Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mindent a baba és gyermek fogápolásról

A babafogak ápolásának fontossága


A fogmosást az első tejfogak megjelenésekor érdemes már elkezdeni. Az első tejfogak általában 6-8 hónapos korban kezdenek kibújni – ez persze gyermekenként eltérő lehet. A fogak mosása babakorban az anya feladata, amit eleinte bébifogkefével, majd babafogkefével célszerű végezni.

Hazánkban, csakúgy, mint a világ más országaiban erősen él a tévhit, miszerint a tejfogak ápolása nem érdemel fokozott figyelmet, hisz úgy is kipotyognak, ez azonban közel sem így van. A tejfogak ápolása és védelme ugyanolyan fontos, mint a maradandó fogaké, hisz számos olyan funkciót töltenek be abban a néhány évben, amíg ki nem hullanak, amik hiánya maradandó következményekkel járhat. Ilyen például a harapás és a rágás mellett a beszéd is.

FONTOS, hogy minél korábban megismertessük és megszerettessük gyermekünkkel a fogmosás szertartását.
 

A gyermekfogak ápolásának fontossága


Körülbelül másfél éves korban célszerű a fogak fogkrémes mosása. Ehhez minden esetben kifejezetten gyermekfogkrémet és gyermekfogkefét használjunk.
A gyermekfogkrémek ideális esetben nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak fluoridot, így nem okoz gondot, ha a gyermek lenyeli azt, a gyermekfogkefék pedig kisebb fejűek a felnőtt eszközöknél és sörtéjük is lágyabb, emiatt alkalmasak a puha tejfogak ápolására.
 

Mire figyeljek vásárláskor?


A magyar piacon számos bébi-, baba-, és gyermek fogápolási termék van forgalomban, azonban érdemes megfontolni, hogy melyik márkát választjuk, mert jelentős különbség lehet a különféle termékek közt.

Mikor fogkefét és fogkrémet választunk, sok tényezőre kell figyelnünk, hogy gyermekünk fogait a legmegfelelőbb módon ápolhassuk.

- Kizárólag természetes összetevőket tartalmazzon! – kiemelten fontos erre figyelnünk minden gyermekkozmetikumnál, hiszen a csemeték gyakran lenyelik a fogrémet, sőt sok esetben a fogkefét is megrágcsálják, így az abban található káros anyagok is bekerülhetnek a szervezetbe.

- Ne tartalmazzon fluoridot! – a fluor egy fontos nyomelem, amire nagy szüksége van a szervezetnek a csontok és a fogazat felépítésében. Azt azonban kevesen tudják, hogy a vegyületeknek létezik szerves és szervetlen (azaz hozzáadott) formája. Míg a szerves (zöldségekben, gyümölcsökben, tengeri halakban) formában bevitt fluor pozitív hatást fejt ki a szervezetre (egészséges csontok és fogak), a hozzáadott fluort szervezetünk idegen anyagként azonosítja, ami káros hatást fejt ki a szervezetre. Túlzott bevitele fogzománcsérülést is okozhat.

- Ne tartalmazzon cukrot! – a fogszuvasodás megelőzése érdekében a legtöbb szülő figyel arra, hogy gyermeke ne vigyen be nagy mennyiségű cukrot, sőt igyekszik a cukortartalmú ételek fogyasztását a minimumra csökkenteni,  amihez hozzátartozik a cukormentes fogkrém használata is!

- Legyen triklozán mentes! – a triklozán egy antibakteriális és gombaölő adalék, ami rengeteg kozmetikumban megtalálható, ami bár akut módon nem mérgező, hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget, megzavarja a hormonrendszert és az immunrendszert!

- Legyen laktóz-, glutén- és tejcukor mentes! – mivel a gyermekek gyakran lenyelik a fogkrémet, az esetleges szövődmények és komplikációk elkerülése érdekében célszerű olyan terméket választani, ami nyomokban sem tartalmaz allergén anyagokat.

 

A Jack N’ Jill termékek 70 éves múltra tekintenek vissza, és a világ 30 országában vannak jelen. A termékek megfelelnek a legszigorúbb előírásoknak, így már az első tejfogak megjelenésétől alkalmazható.

 

Íme 10 ok arra, hogy miért érdemes a Jack N’ Jill termékeket választanod!
 


Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek Gyerekkel az élet

Keresés