Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Reziliencia – a mentális immunrendszer

Amiről most írunk, az az elme multivitaminja (Mivitotal-ja). Egy olyan alap, amit, ha beépítesz az életedbe, akkor sokkal jobban fogod magad érezni. Ellenállóbb leszel a kihívásokkal, a nehéz helyzetekkel szemben, ahogyan az immunrendszered is megerősödik, ha megadod neki, amire szüksége van.  Így van ez a mentális immunrendszerünkkekel is: ha megadjuk neki azt, amire szüksége van az egészséges működéshez, akkor szolgál minket. Akkor számíthatunk rá, amikor jönnek a nehézségek, a problémák, a váratlan helyezetek, mint valami lelki kórokozók.

4 kulcsot adunk ma a kezedbe, ami alkalmas arra, hogy építsd a lelki egészségedet, de az már csak rajtad múlik, hogy hajlandó vagy-e tenni érte, hajlandó vagy-e felülvizsgálni a szokásaidat, a gondolkodásmódodat, tudsz-e változtatni ezeken annak érdekében, hogy virulj.
 

MIT ÉRTEK VIRULÁS ALATT?


A magyar nyelvben nem igazán terjedt még el ez a kifejezés az emberi jólét vonatkozásában. A pozitív pszichológia tudománya alkalmazza ezt a kifejezés, illetve ennek az angol megfelelőjét (flourish), ami annyit jelent, hogy gazdagon virul, fejlődik, gyarapszik, jól megy a sora. A viruló emberre jó ránézni, ha nem vagyunk irigy típusok (ha igen, akkor irigykedve tekintünk rá), mert úgy ránézésre jól van. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek problémái… Neki is megvannak a maga kihívásai, nehézségei, sorscsapásai ez életben. DE a viruló emberek meglehetősen reziliensek!
 

MI AZ A REZILIENCIA?


A rezilianciát nevezhetnék rugalmasságnak is, ami akkor nagyon hasznos tulajdonságunk, ha valamilyen nehéz élethelyzetbe kerülünk. Aki reziliens, az jobban kezeli a változást, a nehéz helyzeteket. A reziliancia az a képességünk, ami megmutatja, hogy egy megpróbáltatás után milyen gyorsan tudjuk visszanyerni eredeti, jó állapotunkat.

Talán egy példával lehet jól szemléltetni: ha egy reziliens emberrel történik valami negatív dolog, akkor ő nem esik pánikba, hanem megnézi, hogy mit lehet tenni. Nem örül ő sem a megpróbáltatásoknak, csak nem valami sorscsapásként éli meg a helyzetet, meg világvégének. Nem azzal foglalkozik, hogy miért vele történik ez. Megnézi, hogy tud-e valamit tenni, és ha igen, akkor megteszi, ha meg csak annyit tud tenni, hogy elfogadja, ami történt, akkor elfogadja. De nem lovalja bele magát ebbe a helyzetbe, és nem kezd csak a negatív dolgokkal foglalkozni. Továbbra is meglátja az életében a pozitív dolgokat, a lehetőségeket, és azokat sem téveszti szem elől. Mindig képes arra, hogy a nagyobb képet nézze.

A reziliens ember tudja, hogy …

…vannak külső és belső erőforrásai (képességei, kapcsolatai, szerettei), akikre és amikre számíthat, amikor szüksége van rájuk.

… képes gondoskodni magáról, akkor is, amikor nehéz helyzetbe kerül. Keresi a megoldást, és a kiutat.

… képes oly módon kommunikálni, hogy megértse és megértesse önmagát a külvilággal.

… hogyan maradjon  optimista, akkor is, amikor az élet épp a sötétebb arcát fordítja felé. Nem roppan össze a terhek súlya alatt.

… vannak szerettei, akik támogatják, és tudja, hogy van egy hely, egy család, egy közösség, egy világ, ahol otthon van, ahol számítanak rá.

 

E hosszúra nyúlt bevezető után nézzük meg, hogy mely szokásaidon kell változtatnod ahhoz, hogy erősítsd a mentális immunrendszeredet, hogy te is reziliens légy.
 

1. VEDD VISSZA AZ IRÁNYÍTÁST!


Az első, és legfontosabb, hogy vedd kézbe a saját életedet, lásd be, hogy van felelősséged az életed alakulásában. Ne csak az életed hátsó ülésén utazz, ne hagyd, hogy mindig mások irányítsanak, legyél te a sofőr. A döntéseidet ne a szokásaid alapján hozd meg, hanem tudatosan válassz a lehetőségek közül. Ne legyél tehetetlen áldozat a saját életedben, legyél aktív résztvevő, vagy társszervező! Igen, társszervező, mert tudjuk, hogy nincs mindig ráhatásunk arra, ami történik velünk, de azt mindig a mi döntésünk, hogyan reagálunk a különböző eseményekre. Légy kreatív, és ne reaktív!
 

2. LÉGY ELKÖTELEZETT A SAJÁT ÉLETED IRÁNT!


Légy érzelmileg naprakész az életeddel kapcsolatban. Ennek a lépései: fontossági sorrendek felülvizsgálata, megbocsátás önmagad és mások felé, és a nehézségek megoldása a kapcsolataidban. Ahhoz, hogy teljes szívvel a jelenben tudj élni, ahhoz fel vagy meg kell oldani a múlt problémáit, hogy azok már ne kössék le a figyelmedet, energiáidat. Ha így jársz el, összegyűjtöd a bölcsességeket, hasznos tapasztalatokat a múltadból, amik segítenek neked a jelenben, de nem hordozod tovább a sérelmeidet.
 

3. ÉLVEZD A KIHÍVÁST!


Nézz úgy az életedre, hogy az egy pozitív kihívás. Mi az az életedben, amitől kreatív, inspirált és csillogó szemű leszel? Hogyan találj értelmet a szenvedésben, a nehézségekben. Változtass a nézőpontodon, ne csak a negatív oldalát lásd ezeknek, lásd benne a fejlődési lehetőségeket. Ha nem változtatsz a korlátozó hiedelmeiden, akkor nem fogsz tudni fejlődni. Érezd úgy, hogy azt az életet éled, ami miatt a világra jöttél!
 

4. KÖTŐDJ MAGADHOZ ÉS MÁSOKHOZ


Érezd azt, hogy kapcsolódsz magadhoz, és azokhoz, akiket szeretsz. Alapvető emberi igény, hogy tartozzunk valahová. Egy családba, egy közösségbe, ahol ott van a helyünk. Szükségünk van arra, hogy kapcsolódjunk ahhoz, amit állandónak, szentnek és sérthetetlennek érzünk. Ne hanyagold el magadat, és szeretteidet. Egy kapcsolat olyan, mint egy virág, ha nem öntözöd, ha nem fordítasz rá időt és energiát, akkor elhervad. Ne vedd természetesnek, hogy a hozzád közelállók mindig ott vannak melletted.

 

Most a kezedbe adtuk a kulcsot, hogy megerősítsd a mentális immunrendszeredet, most már csak rajtad múlik, hogy felülvizsgálod-e az eddigi szokásaidat, és ha találsz köztük olyat, amin érdemes változtatni a fejlődésed érdekében, akkor megteszed-e a szükséges lépéseket.

 

(_)

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés