Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mennyi halat eszik a magyar?

Közismert tény, hogy a halban gazdag táplálkozás egészséges, különösképp a halakban nagy mennyiségben megtalálható omega-3 zsírsavak miatt. Több kutatás is bizonyítja, hogy a rendszeres halfogyasztás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, jó hatással van az immunrendszerre és megnöveli a várható élettartamot.

Magyarországon ennek ellenére az éves halfogyasztás még mindig nem éri el az európai átlag negyedét sem. Egy átlagos magyar ugyanis mindössze 5,3 kg halat eszik évente, míg az európai átlag 23,4 kg. A kontinens csúcstartói a portugálok, akik évente csaknem 60 kg halat is elfogyasztanak - azaz egy hónap alatt esznek meg annyit, amennyit mi egész évben. Az itthoni halevők 11%-ának tányérjára egyébként évente csupán egyszer, 36%-uk elé pedig csak néhány alkalommal kerül halhús. Aki egyáltalán nem eszik halat, leginkább a szag és a szálkák miatt mellőzi az étrendjéből ezt a rendkívül értékes táplálékot.

A csekély mértékű halfogyasztással párhuzamba állítható, hogy hazánk a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozásokat tekintve 5. helyen áll az EU-27 országok listáján. Az Eurostat jelentése szerint 10.000 magyarból 1.174 valamilyen kardiovaszkuláris betegség következtében hal meg. Érdemes megfigyelni, hogy a halfogyasztás terén élen járó országokban (Portugália, Franciaország, Spanyolország, stb.) jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek következtében bekövetkező halálesetek száma, mint olyan országokban, ahol nem sok hal fogy évente (Magyarország, Románia, Bulgária, stb.)

A hazai tenyésztésű halak közül a busa tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat, a tengeri fajok azonban jóval magasabb mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavakat. Ilyen szempontból a szardella, a lazac és a szardínia a legértékesebb hal, ugyanis ezek tartalmazzák a legmagasabb arányban a jótékony esszenciális zsírsavakat. Ideális esetben egy gyermek egészséges szellemi fejlődéséhez hetente legalább 2 alkalommal kellene halat fogyasztania, felnőttek szintén heti több alkalommal ajánlott halételt ennie annak érdekében, hogy immunrendszere megfelelően védekezhessen a gyulladásos megbetegedésekkel szemben.

Az Eskimo-3 termékek vadhalászatból származó mélytengeri halakból (szardella és szardínia) kinyert halolajat tartalmaznak, EPA és DHA tartalmuk pedig a legmagasabb, ami halakból természetes módon kinyerhető. Napi 1 kiskanál Eskimo halolaj képes fedezni egy ember omega-3 zsírsav szükségletét, védi immunrendszerét és támogatja agyműködését. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutatások_ statisztikák

Keresés