Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mire kell figyelni fokhagyma készítmény választásakor?

Fokhagyma készítményt választani korántsem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Ma Magyarországon közel 100 különféle fokhagyma kapszula és olaj van forgalomban, ráadásul több szempontot is figyelem be kell vennünk, ha valóban a legjobbat szeretnék végül leemelni a polcról. Most pénzt és időt spórolunk olvasóinknak, ugyanis összeszedtük, hogyan készülnek az egyes készítmények és milyen hatással rendelkeznek.

Alapvetően 5 típusú fokhagyma étrend-kiegészítőt vásárolhatunk, melyek mind eltérő gyártási eljárással készülnek, és a fokhagyma komplex kémiájának köszönhetően másként képesek kifejteni a hatásukat.

Cikkünkben részletesen bemutatjuk ezeket az eljárásokat, végül pedig egy összesítő táblázatban összegezzük a leírtakat.
 

FOKHAGYMAOLAJ


A fokhagyma egyik legrégibb előállítási módja, ha olajat készítenek belőle. Ezt akár mi magunk is elkészíthetjük otthon, semmi másra nincs hozzá szükségünk, mint egy fej fokhagymára és 1-1,5 deciliter hidegen sajtolt olajra. Pucoljuk meg a gerezdeket, majd nyomjuk át őket fokhagymaprésen. A pépet tegyük egy zárható üvegbe, öntsük nyakon az olajjal, keverjük meg és lezárva tegyük a hűtőbe. Az így kapott olajat már fogyaszthatjuk is, napi 1-2 alkalommal, étkezések alkalmával.

Az ezzel az eljárással készült kapszulák nem tartalmazzák az allicin nevű enzimet, viszont általánosságban tartalmazzák a fokhagyma egyéb jótékony hatásaiért felelős összetevők nagy részét.
 

FOKHAGYMA PÁRLAT


A fokhagyma párlat az előzőhöz hasonló eljárás, olaj helyett azonban vizet használnak a kivonat kinyeréséhez. A módszert gőzöléses desztillációnak nevezik, melynek lényege, hogy a kiszárított fokhagymát forrásban lévő vízbe teszik, és az elpárolgó gőzt összegyűjtik.

Sajnos a fokhagyma legfontososabb hatóanyaga, az allicin így is elvész a termékből. Ezért bár az így előállított készítmények a fokhagyma számos jótékony hatásával bírnak, a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben az allicin hiányában alul maradnak.
 

FOKHAGYMAPOR


A fokhagymapor a magyar piacon szintén számtalan márka neve alatt megvásárolható, népszerű készítmény, ami kiváló ételízesítő, de gyógyhatást ne nagyon várjunk tőle.

A gyártás során a fokhagyma gerezdeket felaprítják, 70 °C hőmérsékletű kemencében kiszárítják, majd porrá őrlik azokat. Az így előállított alapanyag a gerezdek roncsolása miatt ugyancsak egyáltalán nem tartalmaz allicint.

Némely készítményben fellelhető kis mennyiség az alliin és allináz nevű vegyületekből, amelyek az allicin keletkezéséért felelősek. Így van is rá némi esély, hogy keletkezik a kölcsönhatásukból valamennyi allicin, de nincs rá klinikai bizonyíték, hogy ez elegendő lenne ahhoz, hogy a szervezetünkben bármilyen jótékony hatást kifejtsen.

Tipp: Ha mégis bíznánk a fokhagymapor jótékony hatásában, savlekötővel egyidejűleg fogyasszuk, ugyanis a pontatlan technológiának köszönhetően nagyon érzékeny a gyomor savas környezetére.
 

ÉRLELT FOKHAGYMA


Az érlelt fokhagyma kivonatot optimális esetben legalább 2 évig, de inkább csak 20 hónapig érlelik vizes etanolban, mielőtt felhasználnák. Ez alatt a lassú bomlási folyamat alatt a növényben természetesen különféle változások mennek végbe, melyeknek köszönhetően eltér a többi eljárással készült termékektől. Az így készült kivonat gazdag olyan vegyületekben, melyeik képesek megkötni a szabadgyököket a szervezetben, azonban a hosszú idő alatt az olyan instabil, kénes vegyületek, mint például az allicin más vegyületekké alakul.

Annak ellenére, hogy allicin tartalmuk nincs, vagy elenyésző, az érlelt készítmények a fokhagyma számos jótékony hatásával bírnak, a vírusos és bakteriális fertőzések ellen azonban nem jelentenek megoldást.
 

STABILIZÁLT ALLICIN KIVONAT


A szabadalmaztatott vizes eljárással készülő kivonat egyedülálló módon, 100% stabilizált formában tartalmazza a fokhagyma egyik kulcsösszetevőjét, az allicint. Az itt felsorolt feldolgozási folyamatok közül ez a legfiatalabb – mindössze 15 éve használják ezt a módszert – és egyben a leghatékonyabb is.

A gyártás során maximalizálják az allicin képződését és még elillanás előtt stabilizálják ezt a rendkívül instabil összetevőt.

A friss fokhagymából készült termék hatását számos klinikai vizsgálat bizonyítja. A precíz eljárásnak köszönhetően minden kapszula körülbelül 1 fej fokhagyma aktív hatóanyagát tartalmazza, és 24 órás bioaktív hatással rendelkezik. Az alapanyag nem illékony, a gyomorból szívódik fel és jól viseli a savas közegét.
 

ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT A FELSOROLT KÉSZÍTMÉNYEKRŐL


Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés