Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért alszanak a gyerekek jobban a halolajtól?

Az Oxfordi Egyetem kutatóiban néhány éve felmerült a kérdés, hogy hogyan segíti a halolaj a nyugodt alvást. Hogy ezt kiderítsék, egy úgynevezett randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatot folytattak 362 gyermek bevonásával.
 

A KUTATÁSRÓL


A 2014-es kutatás 2 fázisból állt.

Az elsőben 43 gyermeket vizsgáltak, akik csuklójára alvásmonitort helyeztek. Ez az eszköz azt figyelte, hogy éjszakánként mennyit mocorognak, azaz hogy mennyire alszanak mélyen a gyerkőcök.

A vizsgálatban részt vevő 7-9 éves gyermekek egy része napi 600 mg DHA omega-3 zsírsavat, másik része pedig kukorica, vagy szója placebót kapott kapszula formában. Sem a szülők, sem a gyerekek nem tudták, hogy ők a tesztcsoportba vagy a kontrollcsoportba tartoznak, azaz hogy mi van a kapszulákban.

Az 5 napos kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavakat szedő gyerekek majdnem 1 órával (58 perccel) többet aludtak, mint azok, akik placebót kaptak, és kevesebbszer ébredtek fel éjszaka.

Ezen eredmények ismeretében vágtak bele a kutatók a második fázisba, ahol már 362 7-9 éves iskolásnál vizsgálták a többszörösen telítetlen, hosszú szénláncú omega-3 és omega-6 zsírsavak (LC-PUFA) alvásra gyakorolt hatásait.

A kísérlet előtt a szülőket arra kérték, értékeljék gyermekük alvását egy 3 pontos skálán egy héten keresztül. A válaszok azt mutatták, hogy a véletlenszerűen kiválasztott gyerekek 40%-a klinikai szintű alvási problémákkal küzd (például nem akar lefeküdni este, szorong az alvás miatt, vagy nem képes pihentetően végig aludni az éjszakát).

A kutatók ezután egyenként rögzítették a gyermekek vérében található omega-3 zsírsav koncentrációt az ujjbegyükből vett vérben, ugyanis  korábbi kutatások eredményei arra engedtek következtetni, hogy kapcsolat van az alacsony LC-PUFA szint és a rossz alvás, tanulási nehézségek között a csecsemőknél, a gyermekeknél és a felnőtteknél egyaránt.
 

EREDMÉNYEK 


A szülők beszámolóit összepárosították a vizsgálatok eredményeivel, amik alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha a vérben magasabb az omega-3 DHA zsírsav szintje, szignifikánsan javul az alvás, elhárulnak az alvási zavarok, problémák.

A kutatás vezetője, Paul Montgomery professzor szerint „az, hogy tízből 4 ember alvási problémákkal küzd, komoly aggodalomra ad okot. Már régóta tudvalevő, hogy az omega-3 és az omega-6 zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak az alvás szabályozásában. Például ismeretes, hogy az alacsonyabb DHA arányhoz alacsonyabb melatonin szint társul, ami a természetes alvási ciklus felborulásához vezet.
 

melatonin hormon kritikus szerepet tölt be az optimális, napszakokhoz igazodó alvási ciklus fenntartásáért, ez felel az alvás és az ébrenlét ciklusainak szabályozásában. Álmatlanságban szenvedőknél, alvási problémákkal küzdőknél a melatonin szintje jellemzően alacsonyabb a normálnál.


Dr. Alex Richardson
 társkutató azt mondta, „korábbi tanulmányok, és a szóban forgó kutatás is azt mutatja, hogy a gyerekek omega-3 szintje aggasztóan alacsony, ami szoros kapcsolatban áll a gyerekek alvási, tanulási, olvasási és viselkedési problémáinak kialakulásával.” A kutató emellett felhívja a figyelmet arra, hogy a DHA bevitel növelésével a szülők javíthatnak gyermekük alvásán, ami már önmagában is jobb koncentrációhoz, könnyebb tanuláshoz, kiegyensúlyozottabb viselkedéshez vezet.
 

 

Forrás

Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek.

Keresés