Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Olvass!

Olvass!

A felnőtt magyar társadalom olvasási szokásairól végzett kutatás szomorú képet fest. 2020-ban a felnőtt társadalom 53% nyilatkozta azt, hogy szinte soha nem olvas, és mindössze 13%-a vallotta, hogy rendszeresen vesz kezébe könyvet. (Forrás: https://www.tarki.hu/sites/default/files/2020-09/TARKI_olvasas2020_tanulmany.pdf

Gyakori jelenség, hogy a gyermekek már az iskolában megutálják az olvasást. Csak a kötelező irodalommal kerülnek kapcsolatba, ami nem feltétlenül szórakoztatja őket. Illetve, ha nincs meg otthon a példa az olvasásra, akkor nem is alakul ki bennük pozitív kép az olvasásról. Pedig az olvasásnak rengeteg előnye van. 

  1. Az olvasás javítja a szövegértést és fogalmazási képességet.
  2. Fejleszti a memóriát és koncentrációs képességet.
  3. Gazdagítja a szókincset, és javíthatja a helyesírási készséget.
  4. Fejleszti a kreativitást.
  5. Szórakoztat.

Ezek az előnyök nem csak a gyermekek számára fontosak, felnőtt korban is ugyanolyan fontos az olvasás. Hiszen ezzel is edzhetjük agyunkat, és kiváló kikapcsolódási forma. 

Persze sok olyan élethelyzet van, amikor az olvasás “luxusnak” minősül. Például, ha nincs időnk, de valahogy TV-t nézni mégis csak van. Tehát ezen könnyedén tudsz változtatni, csak priorizálni kell. Ha pedig anyagi okai vannak, akkor arra megoldás a könyvtár vagy az antikváriumok. De a nagyvárosokban rengeteg helyen találkozhatsz "Könyvmegálló"-kkal, ahonnan ingyen tudsz elvinni könyveket. (Ezeket persze olvasás után vissza kell vinni.)

Ha eddig nem igazán faltad a könyveket, akkor gondot okozhat választani. A könyves boltokban készséges eladók segítenek megtalálni a megfelelőt, vagy akár online is rendelhetsz könyvet. A webshopokban nagyon részletesen kategorizálják a könyveket, így egyszerűbb elnavigálni afelé, ami nagy valószínűséggel érdekelni fog. 

Ha gyermeked látja, hogy Te is olvasol, akkor nagy valószínűséggel Ő is kedvet fog kapni hozzá. Ez pedig plusz egy dolog, amivel tettél gyermeked fejlődéséhez! Ne feledd, ha egy könyv mégsem érdekes, ne szégyelld letenni 50 oldal után!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Gyerekkel az élet

Keresés