Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ne csak az egészségünkre, de a pénztárcánkra is vigyázzunk!

Szinte minden háztartás költségvetésébe bekerültek vitaminok, egyéb olyan táplálékkiegészítők, melyek nem (csak) a gyógyulást, de a betegségek megelőzését is támogatják. Így viszont érdemes körültekintően eljárni, hogy optimalizáljuk az ezzel kapcsolatos kiadásokat.

Erre egy nagyon jó megoldás, ha egészségpénztári számlát nyitunk, és havonta odautaljuk azt az összeget, amit átlagosan elköltünk táplálékkiegészítőkre. A vásárlások alkalmával az egészségpénztár részére számlát kérünk a vásárlásról, így a saját egészségpénztári számlánkról visszautalják nekünk a vásárlás összegét. Bár ez a megoldás plusz egy lépést tartalmaz, mintha csak a saját pénztárcánkból fizetnénk a táplálékiegészítőket, de megéri, mivel a havi befizetéseink után 20%-ot vissza tudunk igényelni az éves adóbevallásunkban, amit az egészségpénztári számlánkra írnak jóvá.
 

MIT JELENT EZ EGY ÁTLAGOS MAGYAR CSALÁD SZÁMÁRA?


Például ha havonta 3-4 főre vásárolunk vitaminokat, immunerősítőket, táplálékiegészítőket, néha gyógyszereket is (melyek elszámolhatók az egészségpénztárnál), akkor ezek havi szinten körülbelül 10 ezer forintot tesznek ki. Ez egy évre vetítve 120.000 Ft, aminek a 20%-a 24.000 Ft. Ezt a következő évben visszaigényelhetünk az adónkból, és így kapunk több, mint 2 havi „ingyen” egészséget.
 

DE MIK IS AZOK A TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK, AMIK ELSZÁMOLHATÓK ADÓMENTESEN AZ EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI SZÁMLÁNK TERHÉRE?


A szabályozás elég részletes, itt most nem tudunk minden pici apró részletre kitérni, de a legpraktikusabbak összeszedtük:

  • Humán gyógyszerek: minden, amin a gyógyszer felirat van, függetlenül attól, hogy vényköteles, vagy sem.
  • Minden egyéb, amit az orvos tud felírni, függetlenül attól, hogy gyógyszer vagy gyógyszerkészítmény, vagy akármi is a neve.
  • Tápszerek (nem csak a kisbabáknak valók, de bizonyos speciális felnőtt tápszerek is)
  • Gyógyvizek, gyógyteák (nem mindegyik, csak azok, amelyek megfelelő minősítéssel rendelkeznek)
  • Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által ebbe a kategóriába sorolt gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények.

Ez az utóbbiak esetén kell igazán szemfülesnek lennünk, amikor ilyen terméket választunk. Sok azonosító, és engedély, meg mindenféle szám található a termékeken, amik nagyon sokszor kétes bizalmat kelthetnek bennünk. Utánajártunk, és egy kicsit kibogoztuk, hogy mit is jelentenek ezek az azonosítók, és mi van mögöttük.
 

OÉTI, OGYI ÉS OGYÉI BETŰK, AMIKBEN EL LEHET VESZNI


Ezek különböző hatóságokat jelentenek, melyek feladata, hogy vigyázzanak ránk, és ellenőrizék – sok más feladatuk mellett – az étrendkiegészítők igen csak zsúfolt piacát. Nézzük őket sorra:

  • OGYI – Országos Gyógyszerészeti Intézet
  • OÉTI –  Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
  • OGYÉI - Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

2015 előtt külön, két intézet foglalkozott ezen termékek ellenőrzésével, az OGYI és az OÉTI, így ha egy terméken ezekkel a betűkkel találkozunk nem feltétlenül jelenti azt, hogy elavult dologról van szó, pusztán azt jelenti, hogy ezeket 2015 előtt helyezték forgalomba, és kapták meg a szükséges engedélyeket.

