésben olyan innovatív fejlesztések, amelyek végre lehetővé tették, hogy az új tablettában található kékszőlőmag mikroőrlemény hatóanyagai jóval könnyebben szívódhassanak fel a szervezetben, mint más szőlőmag termékek esetében.

 

MITŐL EGÉSZSÉGES, MILYEN ÉLETTANI HATÁSAI VANNAK A SZŐLŐMAGNAK?


A szőlőmag antioxidáns tartalma az egyik legmagasabb a természetben előforduló növények között. Antioxidáns hatása kis dózisban is lenyűgöző, viszont azt fontos tudni, hogy a szőlőmag egészben fogyasztva, vagy szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását. Emiatt, egy speciális eljárással, mikroőrleményt készítenek belőle, hogy a biológiailag aktív hatóanyagok felszabadulhassanak és a szervezetben minél nagyobb arányban felszívódhassanak.

A szőlőmag mikroőrlemény és olaj legfontosabb hatóanyagai a polifenolok, amelyeket a természetben előforduló egyik leghatásosabb antioxidánscsoportként tartanak számon. Az antioxidánsok az emberi szervezetben keletkező szabadgyökök káros hatásaitól óvják sejtjeinket, és elősegítik optimális működésüket, így természetes módon járulnak hozzá szervezetünk önvédő mechanizmusainak hatékonyabb működéséhez.

A kékszőlőmag és a -bogyóhéj gazdag esszenciális zsírsavakban, illetve számtalan ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz. Több kutatás szerint is a kékszőlő antioxidáns hatása többszöröse a C-vitaminénak és az E-vitaminénak. Nem szabad megfeledkeznünk a szőlőmag kiemelkedő rosttartalmáról sem, amely az emésztőrendszer megfelelő működése szempontjából elengedhetetlen. A kékszőlőmagból készült olajnak rendkívül magas az esszenciális zsírsav-tartalma, amely a tengeri halak olajához teszi hasonlatossá. Ezek a zsírsavak szerteágazó pozitív élettani hatásokkal bírnak. Csökkentik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, növelik a vér HDL szintjét és csökkentik az LDL koleszterint, javítják az erek falának rugalmasságát, ezzel elősegíthetik a szívérrendszer egészségét, illetve csökkenthetik a visszerek kialakulásának esélyét is. Emellett a bőr fiatalságának, egészségének megőrzéséhez külsőleg is érdemes felhasználnunk.

 

MIRE KELL ODAFIGYELNI FOGYASZTÁSAKOR?


A mikroőrlemény javasolt napi adagja egy teáskanálnyi, ezért önálló étel nem készíthető belőle. A port elsősorban más ételekhez érdemes keverni, például kefirbe, joghurtba, müzlibe, pudingba, gyümölcslébe, turmixhoz, de akár salátához is adható. Mivel a szőlőmagliszt beltartalmi értéke hő hatására sem csökken jelentősen, sütemény és kenyérsütéshez is használható 3-5%-ban a liszthez keverve.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK A PIACON TALÁLHATÓ KÉKSZŐLŐMAG-TERMÉKEK KÖZÜL?


Többféle szőlőmag-készítmény is van a piacon, amelyeknek, a különféle őrlési eljárások miatt, jelentősen változó a beltartalmi értéke. Erről elsősorban a javasolt napi mennyiség árulkodik: minél nagyobb mennyiség fogyasztását javasolják, annál kisebb az adott termék felszívódási, hasznosulási képessége. Figyeljünk arra is, hogy a por ténylegesen magát a kékszőlőmagot vagy csak annak kivonatát tartalmazza.

A pusztán a kivonatot tartalmazó termékekben általában kevesebb természetes hatóanyag található. Az ajánlott napi mennyiséget jelentősen túllépni nem érdemes, mert bár túlzott fogyasztása egészségre ártalmas mellékhatásokkal nem jár, bizonyos napi mennyiség felett a szőlőmag-készítmények jótékony hatása nem növelhető.

 

VAN JELLEGZETES MELLÉKÍZE, ÁLLAGA, ILLATA A SZŐLŐMAGNAK, VAGY UGYANÚGY HASZNÁLHATJUK, MINT AZ EGYÉB ŐRLEMÉNYEKET ÉS OLAJOKAT?


A kékszőlőmag-készítmények minimális mellékízzel rendelkeznek, amely enyhén a mazsolára emlékeztet. Mivel napi adagjuk egészen kis mennyiséget jelent, különféle ételekbe-italokba keverve sem változtatják meg azok eredeti ízét. A kékszőlőmag-őrlemények olyan speciális őrlési eljárással készülnek, amelynek köszönhetően a rendkívül finom szőlőmagpor pillanatok alatt feloldható bármilyen folyadékban, kissé vöröses színe pedig szépen színezi az ételeket.

 

PÓTOL VALAMILYEN TÁPANYAGOT A KÉKSZŐLŐMAG, VAGY AZ ÉTREND KIEGÉSZÍTÉSÉRE ALKALMAS INKÁBB?


Bár a szőlőmag rendkívül gazdag különböző mikro-tápanyagokban és antioxidánsokban, de természetesen ezek a készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást. Összegzésként tehát elmondhatom, hogy egy széleskörűen, változatosan felhasználható alapanyagról van szó, amelynek fogyasztását, kedvező élettani hatásai miatt, mindenkinek javaslom.

 

 

Barcza Zsuzsanna dietetikus a személyre szabott táplálkozási-, mozgás- és életmód programokat nyújtó Életmód Stúdió egyik alapítója, vállalati egészségprogramok szaktanácsadója.

 

 

A felhasznált tartalom a Bock Borászati Kft. szellemi tulajdonát képezi.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés