Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mennyi pluszt jelent, ha omega-3-ban gazdag étrendet követünk?

Az omega-3 fogyasztás vérkeringésre és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásairól és az ezekkel összefüggő betegségek megelőzéséről és természetes gyógymódjairól sokat kommunikálunk, de hogy hány évet jelent életünkben, ha sok halat fogyasztunk, arról eddig kevés szó esett.

A Harvard és a Washington Egyetemek közös kutatása arra igyekezett választ találni, hogy mit jelent a számok nyelvére lefordítva az egészséges, halban gazdag étrend.

Az amerikai és angol egészségügyben évtizedekre visszamenőleg egységes, visszakövethető adatbázist vezetnek mindenkiről, aki valaha orvoshoz fordult. Ebből az óriási adatmennyiségből dolgoztak a kutatók.

Az elmúlt 16 évből, 2700 olyan jó egészségi állapotú, legalább 65 évet megélt alanyt vizsgáltak, akik soha nem fogyasztottak omega-3 kiegészítőt és részt vettek rendszeresen szűrő programokon (vérvizsgálat, szellemi tesztek, kérdőíves egészségfelmérések). A vérvizsgálatok eltárolt eredményeiből visszakövethető volt a tesztalanyok EPA-DHA szintje, ami utal a halfogyasztásukra.
 

EREDMÉNYEK


A számok magukért beszélnek. Azoknál a pácienseknél, akik vérében magasabb volt az omega-3 EPA-DHA zsírsav szint, 35%-kal kisebb a szívinfarktus kialakulásának az esélye. Az önmagában magasabb DHA szint 40%-kal csökkenti a szívkoszorúér-elzáródás okozta elhalálozás valószínűségét.

Az egyéb, keringéssel összefüggő halálesetek bekövetkezésének pedig 27%-al kisebb az esélye azoknál, akiknél magas volt az omega-3 EPA és DHA zsírsav arány. Átlagosan minimum két évvel élnek tovább azok, ahol a vérvizsgálat magas EPA-DHA arányt mutatott. Ez jóval több is lehet azoknál, akiknél az egészségi állapot és étkezések minősége elmarad az átlagostól.

A vizsgálat az eredmények tükrében heti minimum kétszeri mélytengeri hal (hering, szardínia, szardella, makréla, vadlazac) fogyasztást javasol, amely napi 400 mg omega-3 zsírsav bevitelnek felel meg.

Mi magyarok társadalmi, földrajzi és gazdasági okok miatt a tengeri halfogyasztásban elmaradunk a világátlagtól, ami sajnos a magas szív-és keringési halálozási rátában is megmutatkozik. Továbbá világszinten benne vagyunk az 5 legtöbb transzzsírt fogyasztó országban, amely ugyancsak növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

Természetesen ezek összesített adatok, egyénként ettől lehet kisebb és sokkal nagyobb eltérés is. Mi azt szoktuk javasolni, hogy érdemes az Eskimo termékek fogyasztásának megkezdése előtt egy vérvételre elmenni és 3-6 hónap múlva halolaj fogyasztást követően ezt megismételni. Így rögzíthető legjobban a pozitív változás.

Tartalomhoz tartozó címkék: Az omega-3 zsírsavakról Egészségtippek

Keresés