Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyugalom – a krónikus stressz ellenszere

Kinek mit jelent a nyugalom? Séta az erdőben, madárcsicsergés, meleg fürdő, finom illatok, üldögélés a vízparton, kellemes masszázs. Ha megtaláljuk azt a kikapcsolódást, mikor el tudjuk engedni a múlt történéseit, a jövő elképzeléseit, és a jelenben vagyunk, akkor a fejünkben párhuzamosan futó gondolatok elcsendesednek, és csak élvezzük az itt és most pillanatát.

Ez a kikapcsolódás, ellazulás nélkülözhetetlen mindannyiunk számára, mert segít megbirkózni a mindennapi stresszel, ami legtöbbünk életének részévé vált. És a problémát igazán ez okozza, hogy hosszan, és rendszeresen éljük át a stresszt, amihez a szervezet képtelen alkalmazkodni. A stressz okától függetlenül, a szervezetünk stresszhormonok felszabadításával reagál, amit harc, vagy menekülés reakciónak is nevezünk. Ennek célja, hogy mozgósítsa energiáinkat, hiszen a szervezetnek ez a kombinált válasza eredetileg életveszélyes helyzetek megszüntetésére alakult ki. Az emelkedett szívfrekvencia, az izmok feszülése, a légzés gyorsulása, a mellkasi légzés kialakulása egy összetett reakció, ami az ősembernek fontos eszköz volt, hogy a kardfogú tigris elől elmenekülhessen. Ha az akció sikeres volt, akkor biztonságos távolságba érve, a szervek működése perceken belül visszaállt, és a paraszimpatikus idegrendszer működésbe lépésével újra kialakult az ellazultság, a mély rekeszizomlégzés, a normál szívritmus, és megkezdődhetett a szervezet regenerációja.

Sajnos napjainkban szervezetünk ugyanígy reagál a modern idők nem életveszélyes, ám de gyakori, és hosszan fennálló stressz helyzeteire is. Ezért a rendszeresen és hosszan átélt stressz számos betegség kialakulásáért lehet felelős, hiszen szervezetünket folyamatos készenlétben, tulajdonképpen folyamatos feszültség, megterhelés alatt tartja. A tudatos lazítás, a relaxáció fontos módszer a szervezet egészségének megőrzése, életminőségünk javítása szempontjából. A test izmai ellazulnak, a légzés egyenletessé, mélyen áramlóvá válik, az idegrendszer paraszimpatikus része aktiválódik, ami lehetővé teszi a test gyógyító folyamatainak működését.

A relaxációs technikák elsajátítása és rendszeres gyakorlása mellett titokzatos erő rejlik bizonyos növényekben, melyek olyan módon hatnak testünk sejtjeire, hogy egyensúlyba hozzák azok működését. Alulműködő szerveinket felgyorsítják, a túlműködőket lelassítják. Ilyen adaptogén gyógynövény a rózsagyökér, mely segíti a szervezet stresszel való megküzdését, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását, a szorongás csökkentését, az élet kihívásaihoz történő alkalmazkodást. Az Arctic Root a Rhodiola rosea (rózsagyökér) természetes termesztésből származó, minőségi kivonatát tartalmazza, így sejtjeink szintjén támogatja lelki és fizikai egyensúlyunk megőrzését, ott, és úgy fejti ki hatását, ahogy arra a leginkább szükségünk van. A rózsagyökér magas hegyvidékeken élő gyógynövény, melyet a keleti gyógyászat, a tibeti szerzetesek több száz éve használnak a rossz kedélyállapot és kimerültség ellen.

 

Találj időt, adj megadnak lehetőséget az ellazulásra!

 

5 perces relaxáció

Egy kényelmes ülő, vagy fekvő testhelyzetben vezesd végig a figyelmedet a test részein fejtetőtől a lábujjak hegyéig. Adj időt magadnak. Gondoskodó, szeretettel teli figyelemmel időzz el ebben a folyamatban, és csak engedd, hogy a feszültségek kioldódjanak a testedből. A kényelmes ellazultság érzetével kapcsolódj, a mozgáshoz, amit a légzés áramlása hoz létra a has és a derék tájékán. Figyeld ezt az áramlást úgy, mintha egy csendesen áramló folyó partján ülnél. És engedd, hogy a légzésed finom ritmusa elringassa, tovább lazítsa a teljes testet. Csak élvezd ezeket az örömteli pillanatokat.

Figyelmedet finoman vezesd a kézfejekbe és lábfejekbe, lassan mozdítsd az ujjakat, ébresztgesd a tested, finoman, pislogva nyisd a szemeidet. Igyekezz minél hosszabb időn keresztül fenntartani ezt a nyugalmat, a homlok ellazultságának érzését. Figyeld meg, hogy kisimult homlokkal, a gondolataid is mennyivel derűsebbek lesznek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés