Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Omega-3 zsírsavakkal a plusz kilók ellen

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a magyar lakosság 28,5 százalékának magasabb a BMI értéke (Body Mass Index) 30-nál, azaz tízből 3 magyar felnőtt túlsúlyos, azaz lassan népbetegségként tekinthetünk az elhízásra. Sajnos a gyermekek körében is egyre gyakoribb a túlsúly, ami fokozott aggodalomra ad okot. Az elmúlt húsz évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma Magyarországon.
 

Az elhízás fő okai


Az elhízásban természetesen nagy szerepet játszanak genetikai adottságaink, de emellett számos olyan tényező befolyásolja testsúlyunkat, amik nem a genetikához, hanem szokásainkhoz, életvitelünkhöz kapcsolódnak.
 

„Az vagy, amit megeszel”
 

Az elhízás első és legfontosabb oka a helytelen táplálkozás. Az elhízás tulajdonképpen egy étkezési zavar, ennek megfelelően komoly figyelmet érdemel. Kutatások szerint az elhízást elsősorban a feldolgozott élelmiszerek, konkrétan az izolált szénhidrátok (pl. cukor, fehér liszt) túlzott mértékű fogyasztása okozza.
 

"Ha nem repülhetsz, fuss! Ha nem futhatsz, menj! Ha nem mehetsz, kússz! De bárhogy is legyen: mozogj!"
 

mozgásszegény életmód szintén jelentős szerepet játszik az elhízásban. Szakértők szerint már napi 20 perc tempós séta elég a változáshoz, hiszen a mozgás serkenti az alapanyagcserét, építi az izmokat, nem hagyja beszűkülni az ízületeket, ráadásul még jobb kedvünk is lesz tőle, és pozitív irányba befolyásolja az életminőségünket.

 

Az elhízás következményei


Az elhízás, amellett, hogy önértékelési zavart okozhat, számos egészségügyi kockázatot hordoz magával, melyek közül több súlyos szövődményekkel járhat.

A helytelen étkezés során a szervezetbe kerülő nagy mennyiségű zsír lerakódik, ami szív-és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Megterheli a szívetmagas vérnyomást, trombózist, vagy akár agyvérzést okozhat.
Orvosi vizsgálatok bizonyítják, hogy a túlsúlyos embereknél nagyobb eséllyel fordul elő cukorbetegségvese- vagy májelégtelenségdepresszió, sőt a WHO szakértői szerint a rosszindulatú daganatos megbetegedések veszélye is együtt nő a testsúllyal.

 

Mit tehetünk az elhízás ellen? Hogyan fordíthatjuk vissza a folyamatot?

 


A kímélő étrend kialakítása és megfelelő testmozgás az elhízás kezelésének alapvető elemei. Ez az elhízásra hajlamos gyermekek és felnőttek számára is a legjobb megoldás, a hízásra való hajlam nem jelenti azt, hogy semmi esélyünk nincs arra, hogy karcsú alkatunk legyen. Több odafigyeléssel, és testmozgással elérhető, és meg is tartható a kívánt alkat.

A hosszú távú, tartós testsúlycsökkenés csak az életmódváltozással érhető el hatékonyan, ezért igyekezzünk olyan étrendet kialakítani, ami hosszú távon is tartható számunkra.

Tipp: fogyasszunk több növényi eredetű táplálékot, gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát, hisz ezek térfogatuknál fogva jóllakatnak, tápanyagtartalmuk kisebb, rosttartalmuk pedig magasabb, így fogyasztásuk gyorsítja az anyagcserét.

 

 

Hogyan segít az omega-3 zsírsav az elhízás elleni küzdelemben?


Sokan vannak, aki belevágnak az életmódváltásba, de szükségük van egy kis segítségre ahhoz, hogy tartós eredményeket érjenek el. Ilyenkor lehet jó megoldás az omega-3 zsírsav.

A testsúly csökkenésének egyik legalapvetőbb kérdése, hogy mennyire tudjuk felgyorsítani az anyagcserénket. A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása mellett omega-3 zsírsav bevitelével látványos eredményeket érhetünk el.

Ma már nem feltétlenül kell mélytengeri halat fogyasztanunk ehhez, hanem az értékes olajat étrendkiegészítők/gyógyhatású készítmények formájában is bevihetjük a szervezetünkbe, sokkal koncentráltabb mennyiségben.

Számtalan kutatás igazolja, hogy az omega-3 fogyasztása pozitívan járul hozzá testsúlyunk alakulásához, hatékony segítséget nyúlt a túlsúly elleni küzdelemben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Az omega-3 zsírsavakról Egészségtippek

Keresés