Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mitől tüsszögünk? Tények, tippek pollenallergiásoknak

Európa lakosságának körülbelül fele szenved valamilyen allergiától (étel, pollen, állat…), ez érintettek száma pedig évről évre nő. Magyarországon az elmúlt évtizedben megduplázódott ez a szám, ami aggasztó adat. Az ételallergiások mellett a pollenallergiától szenvedők száma is megugrott, ami részben annak is köszönhető, hogy az érvényes szabályozások ellenére a Vidékfejlesztési Minisztérium becslései szerint még mindig körülbelül 700 ezer hektárnyi, allergén pollenek által erősen fertőzött terület van az országban.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer legfrissebb jelentése szerint a mai napon például az ország legnagyobb részén „nagyon magas”, vagy „nagyon magas II.” riasztás van érvényben, és mindössze Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, és Heves megye egy-egy kis területén van ennél gyengébb („magas”) riasztás.
 


 

A POLLENALLERGIÁRÓL


A pollenallergiát nem az a nagyméretű virágpor okozza, amit a méhek, lepkék szállítanak, hanem egyes növények finomabb, szabad szemmel nem látható részecskéi váltják ki a tüneteket, amiket a szél akár 400 km távolságba is elrepíthet.

 

Egy-egy szélporzású növény akár 600 millió pollent is képes termelni. 


A tünetek a pollen típusától függetlenül szinte mindig ugyanolyanok: a belélegzett szemcsék a légutak nyálkahártyáján megtapadva immunológiai láncreakciót indít el.

Az allergia tulajdonképpen nem más, mint egy váratlan immunválasz. A szervezet az ártalmatlan virágport veszélyként ismeri fel, beindul természetes védekező rendszerünk, és antitestek lépnek működésbe.

Amikor ez az antitest a pollenhez kötődik, szervezetünkben hisztamin szabadul fel, ami tüsszögést, vizes orrfolyást, orr-, garat-, fül- és szemviszketést, orrdugulást, könnyezést, kötőhártya-gyulladást, szemfáradékonyságot válthat ki. A leginkább érintett testrészek az orr-garatüreg és a szemek.

A pollenek a légúti panaszok mellett fokozhatják az ekcémás tüneteket is azáltal, hogy a sérült bőrfelületen könnyebben felszívódva irritálják az érintett területet – ezért nagyon fontos az ekcémás bőr kezelése már egészen a tünetek megjelenésétől!
 

A PARLAGFŰ


legismertebb és legerősebb légköri allergén a parlagfű virágpora, ami augusztus elejétől jelenik meg, és egy-másfél hónapon keresztül kínozza a pollenallergiásokat.

Idén az időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének, a májusi-júniusi esőzéseknek köszönhetően nagyra meg tudtak nőni a tövek, amik augusztus elejétől szeptember közepéig ontják magukból virágporukat. Ezt egyetlen dolog mérsékelheti: egy hosszú, esős időszak, ami kimoshatja a levegőből az apró részecskéket – persze a mérséklődés nem tartód, de hosszabb-rövidebb időre enyhülést okozhat.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet legfrissebb térképe szerint országszerte magas vagy nagyon magas intenzitás tapasztalható az országban, ezért mielőtt utazást tervezünk érdemes rápillantani a naponta frissülő jelentésbe és ellenőrizni az aktuális helyzetet.
 Az Országos Közegészségügyi Intézet Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztályának honlapján az alábbi hasznos tanácsokat gyűjtötték össze, amiket betartva a pollenallergiások könnyíthetnek tüneteiken.

 

  • Figyeljék a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel kezdjék meg a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor. Ezzel együtt felhívják a figyelmet arra, hogy a gyógyszerszedés megkezdése előtt szükséges kikérni kezelőorvosuk tanácsait.
  • Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.
  • Mossanak hajat - ami az egyik fő pollenraktár - naponta lefekvés előtt, hiszen a pollen szemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta.
  • Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzák a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzanak.
  • A cipőket naponta tisztítsák nedves ruhával, töröljék át.
  • Naponta cseréljék és mossák ruháikat, mert a pollen könnyen rátapad.
  • Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot.
  • Kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén.
  • Magas pollenszórás idején ne nyissák ki a gépkocsik ablakát menet közben.

Emellett ebben az időszakban érdemes a házikedvenceket is lakáson kívül tudni, mert bundájukban könnyen megtapadnak a pollen szemcsék, valamint ajánlott tudatosabban, vitaminban gazdagon étkezni.

Sokan nem tudják, hogy az allergiás időszakban érdemes kerülni a magas hisztamin tartalmú ételek (pl. paradicsom, görögdinnye, halak, alkohol, füstölt ételek) fogyasztását, mert ezek fokozhatják a tüneteket.

Parlagfű allergia esetén a legfőbb keresztallergiát okozó élelmiszerek a dinnye, az uborka, a cukkini, a gesztenye, a görögdinnye és a banán.


A gyulladásos betegségek esetében hatékony kiegészítő kezelés lehet az omega-3 zsírsavak fogyasztása, ezekről a többszörösen telített zsírsavakról ugyanis régóta bizonyított, hogy gyulladáscsökkentő és antiallergén hatásúak. Számos hazai és külföldi kutatás foglalkozott ezzel az elmúlt több mint 20 évben.

Mivel az omega-3 zsírsavaknak időre van szükségük ahhoz, hogy beépüljenek a szervezetbe, ezért az eredmények több havi szedés után jelentkezhetnek. A legtöbb, az omega-3 zsírsavak és az allergiás tünetek közti kapcsolatot vizsgáló kutatás 9-10 havi időszakot követően mutatta a legkecsegtetőbb eredményeket.

Aki pollenallergiás, annak érdemes tehát már most megkezdenie szervezete felkészítését a tavaszi időszakra, amikor szintén számos növény árasztja szét pollenjeit a levegőben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Megoldások betegségekre

Keresés