2015-ben ez a két intézet összevonásra került, és a jogutódjuk lett az OGYÉI, ami ugyebár mind az élelmezés, mind a gyógyszerészeti hatáskörbe tartozó termékeket felügyeli azóta is.

Így mindhárom azonosítóval találkozhatunk táplálékkiegészítők dobozain, és mindhárom azonosító helyes lehet. Sajnos ezek a hatóságok sem mindenhatóak, és nem tudnak minden egyes dobozt ellenőrizni, ezért nagyon fontos, hogy hiteles, megbízható helyen vásároljunk. A külföldről vagy teljesen új webshoptól rendelt termékek esetén nagyon alaposan járjunk utána, hogy az a cég, akitől vásárolni tervezünk, mióta létezik, milyen múlttal rendelkezik (minél régebb óta működik, annál megbízhatóbb), és a termékeknek is olvassunk utána alaposan. Itt érdemes mindenképpen gyanakvónak lenni, hisz az egészségünkre szeretnénk költeni, és véletlenül sem szeretnénk károsítani azt.
 

NOTIFIKÁCIÓS VAGY NYILVÁNTARTÁSI SZÁM?


A termékek dobozain leggyakrabban ezzel a két megnevezéssel lehet találkozni a fenti mozaikszavak és az egyedi azonosító számsorok mellett. Fontos tudni, hogy a jelenlegi szabályozás szerint nem kötelező ezeket az azonosítókat feltüntetni a csomagoláson, így ezek hiánya nem jelenti azt, hogy az adott termék nem is rendelkezik ezzel a számmal.

A notifikációs számmal rendelkező termékeket egy futó sorszám és egy évszám kombinációja teszi egyedivé. Így az évszámból tudunk arra következtetni, hogy mikor került az adott termék a hatóság által ellenőrzésre. Tehát a notifikációs szám azt jelenti, hogy az adott évben illetékes hatóság elé került a termék, és ott a szükséges ellenőrzéseken átment. Ezen a listán több mint 16 ezer termék található, ennyi azon termékek száma, ami ma Magyarországon étrendkiegészítőnek számít.

nyilvántartási szám (NYTSZ rövidítéssel) jelenti azt, hogy a termék gyógyhatású készítménynek, gyógyterméknek minősül. Egy sokkal mélyebb és szigorúbb ellenőrzésen feleltek meg ezek a termékek, hogy megkaphassák ezt a minősítést, és így egészségpénztári számlára is vásárolhatóak legyenek. Jelenleg ez a lista alig több mint 1000 terméket tartalmaz, tehát ez egy sokkal „elitebb klub”, mint az előző.

Mindkét lista megtalálható az OÉGYI honlapján, így bármilyen termék ellenőrizhető, hogy szerepel-e ott, vagy sem.  (Notifikációs számmal rendelkező termékekNyilvántartási számmal rendelkező termékek)

 

Az Eskimo-3 tengeri halolaj és az Eskimo-3 tengeri halolaj kapszula 2000 óta szerepel a nyilvántartási számmal rendelkező termékek listáján, így megvásárolható egészségpénztári számlára. Az általunk forgalmazott többi készítmény notifikációs számmalr endelkezik.

 


Fontos, hogy mindenképpen érdemes tudatosnak lenni, és alaposan ellenőrizni a terméket, amit megvásárolunk az egészségünk megőrzése érdekében.

Ma már rengeteg féle termék közül választhatunk a boltotk polcain, és a reklámok sokszor megtévesztőek. Abban biztosan te is egyetértesz velünk, hogy nem attól lesz jó egy termék, hogy adott cég milyen hírességet tud megfizetni a terméke reklámozására, vagy, hogy milyen jó reklámszakemberekkel dolgozik. Érdemes a döntésed előtt utánaolvasni a termékeknek, a cégnek, a hatóanyagoknak, és annak, hogy honnan származik az adott táplálékiegészítő, milyen minősítésekkel rendelkezik. Persze erre néha sajnáljuk az energiát, de megéri, mert ha megtalálod a megfelelő terméket, az egész életedben segíthet, hogy egészséges legyél.

 

(_)(_)(_)

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés